Ψευδάργυρος: Ο μεγαλύτερος σύμμαχος για το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό
- 28/08/2024, 11:39
- SHARE
Της KARLA POPE
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο, είναι παρόμοιος με ένα μαγικό χάπι που μπορεί να κρατήσει το συνάχι μακριά και επίσης να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα ψευδαργύρου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν επαρκείς ποσότητες αυτού του μεταλλικού στοιχείο από τα τρόφιμα.
Αλλά η επιστήμη υποστηρίζει άραγε αυτή την πεποίθηση για τον θετικό ρόλο του ψευδαργύρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καύση θερμίδων; Κάποιοι ειδικοί λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στους ισχυρισμούς αυτούς.
Πηγή: Fortune
Οφέλη για την υγεία από τον ψευδάργυρο
Όπως και άλλες βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη συνολική υγεία. «Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε πολλές βιοχημικές και μεταβολικές αντιδράσεις στο σώμα», λέει η Kathleen Garcia-Benson, πιστοποιημένη διατροφολόγος. Στην πραγματικότητα, είναι το στοιχείο με τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα, μετά τον σίδηρο.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καταπολέμηση των κρυολογημάτων. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ορισμένες έρευνες, πάντως, δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.
«Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι τα δισκία ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος όταν λαμβάνονται εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, πιθανώς λόγω της ικανότητας του ψευδαργύρου να αναστέλλει την αντιγραφή του ιού και να υποστηρίζει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Garcia-Benson. «Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δοσολογίας και των στρατηγικών θεραπείας».
Εκτός από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων και των εξής:
- Σύνθεση DNA: Ο ψευδάργυρος δρα ως ζωτικής σημασίας συμπαράγοντας για διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διαδικασία αναπαραγωγής και επισκευής του DNA και στη γενική γενετική σταθερότητα.
- Επούλωση πληγών: Ο ρόλος του ψευδαργύρου στην επούλωση πληγών είναι πολυπαραγοντικός και απαιτείται για το κολλαγόνο και τη σύνθεση πρωτεϊνών, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την ανοσολογική λειτουργία, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναγέννηση και την επισκευή των ιστών.
- Αισθήσεις γεύσης και οσμής: Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός στη λειτουργία της γεύσης και της οσμής. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς αυτές τις αισθήσεις.
- Ανάπτυξη: Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.
Μπορεί ο ψευδάργυρος να ενισχύσει τον μεταβολισμό;
Ο ψευδάργυρος διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στη μεταβολική λειτουργία. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης, ρυθμίζοντας και σχηματίζοντας την έκφραση της ινσουλίνης.
Ωστόσο, τα ευρήματα είναι ασαφή αναφορικά με την ικανότητα του ψευδαργύρου να ενισχύσει τον μεταβολισμό.
Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η λήψη ψευδαργύρου μαζί με μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος (BMI), καθώς και στη μείωση της όρεξης σε άτομα με παχυσαρκία.
Η Garcia-Benson έχει διαφορετική άποψη: «Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη διαφόρων μεταβολικών διεργασιών, αλλά δεν ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό υπό την έννοια της αύξησής του ή της καύσης περισσότερων θερμίδων», λέει.
«Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο ψευδάργυρος αυξάνει τον μεταβολισμό πέρα από τα φυσικά του επίπεδα σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια. Έτσι, αν και ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή μεταβολισμό, δεν είναι άμεσος ενισχυτής του μεταβολικού ρυθμού».
Παρενέργειες από τον υπερβολικό ψευδάργυρο
Ορισμένες παρενέργειες της υπερβολικής πρόσληψης ψευδαργύρου περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακός πόνος).
«Θέλουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά όχι ένα ‘υπερβολικά ενισχυμένο, αντιδραστικό’ ανοσοποιητικό», λέει η Garcia-Benson. «Ο υπερβολικός ψευδάργυρος δεν θα προκαλέσει ένα τέτοιο ανοσοποιητικό, αλλά υπάρχουν και άλλες παρενέργειες από υπερβολικό ψευδάργυρο».
Η ίδια προσθέτει ότι «η υπερβολική λήψη ψευδαργύρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση μαγνησίου και άλλες ανεπάρκειες στοιχείων. Αν και ο ψευδάργυρος απαιτείται για να λειτουργεί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα βέλτιστο επίπεδο, υπάρχει ένα σημείο μετά από το οποίο ο περισσότερος ψευδάργυρος δεν θα αυξήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος».
Η τοξικότητα του ψευδαργύρου υποχωρεί καθώς μειώνεται η υπερβολική πρόσληψη. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να βιώσουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τη λήψη υπερβολικού ψευδαργύρου, όπως ένα προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν και ο ψευδάργυρος διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στη συνολική λειτουργία και απόδοση του σώματος, είναι καθοριστική η ορθή και μη υπερβολική λήψη του.
Πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε;
Η ημερήσια συνιστώμενη λήψη είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες.
Τα συμπληρώματα είναι η εύκολη λύση για κάποιους, αλλά οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να πάρουν τις συνιστώμενες δόσεις τους απλώς ενσωματώνοντας τα πλούσια σε ψευδάργυρο τρόφιμα στη διατροφή τους.
Η Garcia-Benson προτείνει: «Εάν παίρνετε συμπληρώματα τακτικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε την πρόσληψη των τροφίμων σας για μία εβδομάδα για να διαπιστώσετε εάν τα συμπληρώματα είναι πραγματικά απαραίτητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Πώς να πάρετε ψευδάργυρο μέσα από τα τρόφιμα
Παρόλο που ο ψευδάργυρος είναι διαθέσιμος ως συμπλήρωμα με τη μορφή χαπιών και δισκίων, βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα και ποτά.
«Τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα καρύδια, οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά για το πρωινό είναι μεγάλες πηγές ψευδαργύρου», λέει η Garcia-Benson. «Σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη ψευδαργύρου συσχετίζεται καλά με την πρόσληψη πρωτεϊνών».
Οι έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα ψευδαργύρου που απορροφάται από τα τρόφιμα κυμαίνεται από 5% έως περισσότερο από 50%, ανάλογα με την ποσότητα των φυτικών τροφίμων στη διατροφή.