Spin-off: Όταν οι εταιρείες χωρίζουν… για το καλό τους
- 15/10/2014, 15:42
- SHARE
Το «διαζύγιο» eBay και PayPal δεν είναι το μοναδικό και σίγουρα δεν είναι ανησυχητικό. Ποιοι άλλοι κολοσσοί ακολούθησαν την ίδια διαδρομή;
Πολλοί δεν το βλέπουν ως διαζύγιο, αλλά ως το παιδί που είναι πια αρκετά ώριμο να φύγει από το σπίτι και να κερδίσει τα δικά του χρήματα. Οι λόγοι που οι εταιρείες αποφασίζουν να ξεχωρίζουν κάποιο κομμάτι τους είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κάποιες φορές γίνεται επειδή κάποιο division δεν πάει καλά και η μητρική θέλει να «ξαλαφρώσει» από την πίεση και να μην την επηρεάζουν τα μέτρια αποτελέσματα. Άλλες φορές επειδή το division πάει πολύ καλά, οι προοπτικές του είναι λαμπρές και χρειάζεται «χώρο» για να αναπτυχθεί με δική του ομάδα, διοίκηση, μετόχους και αποφάσεις.
Συνήθως η spin-off εταιρεία (ή spin-out ή starburst) παίρνει ως «προίκα» τα assets, τους υπαλλήλους, την πνευματική ιδιοκτησία, την τεχνολογία κ.ά. που της αναλογούν. Οι μέτοχοι της μητρικής λαμβάνουν μετοχές της νέας εταιρείας ως αποζημίωση για την αξία που αυτή χάνει. Ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες με ανεξάρτητη δομή, αν και πολλές φορές μοιράζονται μέλη του ΔΣ.
Με αφορμή το split του eBay από την Paypal, ας δούμε μερικές άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
eBay – PayPal
H υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών που ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ (της Tesla) το 2000 μπήκε στο χρηματιστήριο το 2002 και σχεδόν αμέσως εξαγοράστηκε από την ebay για $1,5 δισ. Το 2012 διαχειρίστηκε πληρωμές ύψους $145 δισ. Από το 2015 θα αποτελεί ξανά ανεξάρτητη εταιρεία.
Time Warner - Time Inc. - AOL
H Time εκδοτική, που ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια, συγχωνεύτηκε με τη Warner Communications το 1990 και οι δύο τους συγχωνεύτηκαν με την America OnLine το 2000 σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λάθος στην ιστορία» από τον τότε CEO της Time Warner. Το 2009 πήραν «διαζύγιο» με την AOL ενώ τον περασμένο Ιούνιο οι εκδοτικές δραστηριότητες του ομίλου ξεχώρισαν από το entertainment κομμάτι που περιλαμβάνει τα κανάλια HBO, TNT και CNN.
Energizer
Γνωρίζατε πως η εταιρεία που είναι πασίγνωστη για τις μπαταρίες της διαθέτει και ένα τμήμα με είδη προσωπικής υγιεινής όπως ξυραφάκια (τα Wilkinson και Quattro) και αντηλιακά; Ελάχιστοι το κατάλαβαν, για αυτό και η Energizer «ξεφορτώνεται» τη θυγατρική της σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Coach - Sara Lee - Hillshire
H Coach ιδρύθηκε το 1941 κατασκευάζοντας δερμάτινα είδη πολυτελείας. Σε μια κίνηση που κανείς δεν κατάλαβε, το 1985 πουλήθηκε στη Sara Lee, μια εταιρεία που ήταν πασίγνωστη για τα κατεψυγμένα προϊόντα της. Στο απόγειο της δόξας της η Sara Lee είχε παρουσία σε 40 χώρες και πουλούσε 180 προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, είδη περιποίησης, ένδυση, εσώρουχα κ.ά). Από το 2009 και μετά κόβει και πουλάει τμήματά της σε τρίτους με κύριο «διάδοχο» τη Hillshire Brands.
McDonald's - Chipotle
Το πιο αμερικάνικο μπέργκερ απ’ όλα δεν φτάνει αν θέλεις να πουλήσεις στους λάτρεις του μεξικάνικου φαγητού. Έτσι η McDonald’s δημιούργησε την αλυσίδα Chipotle ως θυγατρική και στη συνέχεια την άφησε μόνη της ως ανεξάρτητη εταιρεία η οποία τα πάει και πολύ καλά.
CBS - Viacom
Η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών και καλωδιακής Viacom ήταν θυγατρική του καναλιού CBS ήδη από το 1970, αλλά έγινε ανεξάρτητη εταιρεία λίγο μετά. Συγχωνεύτηκαν το 1999 μέσα στον πανικό της dot.com φούσκας για να ξαναχωρίσουν το 2006.
Mondelez - Kraft
Ο πολυεθνικός κολοσσός τροφίμων αποφάσισε το 2012 να ξεχωρίσει τα γλυκά από τα αλμυρά. Έτσι δημιουργήθηκε η Mondelez που πήρε μαζί της προϊόντα όπως τα Oreo, Milka, Toblerone, Cadbury, Trident, Halls κ.ά. και η Kraft Foods που κράτησε τις σάλτσες, τον καφέ Maxwell House, το τυρί Philadelphia κ.ά.
News Corp – 21st Century Fox
Μετά από 60 χρόνια ο Ρούπερτ Μέρντοχ αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και να δώσει την προσοχή του στα τηλεοπτικά προγράμματα. Έτσι το 2013 ίδρυσε την 21st Century Fox που κράτησε τα κινηματογραφικά στούντιο και το κανάλι Fox, και άφησε στη νέα News Corporation τη Wall Street Journal και άλλες εφημερίδες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.
HP - Agilent
Τον καιρό που η Hewlett-Packard είχε το μυαλό της και σε άλλα πράγματα εκτός από τους υπολογιστές, είχε τμήματα που ασχολούνταν με βιολογικές αναλύσεις, ιατρικό εξοπλισμό, ημιαγωγούς, οπτικές ίνες, ασύρματα δίκτυα κ.λπ. Όλα αυτά τα ξεχώρισε το 1999 και ίδρυσε την Agilent. Ήταν τέτοιο το μέγεθος των non-computer δραστηριοτήτων της ΗΡ που η νέα εταιρεία πήρε μαζί της 47.000 υπαλλήλους.
DreamWorks SKG – DreamWorks Animation
Το δημιούργημα του Στίβεν Σπίλμπεργκ από το 1994 έχει δημιουργήσει δεκάδες ταινίες blockbuster και έχει κερδίσει πολλά Όσκαρ. Το 2004 το τμήμα κινουμένων σχεδίων ανεξαρτητοποιήθηκε σε νέα εταιρεία, τη DreamWorks Animation και από τότε έχει φτιάξει επιτυχίες όπως τις ταινίες με τον Shrek, τη σειρά ταινιών Madagascar, το Kung Fu Panda, το How to Train Your Dragon κ.ά.