Τα αρχιτεκτονικά θαύματα του 2014
- 11/02/2014, 15:09
- SHARE
Ουρανοξύστες, χώροι τέχνης, κατοικίες και εντυπωσιακά κτίσματα που θα κάνουν φέτος το ντεμπούτο τους στον κόσμο.
Από την Κίνα ως τον Καναδά και από την Ολλανδία έως τη Βόρεια Κορέα, πολλά σημαντικά κτήρια αναμένεται να ολοκληρωθούν και να υποδεχτούν τους πρώτους τους επισκέπτες, εργαζόμενους ή κατοίκους.
Μεταξύ τους, μια κυλινδρική αψίδα καταστημάτων και κατοικιών, ένα πλεούμενο οικοδομικό συγκρότημα, ένας… αόρατος και ένας απολύτως κυκλικός ουρανοξύστης.
Ας τα δούμε!
The Citadel, Ολλανδία
Περισσότερο από κάθε τι άλλο, οι Ολλανδοί φοβούνται τις πλημμύρες. Δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο δαπανώνται για την προστασία της ακτής και των πόλεων από την άνοδο της στάθμης των νερών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Waterstudio προτείνει τη λύση της πλεούμενης πόλης και μάλιστα κατασκευάζει το πρώτο συγκρότημα κατοικιών που «στέκεται» σχεδόν ελεύθερο πάνω στο νερό. Θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνει 60 πολυτελή σπίτια με μεγάλες βεράντες, κοινόχρηστους χώρους, πάρκινγκ κ.λπ.
Harbin Cultural Center, Κίνα
Στην όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό της άκρο, κατασκευάζεται από τους MAD Architects ένα κτήριο από λευκό αλουμίνιο -για να ταιριάζει στο βόρειο κλίμα της με τους βαρείς χειμώνες- που θα φιλοξενεί θέατρα, τη λυρική σκηνή, συνεδριακούς χώρους κ.ά.
The Leadenhall Building, Λονδίνο
Οι Λονδρέζοι το ονόμασαν σχεδόν αμέσως «τρίφτη τυριού», από το τριγωνικό του σχήμα, και ήδη έχει πάρει τη θέση του στο Σίτι δίπλα στο «αγγουράκι τουρσί» και το Walkie Talkie, τους άλλους δύο ουρανοξύστες της περιοχής. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και θα στεγάσει γραφεία εταιρειών.
Shanghai Tower, Σαγκάη
Με ύψος 632 μέτρα θα είναι, μόλις ολοκληρωθεί, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Κίνα. Το κυλινδρικό του σχήμα βοηθά στο να αντέχει τους δυνατούς τυφώνες που συχνά πλήττουν την περιοχή.
Rotterdam Market Hall, Ολλανδία
Πρόκειται για ένα μείγμα σκεπαστής αγοράς και πολυκατοικίας. Ο στεγασμένος χώρος το πρωί θα είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, και το βράδι μια καλοφωτισμένη πλατεία. Στο σώμα του κτηρίου θα υπάρχουν κατοικίες με μεγάλα εξωτερικά μπαλκόνια, αλλά και παράθυρα με θέα στο εσωτερικό της αψίδας.
Tower Infinity, Νότια Κορέα
Ο πρωτοποριακός αυτός ουρανοξύστης ύψους 450 μέτρων πρόκειται να γίνει το πρώτο «αόρατο» κτήριο στην ιστορία. Κάμερες θα καταγράφουν εικόνες του περιβάλλοντος οι οποίες, με τη βοήθεια φωτισμού LED, θα προβάλλονται στις ανακλαστικές επιφάνειες της άλλης πλευράς, δίνοντας στον παρατηρητή την εντύπωση ότι βλέπει ένα διάφανο κτίσμα. Μάλιστα θα είναι δυνατό να υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί «διαφάνειας», κάνοντας π.χ. το άνω μέρος να φαίνεται ότι αιωρείται.
Halifax Central Library, Καναδάς
Η κεντρική βιβλιοθήκη της παραλιακής πόλης του Χάλιφαξ φιλοδοξεί να γίνει το πολιτιστικό κέντρο ολόκληρης της πολιτείας της Nova Scotia. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen, συνδυάζει την τοπική ατμόσφαιρα με το βορειοευρωπαϊκό design.
Sky City, Κίνα
Όταν ολοκληρωθεί θα είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου με ύψος 838 μέτρα. Αν και ο χώρος όπου θα χτιστεί είναι σήμερα ένα άδειο οικόπεδο, οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως χρειάζονται μόλις 210 μέρες για την ολοκλήρωσή του, χάρη στη μέθοδο συναρμολόγησης προκατασκευασμένων κομματιών με την οποία έχουν ήδη φτιάξει 20 ψηλά κτήρια. Το κόστος κατασκευής του θα είναι $1,46 δισ., περίπου όσο και του Burj Khalifa, αλλά με τριπλάσιο εμβαδό ορόφων, κάτι που ρίχνει το κόστος ανά τ.μ. στο 1/3.
Ryugyong Hotel, Βόρεια Κορέα
Το «φάντασμα» της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ -ύψους 330 μ., 3.000 δωματίων και 105 ορόφων- είναι υπό κατασκευή εδώ και 27 χρόνια. Οι εργασίες έχουν διακοπεί και ξαναρχίσει πολλές φορές, με την αλυσίδα Kempinski να αποσύρεται πρόσφατα από τη συμφωνία που είχε για τη λειτουργία του, αλλά οι υπεύθυνοι υπόσχονται ότι πέραν πάσης αμφιβολίας θα δεχτεί φέτος τους πρώτους του επισκέπτες. Οψόμεθα…