Πόσο διεφθαρμένη χώρα είναι η Ελλάδα; – Τα 10 κράτη με τις χειρότερες και καλύτερες επιδόσεις το 2024
- 11/02/2025, 14:15
- SHARE
![Πόσο διεφθαρμένη χώρα είναι η Ελλάδα; – Τα 10 κράτη με τις χειρότερες και καλύτερες επιδόσεις το 2024](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2021/10/000_9PD4QX.jpg)
Η Ελλάδα βρέθηκε για το 2024 στη θέση 49 για τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια.
Ο δείκτης κατατάσσει 180 χώρες και εδάφη παγκοσμίως με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Τα αποτελέσματα δίνονται σε κλίμακα από το 0 (πολύ διεφθαρμένη) έως το 100 (πολύ καθαρή).
Οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του CPI καλύπτουν συγκεκριμένα τις ακόλουθες εκδηλώσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα:
- Δωροδοκία
- Εκτροπή δημόσιων πόρων
- Υπάλληλοι που χρησιμοποιούν το δημόσιο αξίωμά τους για ιδιωτικό όφελος χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες
- Ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα
- Υπερβολική γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα που μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για διαφθορά
- Νεποτιστικοί διορισμοί στη δημόσια διοίκηση
- Νόμοι που διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
- Νομική προστασία για τα άτομα που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς
- Κατάληψη του κράτους από στενά συμφέροντα
- Πρόσβαση σε πληροφορίες για δημόσιες υποθέσεις/κυβερνητικές δραστηριότητες
Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 59η θέση, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το 2023, έχοντας 49 στην κλίμακα του CPI.
Οι 10 χώρες με το μικρότερο επίπεδο διαφθοράς είναι:
- Αυστραλία
- Ολλανδία
- Σουηδία
- Ελβετία
- Νορβηγία
- Λουξεμβούργο
- Νεα Ζηλανδία
- Σιγκαπούρη
- Φινλανδία
- Δανία
Σημειώνεται πως ο παγκόσμιος μέσος όρος -βαθμολογία 43- παραμένει επίσης στάσιμος εδώ και χρόνια, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν βαθμολογία κάτω από 50.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η διαφθορά καταστρέφει ζωές και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κλιματική αλλαγή
Η διαφθορά είναι στενά συνυφασμένη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή.
Τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων σε όλο τον κόσμο υφίστανται σοβαρές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης, καθώς τα κεφάλαια που προορίζονται να βοηθήσουν τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προστατεύσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς κλέβονται ή χρησιμοποιούνται καταχρηστικά.
Ταυτόχρονα, η διαφθορά με τη μορφή αθέμιτης επιρροής εμποδίζει τις πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οδηγεί σε περιβαλλοντικές ζημιές.
Η προστασία των προσπαθειών μετριασμού του κλίματος και προσαρμογής από τη διαφθορά θα καταστήσει αυτές τις σωτήριες για τη ζωή δραστηριότητες πιο αποτελεσματικές και, με τη σειρά τους, θα ωφελήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Πολλά έθνη με υψηλές βαθμολογίες CPI διαθέτουν τους πόρους και τη δύναμη να προωθήσουν δράσεις για το κλίμα που είναι ανθεκτικές στη διαφθορά σε όλο τον κόσμο, αλλά αντ’ αυτού συχνά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες φιλοξενούν επίσης οικονομικούς κόμβους που προσελκύουν παράνομα κεφάλαια που προέρχονται από τη διαφθορά, την περιβαλλοντική καταστροφή και άλλα εγκλήματα. Παρόλο που ο CPI δεν το μετράει αυτό, το βρώμικο χρήμα αποτελεί μείζον πρόβλημα διαφθοράς με βλαβερές συνέπειες που φτάνουν πολύ πέρα από τα σύνορα αυτών των χωρών.
Ακολουθούν οι 10 χώρες και οι βαθμοί που συγκέντρωσαν στον CPI.
Σουδάν
Με βαθμολογία 170.
Νικαράγουα
Με βαθμολογία 172.
Ισημερινή Γουινέα
Με βαθμολογία 173.
Ερυθραία
Με βαθμολογία 173.
Λιβύη
Με βαθμολογία 173.
Υεμένη
Με βαθμολογία 173.
Συρία
Με βαθμολογία 177.
Βενεζουέλα
Με βαθμολογία 178
Σομαλία
Με βαθμολογία 179.
Νότιο Σουδάν
Με βαθμολογία 180.