Σε ποιους ανήκουν τα «χρυσά» κτίρια του Λονδίνου;
- 03/02/2015, 12:13
- SHARE
Ξένες κυβερνήσεις, επενδυτές και επενδυτικά σχήματα κατέχουν στην αγγλική πρωτεύουσα τα ακριβότερα κτίρια της Ευρώπης.
Μερικά από τα ακριβότερα κτίρια του κόσμου -της Ευρώπης σίγουρα- βρίσκονται στο Λονδίνο, του οποίου η αγορά real estate έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Και όμως, οι Βρετανοί δεν είναι ιδιοκτήτες των πλέον ακριβών κτιρίων στην πρωτεύουσά τους. Τα «κλειδιά» -και μαζί με αυτά, τα κέρδη- ανήκουν σε ξένες κυβερνήσεις κι επενδυτές.
Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των «χρυσών» κτιρίων του Λονδίνου.
The Gherkin
Ο βραζιλιάνικος χρηματοπιστωτικός όμιλος Safra μόλις ξόδεψε 700 εκατομμύρια λίρες – ή 1,1 δισ. δολάρια – περίπου για να αγοράσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του Λονδίνου: το Gherkin. Σύμφωνα με αναφορές, ο όμιλος κατέβαλλε 300 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την αρχική τιμή, για να κλείσει τη συμφωνία. Αυτό το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά άλλων αγορών γνωστών κτιρίων του Λονδίνου από ξένους επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από αναδυόμενες αγορές. Όταν το Gherkin άνοιξε για πρώτη φορά το 2004, πολλοί κορόιδευαν το περίεργο σχήμα του, αλλά από τότε έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπητά κτίρια της πόλης.
The Shard
Με 310 μέτρα ύψος, ο πύργος The Shard είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας μια απίθανη θέα όλου του Λονδίνου. Το κράτος του Κατάρ είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, το οποίο στεγάζει τα στούντιο του καναλιού Al Jazeera, το πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La και τα γραφεία της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου South Hook. Η αξία του κτιρίου υπολογίζεται στις 2,5 δισ. λίρες, ενώ το εισιτήριο εισόδου στην ταράτσα του κτιρίου κοστίζει 25 λίρες.
Harrods
Και το υπερπολυτελές συγκρότημα καταστημάτων Harrods ελέγχεται από το Κατάρ. Το γραφείο επενδύσεων της χώρας αγόρασε το κτίριο από την οικογένεια Αλ-Φαγιέντ για 1,5 δισ. λίρες το 2010. Ο Ντόντι Φαγιέντ, μέλος της οικογενείας εξ’ Αιγύπτου, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα μαζί με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, στο Παρίσι, το 1997.
City Hall
Το Δημαρχείο του Λονδίνου, έδρα του δημάρχου Μπόρις Τζόνσον, είναι ιδιοκτησίας του… Κουβέιτ. Το γυάλινο κτίριο έχει ηλιακά πάνελ στην κορυφή, καθώς και οικολογικό σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού. Η Real Capital Analytics είχε εκτιμήσει την αξία του κτιρίου στα 178 εκατ. δολάρια το 2002, αλλά πέρυσι το Δημαρχείο πουλήθηκε στο Κουβέιτ σε τιμή πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη αυτής.
Πρεσβεία των ΗΠΑ
Άλλο ένα χαρακτηριστικό κτίριο του Λονδίνου που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Κατάρ είναι η αμερικανική πρεσβεία. Το επιβλητικό κτίριο βρίσκεται στην Πλατεία Grosvenor, στην περιοχή Mayfair. Η τιμή του κτιρίου είχε εκτιμηθεί στις 402 εκατ. λίρες το 2009. Το 2017, η πρεσβεία των ΗΠΑ αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο.
Ολυμπιακό Χωριό
Η γειτονιά East Village του Λονδίνου αγοράστηκε από το Κατάρ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Το πρώην ολυμπιακό χωριό μετατράπηκε σε σύμπλεγμα 3.000 κατοικιών, στο οποίο βρίσκει κανείς σχολείο, μπαρ, εστιατόρια και ένα εμπορικό κέντρο. Η αγορά του υπολογίζεται ότι κόστισε 557 εκατ. λίρες.
Savile Row
Πολλά κτίρια στην οδό Savile Row στην περιοχή Mayfair, συμπεριλαμβανομένης της πρώην έδρας της Apple, ελέγχονται από τη Νορβηγία. Ο δρόμος είναι γνωστός για τα πολυτελή καταστήματα ρούχων που φιλοξενεί, ενώ εκεί έγινε και η τελευταία ζωντανή εμφάνιση των Beatles. Το σύνολο της οδού με τα κτίριά της τιμολογείται στα 544 εκατ. δολάρια.
Canary Wharf
Το Canary Wharf φιλοξενεί πολλές μεγάλες τράπεζες και εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο κτιριακό συγκρότημα υπολογίζονται στις 105.000, ενώ εκτός από γραφεία στον χώρο βρίσκει κανείς τρία mall και πολλά πάρκα. Το Κατάρ προσπαθεί να αγοράσει το Canary Wharf μαζί με μια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία Songbird Estates απέρριψε την αρχική προσφορά ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.