Σε ποιες χώρες του ΟΟΣΑ «καλπάζει» η παιδική φτώχεια

Σε ποιες χώρες του ΟΟΣΑ «καλπάζει» η παιδική φτώχεια
Photo: pixabay.com
Η παιδική φτώχεια δεν επηρεάζει μόνο την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά εντείνει τον κύκλο της ανισότητας, μειώνοντας τις μελλοντικές ευκαιρίες και επιβαρύνοντας την κοινωνία με υψηλότερα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, εγκληματικότητας και χαμένης παραγωγικότητας.

Ακόμα και πέρα από τις επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους και την ικανότητά τους να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά τους εισοδήματα ως ενήλικες, εντείνοντας τον κύκλο της φτώχειας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η παιδική φτώχεια είναι επιζήμια για την κοινωνία στο σύνολό της, ακόμα και από οικονομική άποψη.

Σε μια μελέτη του 2018 από τον Michael McLaughlin και τον Mark R. Rank του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, διαπιστώθηκε ότι η φτώχεια έχει μετρήσιμα κόστη, όπως η «χαμηλότερη οικονομική παραγωγικότητα, υψηλότερα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και κόστη που σχετίζονται με το έγκλημα, την έλλειψη στέγης και την κακοποίηση παιδιών».

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε, σε ποιες χώρες η παιδική φτώχεια είναι περισσότερο διαδεδομένη, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΟΣΑ.

Πηγή: Statista