Το Σότσι πριν τους Αγώνες
- 08/02/2014, 17:54
- SHARE
Το χρονικό της μεταμόρφωσης. Από παρακμιακό θέρετρο δίπλα σε εμπόλεμη ζώνη, κέντρο του αθλητικού κόσμου.
«Το Σότσι είναι η Φλόριντα της Ρωσίας, αλλά φθηνότερο», γράφουν οι δημιουργοί του άλμπουμ The Sochi Project, δημοσιογράφοι Rob Hornstra και Arnold van Bruggen. «Η παραλιακή πόλη με το υποτροπικό κλίμα και τα ιαματικά λουτρά ήταν για δεκαετίες ο αγαπημένος τόπος διακοπών των Σοβιετικών. Τίποτα δεν συμβαίνει εδώ τον χειμώνα. Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει. Οι Χειμερινοί Αγώνες έρχονται στην πόλη».
Έτσι ξεκινούν τη διήγηση οι δύο Ολλανδοί δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο Σότσι και τις γύρω περιοχές το 2008 και από τότε καταγράφουν την πραγματικότητα, τα έργα, τις ιστορίες των ανθρώπων και τα απομεινάρια του πρόσφατου πολέμου της γειτονικής Αμπχαζίας.
Στις εικόνες τους φαίνεται ένα άλλο Σότσι, χωρίς τα πυροτεχνήματα και τις γιορτές, μια μεθοριακή πόλη που παλεύει να βγει στο προσκήνιο. Και καταγράφουν το χρονικό της μεταμόρφωσης.
Δείτε τις φωτογραφίες
(Σημ: οι φωτογραφίες προέρχονται όλες από το άλμπουμ των Honstra και van Bruggen, εκτός από εκείνες που είναι του πρακτορείου Reuters).
Καλώς ήλθατε
Η παραλία μπροστά στο κέντρο της πόλης το 2013.
Τυπικά Σοβιετική
Το κέντρο της πόλης δεν έχει τίποτα το ειδυλλιακό. Πολυόροφα συγκροτήματα, πυκνή δόμηση και χαρακτηριστικά απρόσωπη.
Στους λόφους
Η πόλη έχει 300.000 κατοίκους, το καλοκαίρι πολύ περισσότερους. Ξενοδοχεία, σανατόρια και ιαματικά λουτρά είναι η κύρια πηγή πλούτου.
Τσιμέντο και νερό
Το 2011 η παραλία του Άντλερ, δίπλα στο Ολυμπιακό Πάρκο, διατρεχόταν ήδη από τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.
Στα βότσαλα
Από την ειδυλλιακή παραλία και το όμορφο προάστιο έμεινε μόνο μια λωρίδα βοτσαλωτής ακτής και το μπετό της προόδου.
Για την ανάπαυση του εργάτη
Καρτ-ποστάλ από τη δεκαετία του ’80 που απεικονίζει το σανατόριο Metallurg. Εδώ έρχονταν για ξεκούραση και νοσηλεία μεταλλεργάτες από όλη την ΕΣΣΔ. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.
Πριν από τα έργα
Ο χώρος του Ολυμπιακού Πάρκου το 2009. Στην εικονιζόμενη παράγκα κατοικούσαν Αμπχάζιοι πρόσφυγες. Η περιοχή απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γεωργία και τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Αμπχαζίας. Με αφορμή τη δήλωση ανεξαρτησίας της τελευταίας, Ρωσία και Γεωργία ενεπλάκησαν σε ένοπλη σύγκρουση το 2008.
Πολύ πριν την τελετή έναρξης
Ο χώρος στον οποίο επρόκειτο να χτιστεί το Ολυμπιακό Στάδιο, όπως ήταν το 2009, όταν είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άντλερ που υπήρχε στην περιοχή, και η κατεδάφιση των σπιτιών τους.
Το λιμάνι
Ο χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου το 2010. Στο βάθος το προσωρινό λιμάνι που χτίστηκε για την επιτόπου μεταφορά υλικών και μηχανημάτων.
Προσεχώς Αγώνες
Τέλη του 2010 και τα έργα έχουν ξεκινήσει.
Προσεχώς Αγώνες 2
Αρχές 2011. Τα εργοτάξια στη θέση τους.
Παράπλευρες απώλειες
Ο Βίκτορ και η Εκατερίνα στο σπίτι τους λίγο πριν από την έξωση στην οποία υποχρεώθηκαν για την κατασκευή του Ολυμπιακού Πάρκου. Σήμερα ζουν σε διαμέρισμα σε προάστιο της πόλης.
Παλιό και νέο
2013. Από την αυλή ενός υπό κατεδάφιση σπιτιού φαίνεται το υπό ανέγερση Ολυμπιακό Στάδιο.
Μόνιμοι κάτοικοι
Το νεκροταφείο του Άντλερ σε φωτογραφία του 2008. Οι Αρχές επιθυμούσαν τη μετακίνησή του, αλλά οι εκκλήσεις των κατοίκων για αυτό ήταν οι μόνες που εισακούστηκαν. Παρέμεινε στον χώρο που είναι σήμερα το Ολυμπιακό Πάρκο.
Σταυροί και Ολυμπιακοί Κύκλοι
Το ίδιο νεκροταφείο σήμερα. Είναι το μοναδικό στον κόσμο όπου τα μνήματα γειτνιάζουν με Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Δείτε ακόμη: Επίσημη πρώτη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων