Τα δέκα πιο καινοτόμα σχολεία σε όλον τον κόσμο
- 10/10/2016, 22:00
- SHARE
Σχολεία που θα σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε στα θρανία.
Η καινοτομία στην εκπαίδευση μπορεί να πάρει πολλές μορφές – από την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας ή τις μεθόδους διδασκαλίας, μέχρι εκδρομές, απόρριψη κοινωνικών νορμών και συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Ένα καινοτόμο σχολείο θα μπορούσε να διαμορφώνεται με πρότυπο έναν χαρισματικό CEO, όπως το σχολείο Steve Jobs στο Άμστερνταμ ή να είναι ένα σχολειό στο οποίο δεν υπάρχουν ανισότητες όπως το Egalia στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Δείτε τη λίστα την οποία παρουσίασε το Business Insider και πάρτε μια ιδέα για το πώς είναι η πραγματική εκπαίδευση.
Summit Sierra, Σιάτλ
Το σχολείο άνοιξε το 2015 και οι μαθητές καλούνται κάθε μέρα να διαβάζουν για 30 λεπτά, να λύνουν ασκήσεις μαθηματικών για 30 λεπτά, να κάνουν online μαθήματα, να μιλάνε με τους μέντορες για τους στόχους τους και να συναντιούνται με άλλους μαθητές ώστε να συζητούν τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια του Community Time.
Οι δάσκαλοι μπορεί να μη συμμετέχουν στη διαδικασία της εκπαίδευσης, αλλά συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι εκεί ανά πάσα στιγμή.
Ørestad Gymnasium στην Κοπεγχάγη
Σε μια γιγαντιαία γυάλινη τάξη στεγάζονται οι 358 μαθητές γυμνασίου, τους οποίους οι δάσκαλοι ενθαρρύνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους γι αυτό το λόγο είναι έτσι σχεδιασμένο αρχιτεκτονικά. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν πως τελειώνοντας το σχολείο θα μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι στη μετέπειτα ζωή τους και να είναι πιο ανοιχτοί στον τρόπο σκέψης τους.
Big Picture Learning στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ
Το μοντέλο του Big Picture Learning «σπάει τον τοίχο» μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Τη στιγμή που οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν εικόνα τι γίνεται στην αγορά εργασίας, οι μαθητές αυτού του σχολείου μαθαίνουν πως το πραγματικό τους πάθος έχει σημασία κι αυτό πρέπει να κάνουν επάγγελμα.
Και μαντέψτε. Τους φέρνουν σε επαφή με μέντορες που εργάζονται σε τομείς όπου οι μαθητές θέλουν να εισέλθουν κάποια μέρα.
Egalia στη Στοκχόλμη
Το σχολικό σύστημα του Egalia βασίζεται στην απόλυτη ισότητα ανάμεσα στους μαθητές. Το σύστημα αποτελείται από δύο σχολεία, το Egalia και το Nicolaigården, όπου και τα δύο απορρίπτουν αντωνυμίες με βάση το φύλο ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται επί ίσοις όροις το ένα για το άλλο.
Αντί «αυτός» και «αυτή», απευθύνονται στα παιδιά από την πρώτη κιόλας μέρα με τα ονόματά τους ή ως «αυτοί». Είναι μια προσπάθεια για την αποφυγή κάθε είδους διακρίσεων.
AltSchool στη Καλιφόρνια
Το AltSchool είναι το σχολείο της Σίλικον Βάλεϊ. Το σύστημα του διαφέρει απ’ τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και υιοθετεί μια εκπαιδευτική διαδικασία που έχει ως στόχο να βελτιώσει τις τεχνολογικές ικανότητες των μαθητών και να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που θα προκύψουν στο μέλλον.
Τα παιδιά μετατρέπουν τα καθημερινά αντικείμενα σε πλακέτες κυκλωμάτων και μαθαίνουν να εκτυπώνουν 3D ώστε να νιώθουν άνετα με το μέλλον που τους περιμένει.
Sra Pou Vocational School στη Καμπότζη
Σχεδιασμένο από τη φινλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία Rudanko + Kankkunen, το σχολείο στη Καμπότζη χτίστηκε από μέλη της κοινότητας, για τα μέλη της κοινότητας, για να μάθουν πώς να μετατρέπουν τα πάθη τους σε πραγματικές δουλειές. Μια τοπική ΜΚΟ παρέχει καθηγητές που καθοδηγούν τους μαθητές προς αυτή τη κατεύθυνση.
Το χτίσιμο του σχολείο ήταν ένα μάθημα από μόνο του αφού οι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν το σχολείο μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, δίνοντάς τους πληροφορίες για το πώς να κατασκευάσουν παρόμοια κτίσματα από μόνοι τους.
P-TECH στη Νέα Υόρκη
Το P-TECH δημιουργήθηκε το 2011 από την IBM ώστε να δώσει στους εφήβους της Νέας Υόρκης μια εναλλακτική σε ότι αφορά τις σπουδές τους, που δε θα ακολουθεί το παραδοσιακό τετραετές πρόγραμμα.
Αντ ‘αυτού, οι μαθητές P-TECH ακολουθούν ένα πρόγραμμα που διαρκεί έξι έτη, ενώ καθ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους έχουν καθοδήγηση και κάνουν πρακτική σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Ακόμα, στο το πέμπτο και έκτο έτος μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους απ’ το New York City College of Technology και αρκετοί συνεχίζουν μετά στις προπτυχιακές σπουδές.
Steve Jobs School στο Άμστερνταμ
Όπως υποδηλώνει το όνομα του, το σχολείο Steve Jobs απορρίπτει τη συμβατική σοφία στο ακέραιο: Αντί εγκλωβίζουν τα παιδιά μέσα από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, τους επιτρέπει να ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό – χρησιμοποιώντας φυσικά… iPad.
Ο Maurice de Hond, ιδρυτής του σχολείου είχε δηλώσει στο Business Insider πώς κάθε μαθητής ξεκινά με ένα Ατομικό Σχέδιο Ανάπτυξης (IDP), το οποίο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται κάθε έξι εβδομάδες από το παιδί, τους γονείς του, και τον προπονητή (Στο σχολείο δεν τους αποκαλούν “δασκάλους”.)
«Ανάλογα τα αποτελέσματα του IDP προσφέρονται στο παιδί νέες προκλήσεις για προσωπική μάθηση και καθοδήγηση για να διαλέξει» εξηγεί ο Διευθυντής.
Brightworks School στο Σαν Φρανσίσκο
Το σχολείο ιδρύθηκε απ’ τον Gever Tulley το 2011 και επιτρέπει στους μαθητές να κάνουν όλα όσα δε τους αφήνουν οι δικοί τους και δημιουργούν ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα απ’ τις «απαγορευμένες δραστηριότητες».
Τα παιδιά απ’ το νηπιαγωγείο μέχρι την ηλικία των 12 μπορούν να παίζουν με τη φωτιά, να διαλύουν κουζινικά σκεύη και να δημιουργηθούν έργα τέχνης με όποιο υλικό επιθυμούν.
Carpe Diem Schools στο Οχάιο
Το σχολείο Carpe Diem μοιάζει περισσότερο γραφεία παρά με τάξη.
Μέσα στην κύρια αίθουσα, που είναι γνωστή ως το κέντρο εκμάθησης, υπάρχουν 300 καμπίνες (μια για κάθε μαθητή). Αυτοί οι κύβοι διαθέτουν έναν υπολογιστή που καθοδηγεί το μαθητή με την εκπαίδευσης του με τα αποτελέσματα της απόδοσης τους να είναι εντυπωσιακά συγκριτικά με όλη τη χώρα!