Στρατιωτικές απώλειες, θάνατοι, και “πληγωμένες” οικονομίες: Οι εντυπωσιακοί αριθμοί πίσω από τον ένα χρόνο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου
- 22/02/2023, 10:24
- SHARE
Όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ξεκίνησε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ρημάξει πόλεις και έχει πλήξει τις οικονομίες και των δύο χωρών.
Ένα χρόνο μετά, ας ρίξουμε μια ματιά στο κόστος της σύγκρουσης μέχρι τώρα.
7. Στρατιωτικές απώλειες
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τη Νορβηγία, η σύγκρουση έχει τραυματίσει ή σκοτώσει 180.000 Ρώσους στρατιώτες και 100.000 Ουκρανούς στρατιώτες.
Άλλες δυτικές πηγές εκτιμούν ότι ο πόλεμος προκάλεσε 150.000 θύματα σε κάθε πλευρά. Συγκριτικά, περίπου 15.000 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια ολόκληρη δεκαετία μαχών στο Αφγανιστάν από το 1979 έως το 1989.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «τροφή κανονιού» για να περιγράψουν τους Ρώσους που στάλθηκαν στο θάνατο κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Πρόκειται για ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες που έχουν ελάχιστες πιθανότητες απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τη χώρα τους.
Άλλοι είναι κατάδικοι που στρατολογήθηκαν σε ρωσικές φυλακές για να ενισχύσουν τις τάξεις της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι αναλαμβάνουν σχεδόν αδύνατες αποστολές με το όπλο στραμμένο στο κεφάλι τους.
Η σύγκρουση έχει επίσης βαρύνει την ουκρανική πλευρά, όπως φαίνεται από τις ατελείωτες μπλε και κίτρινες εθνικές σημαίες που κυματίζουν πάνω από τα νεκροταφεία σε όλη τη μαχόμενη χώρα.
6. Απώλειες πολιτών
Όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν τον έλεγχο της Μαριούπολης στα τέλη Μαΐου μετά από τρεις μήνες σφοδρών βομβαρδισμών, η νότια πόλη-λιμάνι είχε μετατραπεί σε μια θάλασσα από ερείπια και πτώματα.
Το Κίεβο ανέφερε ότι τουλάχιστον 20.000 Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ σύμφωνα με δυτικές πηγές, περίπου 30.000 με 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εθνικό επίπεδο από την έναρξη της σύγκρουσης.
Στα τέλη Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι 18.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε μάχες, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, με τις ουκρανικές να αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς αμάχους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών, όμως μακροπρόθεσμα, οι νάρκες ξηράς αποτελούν επίσης τεράστια απειλή για τους αμάχους.
Το Κίεβο λέει ότι το 30% της ουκρανικής επικράτειας έχει “μολυνθεί”, ενώ η Human Rights Watch κατηγορεί τα ουκρανικά στρατεύματα ότι έχουν τοποθετήσει απαγορευμένες νάρκες στην ανατολική περιοχή του Izyum.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποναρκοθέτηση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες
5. Εγκλήματα πολέμου
Περίπου 65.000 ύποπτα εγκλήματα πολέμου έχουν αναφερθεί καθ’όλη τη διάρκεια του πολέμου, λέει ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε «μαζική κλίμακα» στην Ουκρανία — βομβαρδισμούς, εκτελέσεις, βασανιστήρια και φρικτή σεξουαλική βία.
Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η Μόσχα έχει απελάσει βίαια περισσότερα από 16.000 παιδιά στη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Αρκετές ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει και την Ουκρανία για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πέρυσι, αλλά δεν μπορεί να διώξει καμία χώρα, καθώς ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.
Αντίθετα, το Κίεβο πιέζει για τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου με σκοπό τη δίωξη της Μόσχας για το έγκλημα της επίθεσης, επειδή θεωρεί ότι αυτό είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί ταχύτερη δικαιοσύνη και να στοχοποιηθούν πιο εύκολα τα ανώτατα στελέχη του Κρεμλίνου.
4. 1.500 χλμ πρώτης γραμμής
Στο ανατολικό μέτωπο της μάχης, ολόκληρα χωριά και πόλεις έχουν γίνει ερείπια και η γη είναι διάσπαρτη με τεράστιους κρατήρες. Εξουθενωμένοι στρατιώτες περιμένουν στον πυθμένα λασπωμένων χαρακωμάτων, ενώ ο εκκωφαντικός γδούπος του πυροβολικού αντηχεί από πάνω τους.
Η «ενεργή» πρώτη γραμμή εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος 1.500 χιλιομέτρων εδάφους, σύμφωνα με τον Βαλέρι Ζαλούζνι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μεταξύ των καυτών σημείων είναι η πόλη Bakhmut, που ονομάστηκε «κόλαση στη γη» από πολλούς Ουκρανούς στρατιώτες, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι Wagner προχωρούν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.
Μερικές χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να ζουν στην πόλη, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, παίρνοντας μεγάλο ρίσκο όταν βγαίνουν έξω για καθαρό αέρα, φαγητό, νερό και καύσιμα.
Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν καταλάβει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Βαλέρι Ζαλούζνι υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν περίπου το 40% των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή πέρυσι.
3. Βαθιά οικονομική ύφεση
Οι μάχες επικεντρώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια της χώρας έναν μήνα μετά τον πόλεμο, αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο. Σε αυτές τις περιοχές, σπίτια, επιχειρήσεις και εργοστάσια έχουν καταστραφεί.
Σε εθνικό επίπεδο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στοχεύσει βασικές ενεργειακές υποδομές τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς θέρμανση αυτό το χειμώνα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε τον Οκτώβριο ότι αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί κατά 35% το 2022, ενώ η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου τον Ιανουάριο, υπολόγισε ότι η αντικατάσταση όλης της ενεργειακής υποδομής που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο θα κόστιζε 138 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια χώρα που φημίζεται για τις εξαγωγές δημητριακών και ηλιέλαιου, ο πόλεμος έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγροτικό τομέα, ενώ περίπου 3.000 σχολεία και 239 πολιτιστικοί χώροι έχουν πληγεί από τις μάχες, αναφέρει το πολιτιστικό ταμείο του ΟΗΕ.
Η γενική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την εισβολή θα κόστιζε περίπου 349 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κοινή αξιολόγηση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Σεπτέμβριο.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει τρομερό τίμημα», δήλωσε τότε η Άννα Μπιέρντε της Παγκόσμιας Τράπεζας.
2. Εκατομμύρια πρόσφυγες
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται δηλαδή για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η γειτονική Πολωνία φιλοξενεί το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των προσφύγων, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο από αυτούς, ενώ και η Μόσχα υποστηρίζει ότι άλλα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία. Το Κίεβο βέβαια έχει κατηγορήσει τους Ρώσους για «αναγκαστικές εκκενώσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
1. Δυτική στρατιωτική βοήθεια
Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ως επί το πλείστον ξεπερασμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από την σοβιετική εποχή για να αμυνθούν.
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν σύγχρονο οπλισμό, από συστήματα αεράμυνας έως βαριά άρματα μάχης. Η Δύση, αν και αρχικά απρόθυμη να εμπλακεί υπερβολικά στη σύγκρουση για να αποφύγει οποιαδήποτε πιο άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της και της, πυρηνικά οπλισμένης, Ρωσίας, σιγά σιγά υποχώρησε στις περισσότερες απαιτήσεις.
Μεταξύ της βοήθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν εκτοξευτές ρουκετών ακριβείας Himars, με βεληνεκές 80 km, πολύ ανώτερο από αυτό του ρωσικού εξοπλισμού, που σύμφωνα με τους αναλυτές βοήθησαν να αλλάξουν οι ισορροπίες το περασμένο φθινόπωρο στη μάχη κατά των Ρώσων στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και στην Χερσώνα στο νότο.
Μέχρι τον Νοέμβριο, οι σύμμαχοι του Κιέβου είχαν υποσχεθεί περισσότερα από 37 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, ενώ μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν δώσει 73,1 δισ. ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας, ενώ για την ΕΕ, το αντίστοιχο ποσό είναι 54,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης.