Τα 12 μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων
- 02/08/2024, 12:00
- SHARE
Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ιστορίας, όμως δεν έμειναν απρόσβλητοι από διαμάχες και σκάνδαλα.
Στην λίστα που ακολουθεί τα δούμε τα 12 μεγαλύτερα σκάνδαλα που έπληξαν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση και τους πρωταγωνιστές τους.
12. Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1998, η πατινέρ Σούρια Μπονάλι έκανε μια παράνομη αλλά εντυπωσιακή φιγούρα που της κόστισε πόντους
Αφού υπέστη έναν τραυματισμό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας και γνωρίζοντας τρία λεπτά μετά το σετ ελεύθερου πατινάζ ότι δεν θα έπαιρνε μετάλλιο, η Μπονάλι αποφάσισε να κάνει την παράτολμη φιγούρα που ήταν το σήμα κατατεθέν τη – κάτι που ήταν παράνομο να κάνει σε αγώνες.
«Ήθελα να κάνω κάτι για να ευχαριστήσω το πλήθος, όχι τους κριτές», είπε, σύμφωνα με την Miami Herald και την Washington Post. «Οι κριτές δεν είναι ευχαριστημένοι ό,τι κι αν κάνω, και ήξερα ότι δεν μπορούσα να προχωρήσω ούτως ή άλλως γιατί όλοι έκαναν πατινάζ τόσο καλά».
Σύμφωνα με την Huffington Post, η Bonaly είναι μία από τις λίγες γυναίκες σκέιτερ που έχουν κάνει ποτέ αυτή την κίνηση σε αγώνες, και η μόνη σκέιτερ, άνδρας ή γυναίκα, που προσγειώθηκε ποτέ με ένα πόδι μετά το backflip.
11. Η Τόνια Χάρντινγκ αποκλείστηκε από το πατινάζ, αφού ο πρώην σύζυγός της σχεδίασε επίθεση στην συναθλήτριά της, Νάνσι Κέριγκαν, σε μια προσπάθεια να συντρίψει τα ολυμπιακά της όνειρα
Σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού, η Νάνσι Κέριγκαν δέχθηκε σωματική επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 1994, κινδυνεύοντας να μην ξανακάνει πατινάζ. Εκείνη την εποχή, ήταν η κορυφαία πατινέρ στις ΗΠΑ και ήταν ελπιδοφόρο για χρυσό μετάλλιο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994, σύμφωνα με τους New York Times.
Η Χάρντινγκ αργότερα ομολόγησε ότι δεν συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 160.000 δολαρίων και της απαγόρευσαν να συμμετάσχει ξανά σε αγώνες πατινάζ. Ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, πρώην σωματοφύλακας και δύο άλλοι έκαναν φυλακή λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Χάρντινγκ αρνιόταν ότι γνώριζε οτιδήποτε για το σχέδιό τους, αλλά σε ένα αφιέρωμα του ABC το 2018, παραδέχτηκε ότι είχε την εντύπωση ότι οι άνδρες ήταν πίσω από αυτό. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είχε κανένα ρόλο στον σχεδιασμό της επίθεσης.
10. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, ο πάγκος της ενόργανης ήταν 2 ίντσες πιο κοντός, δημιουργώντας πρόβλημα σε πολλούς αθλητές
Σύμφωνα με το ABC News, πέντε αθλήτριες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να εκτελέσουν ξανά τις κινήσεις τους.
9. Επίσης εκείνη τη χρονιά, ανακαλύφθηκε ότι η Κινέζα αθλήτρια Dong Fangxiao είχε πει ψέματα για την ηλικία της, παραβιάζοντας τους κανόνες
Σύμφωνα με τους New York Times, η Fangxiao διαπιστώθηκε ότι είχε παραποιήσει την ηλικία της στην επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να ανταποκριθεί στους κανόνες της διοργάνωσης του 2000, που απαιτούσαν όλοι οι διαγωνιζόμενοι αθλητές να είναι τουλάχιστον 16 ετών. Την εποχή των Αγώνων ήταν 14 ετών.
Το χάλκινο μετάλλιο ολόκληρης της ομάδας αργότερα ανακλήθηκε και η τέταρτη ομάδα των ΗΠΑ πήρε στη συνέχεια το χάλκινο μετάλλιο.
8. Ερωτήματα σχετικά με την ηλικία των Κινέζων αθλητών τέθηκαν ξανά το 2008
Ωστόσο, μια επίσημη έρευνα για τη χρυσή Ολυμπιονίκη He Kexin και αρκετές άλλες συναθλήτριές της αποκάλυψε ότι ήταν πράγματι στη σωστή ηλικία για να αγωνιστούν, σύμφωνα με το Reuters.
7. Η αθλήτρια στίβου Μάριον Τζόουνς έχασε τα πέντε Ολυμπιακά της μετάλλια, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά, αφού παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε στεροειδή για να προετοιμαστεί για τον αγώνα
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ του 2000, η Τζόουνς έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε πέντε μετάλλια στίβου σε μία μόνο Ολυμπιακή Διοργάνωση, σύμφωνα με την Britannica. Ωστόσο, το 2007, η Jones παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει στεροειδή για να προετοιμαστεί για τους αγώνες και της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια.
Τον Ιανουάριο του 2008, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση επειδή είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς ερευνητές σχετικά με τη χρήση στεροειδών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τη συμμετοχή της σε μια ξεχωριστή υπόθεση απάτης με επιταγές.
6. Πάνω από 100 αθλητές από τη Ρωσία αποκλείστηκαν από τους Αγώνες του 2016 στο Ρίο λόγω εκτεταμένων καταγγελιών για ντόπινγκ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διενήργησε έρευνα σε όλους τους Ρώσους αθλητές που θα συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μετά από καταγγελίες για εκτεταμένο «ντόπινγκ», δηλαδή χρήση παράνομων ουσιών για τη βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, 271 αθλητές, μόνο το 70% του αρχικού μεγέθους της ομάδας, εγκρίθηκαν να αγωνιστούν — 116 Ρώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.
Υπό το φως του σκανδάλου ντόπινγκ, το όνομα της ομάδας, η σημαία και ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας απαγορεύτηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. Αντίθετα, η ομάδα χρησιμοποιεί το “ROC”, ένα αρκτικόλεξο για τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.
5. Οι αμερικανοί κολυμβητές Ryan Lochte, Jimmy Feigen, Gunnar Bentz και Jack Conger ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο αφού βανδάλισαν ένα βενζινάδικο στο Ρίο και ισχυρίστηκαν ότι τους λήστεψαν υπό την απειλή όπλου.
Η ιστορία προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο, αλλά μια έρευνα αποκάλυψε ότι αντί για ένοπλη ληστεία, είχε ακολουθήσει μια νύχτα μεθυσμένου γλεντιού.
Αφού οι τέσσερις άνδρες ζήτησαν από τον οδηγό ταξί τους να σταματήσει σε ένα βενζινάδικο, επιδόθηκαν σε δημόσια ούρηση και βανδαλισμούς. Η ομάδα είπε αργότερα ότι κρατήθηκε υπό την απειλή όπλου από άνδρες που ισχυρίστηκαν ότι ήταν αστυνομικοί.
Ο Lochte παραδέχτηκε ότι υπερέβαλλε την αρχική τους ιστορία, λέγοντας: “Αν δεν είχα υπερβάλει ή αν δεν είχα πει ολόκληρη την ιστορία, δεν θα είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Ερχόμουν από το σπίτι της Γαλλίας, ήμουν πολύ μεθυσμένος και έκανα ανώριμες κατηγορίες. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί».
Είπε επίσης ότι «λυπάται πραγματικά, 110%».
Σύμφωνα με τους The New York Times, ο Lochte έλαβε 10 μήνες αποκλεισμό από εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ενώ οι Feigen, Bentz και Conger τέθηκαν σε τετράμηνη αναστολή επειδή δεν ανέφεραν τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ.
4. Η Ολυμπιακή Επιτροπή προκάλεσε οργή, αφού απαγόρευσε σκουφάκια κολύμβησης που σχεδιάστηκαν ειδικά για dreadlocks και afro μαλλιά στους αγώνες του Τόκιο
Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο – που ουσιαστικά καθυστέρησαν μέχρι το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης ανακοίνωσε ότι ορισμένα κολυμβητικά σκουφάκια δεν θα επιτρέπονται, σύμφωνα με τη Metro.
Ο οργανισμός, γνωστός ως Fina, απέρριψε μια αίτηση για πιστοποίηση προϊόντων από την επωνυμία Soul Cap που ανήκει σε μαύρους επιχειρηματίες, η οποία δημιουργεί καλύμματα κολύμβησης χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με dreadlocks, afros και άλλα φυσικά χτενίσματα. Η Fina ισχυρίστηκε ότι τα καπάκια δεν ταίριαζαν “στη φυσική μορφή του κεφαλιού” και ήταν περιττά.
«Για τους νεότερους κολυμβητές, το να νιώθουν ότι συμπεριλαμβάνονται και να βλέπουν τον εαυτό σου σε ένα άθλημα σε νεαρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσαν οι Toks Ahmed και Michael Chapman, οι ιδρυτές του Soul Cap, σε δήλωση που εστάλη στο Insider. «Η πρόσφατη απόλυση της FINA θα μπορούσε να αποθαρρύνει πολλούς νεότερους αθλητές από το να ασχοληθούν με το άθλημα καθώς προχωρούν στην κολύμβηση σε τοπικό, και εθνικό επίπεδο».
Μετά από επικρίσεις, η Fina είπε αργότερα ότι θα επανεξετάσει την απόφασή της.
3. Η Sha'Carri Richardson αποκλείστηκε από το ρόστερ της ολυμπιακής ομάδας στίβου των ΗΠΑ, όταν βγήκε θετική στη χρήση μαριχουάνας
Η Sha’Carri Richardson, μία από τις ταχύτερες γυναίκες δρομείς στις ΗΠΑ, αποκλείστηκε από την ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ το 2021 αφού βρέθηκε θετική στην THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, στις δοκιμές των Ολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ. Αργότερα παραδέχτηκε ότι πήρε μαριχουάνα αφού έμαθε από έναν δημοσιογράφο ότι η βιολογική της μητέρα είχε πεθάνει.
«Δεν βρίσκω δικαιολογία ούτε αναζητώ ενσυναίσθηση στην περίπτωσή μου», είπε η 21χρονη αθλήτρια σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Today» του NBC. «Ωστόσο, το να είμαι σε αυτή τη θέση στη ζωή μου, να ανακαλύπτω κάτι τέτοιο… Το να ασχολούμαι με τη σχέση που έχω με τη μητέρα μου, ήταν σίγουρα ένα πολύ βαρύ θέμα για μένα».
Η USATF ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Πρώτα και κύρια, κατανοούμε απόλυτα τις ελαφρυντικές συνθήκες της Sha’Carri Richardson και επικροτούμε θερμά την υπευθυνότητά της — και θα της προσφέρουμε τη συνεχή υποστήριξή μας τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.
«Ενώ η USATF συμφωνεί πλήρως ότι η αξία των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ σχετικά με την THC θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, θα ήταν επιζήμιο για την ακεραιότητα των δοκιμών στίβου των Ολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ εάν η USATF τροποποιούσε τις πολιτικές της μετά τον αγώνα, μόνο εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συνεχίζει η ανακοίνωση.
2. Η ιππασία αφαιρέθηκε από το σύγχρονο πένταθλο μετά από ένα περιστατικό κακοποίησης αλόγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Το 2021, η Γερμανίδα προπονήτρια Kim Raisner αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε την αθλήτρια Annika Schleu και το άλογό της, Saint Boy. Όταν ο Saint Boy αρνήθηκε να πηδήξει κατά τη διάρκεια του γύρου άλματος επίδειξης, η Raisner ακούστηκε να ενθαρρύνει τη Schleu «να το χτυπήσει πραγματικά, να χτυπήσει» το άλογο για να το κάνει να πηδήξει και μάλιστα χτύπησε η ίδια το Saint Boy.
Μετά το περιστατικό, η ασφάλεια των ζώων στην εκδήλωση τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Η Union Internationale de Pentathlon Moderne, η οποία επιβλέπει το πένταθλο, δήλωσε ότι το περιστατικό προκάλεσε «ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας της UIPM».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
- Οι χώρες που λατρεύουν να παρακολουθούν αθλήματα και αυτές που -κυριολεκτικά- αδιαφορούν
- Βαμμένα νύχια στην ενόργανη γυμναστική; Ξεχάστε το: 15 περίεργοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων
“Η UIPM λυπάται για το τραύμα που υπέστη ο Saint Boy σε αυτό το περιστατικό υψηλού προφίλ και τιμώρησε την προπονήτρια που παραβίασε τους Κανόνες αγώνων της UIPM χτυπώντας το άλογο έξω από το ρινγκ”, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση.
«Η UIPM όχι μόνο θα πραγματοποιήσει πλήρη αναθεώρηση της πειθαρχίας ιππασίας του σύγχρονου πεντάθλου γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη σημασία της ευημερίας των αλόγων και της ασφάλειας των αθλητών σε ολόκληρη τη δομή του παγκόσμιου ανταγωνισμού», συνεχίζει η δήλωση.
«Αν και κανένας αθλητής ή άλογο δεν τραυματίστηκε σωματικά στις 6 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές διασφαλίσεις για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στο μέλλον».
Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
1. Η δυνατότητα της Καμίλα Βαλίεβα να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν η 15χρονη σκέιτερ απέτυχε σε τεστ ναρκωτικών τον Δεκέμβριο
Η Καμίλα Βαλίεβα, μια 15χρονη σκέιτερ που αγωνίζεται για τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενεπλάκη σε σκάνδαλο ντόπινγκ αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε βγει θετική σε τριμεταζιδίνη, ένα φάρμακο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ χαρακτηρίζει ως «ρυθμιστή ορμονών και μεταβολισμού », σύμφωνα με το Associated Press.
Σύμφωνα με το Insider, το φάρμακο μπορεί να «ενισχύει την αντοχή και να βελτιώσει την κυκλοφορία», δίνοντας δυνητικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αθλητές που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν το φάρμακο. Οι δικηγόροι της Βαλίεβα είπαν ότι το θετικό τεστ της ήταν αποτέλεσμα σύγχυσης με το φάρμακο του παππού της.
Μετά την είδηση ότι η σκέιτερ απέτυχε στο τεστ ναρκωτικών τον Δεκέμβριο στις αρχές Φεβρουαρίου, η Valieva αποβλήθηκε από τους αγώνες. Ωστόσο, η απόφαση υποβλήθηκε σε έφεση και ανατράπηκε στις 9 Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στη Βαλίεβα να αγωνιστεί.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αμφισβήτησε αργότερα αυτή την απόφαση, αλλά το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο άρει την αναστολή της.
Η απόφαση να επιτραπεί στη Valieva να κάνει πατινάζ δημιούργησε αντιδράσεις από άτομα της κοινότητας του πατινάζ, όπως οι σχολιαστές Tara Lipinski και Johnny Weir. Η Αμερικανίδα σπρίντερ Sha’Carri Richardson δήλωσε ότι πιστεύει πως της φέρθηκαν διαφορετικά από τη Valieva, αν και οι δυο είχαν θετικό τεστ, επειδή εκείνη είναι μαύρη. η ΔΟΕ αρνήθηκε ότι συνέβαινε αυτό.
Η σκέιτερ κέρδισε την πρώτη θέση στο σύντομο πρόγραμμα γυναικών στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά ήρθε στην τέταρτη θέση στο διαγωνισμό ελεύθερου πατινάζ γυναικών μετά από δύο πτώσεις στις 17 Φεβρουαρίου, κρατώντας την εκτός διεκδίκησης μεταλλίων.
Η ΔΟΕ είχε πει ότι δεν θα πραγματοποιούσε τελετή μεταλλίων αν ήταν στην πρώτη τριάδα.