Τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν πληρώσει ποτέ οι τράπεζες
- 06/05/2017, 09:31
- SHARE
Τα ποσά για διακανονισμούς που έχουν υποχρεωθεί να δώσουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για να γλιτώσουν από μεγαλύτερους μπελάδες.
Το περασμένο καλοκαίρι μια δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup έδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν κοιτούν με εμπιστοσύνη το τραπεζικό σύστημα.
Τα ιστορικά χαμηλά εκείνης της έρευνας δεν αποτέλεσαν κάποια έκπληξη, καθώς οι τράπεζες στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των θεσμών οι οποίοι “απολαμβάνουν” τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο.
Η εναλλαγή στα συναισθήματα απέναντι στις τράπεζες ήταν θεαματική την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο μια σειρά σκανδάλων τα οποία οδηγήθηκαν τελικά σε διακανονισμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εννέα από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:
9. JPMorgan Chase
Ποσό διακανονισμού: 5.29 δισ. δολάρια
Τον Φεβρουάριο του 2012, 49 πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησαν σε έναν τεράστιο διακανονισμό με την τράπεζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ονομάστηκε «Εθνική διευθέτηση υποθηκών». Αυτό το deal συμπεριλάμβανε τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, μαζί και την JP Morgan, κι αποτέλεσε τότε το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας. Συνολικά και οι πέντε τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα 26 δισ. δολαρίων και κατηγορήθηκαν για πλημμελή διαχείριση και ενημέρωση περί εγγράφων που έχουν σχέση με την αγορά ενυπόθηκων δανείων.
8. Credit Suisse
Ποσό διακανονισμού: 5,3 δισ. δολάρια
Πριν αποχωρήσει από την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε να ριχτεί φως στις υποθέσεις που οδήγησαν στη μεγάλη ύφεση του 2007. Μια από τις έρευνες που ολοκληρώθηκε στις μέρες του αφορούσε την ελβετική τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει πολλά δισ. δολάρια μετά την κατηγορία ότι πουλούσε εν γνώση της τοξικό χρέος πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
7. Wells Fargo
Ποσό διακανονισμού: 5,35 δισ. δολάρια
Ήταν μέρος από τον διακανονισμό των 26 δισ. δολαρίων που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν οι «πέντε μεγάλοι» των ΗΠΑ για τις κατηγορίες σχετικά με τα ενυπόθηκα δάνεια. Εκτός από την ίδια τη διαδικασία, οι τράπεζες κατηγορήθηκαν και για το ότι παρεμπόδισαν τις έρευνες των αρχών και εξαφάνισαν κρίσιμα έγγραφα. Η μόνη πολιτεία που δεν έλαβε μέρος στον «χωρό» των διώξεων κατά των τραπεζών ήταν η Οκλαχόμα.
6. Deutsche Bank
Ποσό διακανονισμού: 7,2 δισ. δολάρια
Τον Δεκέμβριο του 2016 η DB συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων επειδή πούλησε τοξικά παράγωγα τα οποία ενέτειναν ακόμη περισσότερο την κρίση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Είναι όμως ικανό αυτό το τεράστιο πρόστιμο να γονατίσει τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό; Μάλλον όχι, κι αυτό διότι μετά την πληρωμή του ποσού η τράπεζα εξέδωσε εσωτερικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα είχαν ήδη συγκεντρωθεί πριν τελικά καταλήξει η υπόθεση, και η παρουσία της DB στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά.
5. Bank of America
Ποσό διακανονισμού: 8,5 δισ. δολάρια
Το 2008 η BoA εξαγόρασε την Countrywide, τη μεγαλύτερη τράπεζα στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ πριν από την οικονομική κρίση. Το 2011 αναγκάστηκε να πληρώσει το ποσό των 8,5 δισ. για να «σβήσει» τις αμαρτίες της πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 174 δισ. δολαρίων!
4. BNP Paribas
Ποσό διακανονισμού: 8,9 δισ. δολάρια
Δεν είναι όλες οι τράπεζες αυτής της λίστας μόνο όσες έκαναν ατασθαλίες πριν από την οικονομική κρίση. Το 2015 η γαλλική τράπεζα δήλωσε ένοχη για την παραβίαση της διεθνούς οικονομικής και ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς παραδέχτηκε ότι είχε παραβιάσει τις κυρώσεις κατά της Κούβας, του Ιράν και του Σουδάν από το 2004 ως το 2012.
3. Bank of America
Ποσό διακανονισμού: 11,8 δισ. δολάρια
Η BoA πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα από όλους στο πλαίσιο του διακανονισμού για την αγοραπωλησία ενυπόθηκων δανείων. Η τράπεζα έδωσε 100.000 δολάρια ανά ενυπόθηκο δάνειο ενώ οι άλλες τράπεζες έδωσαν 20.000 δολάρια. Εκτός από όλα αυτά, η BoA υποχρεώθηκε να παράσχει ειδικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στους δανειολήπτες.
2. JP Morgan Chase
Ποσό διακανονισμού: 13 δισ. δολάρια
Τον Οκτώβριο του 2013 η JP Morgan Chase έφτασε σε αυτόν τον τεράστιο διακανονισμό με τις αρχές. Τι έκανε όμως; Εξαγόρασε τις Bear Stearns και Washington Mutual σε εξευτελιστικές τιμές κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης. Δυστυχώς όμως για την ίδια την τράπεζα, μαζί με τις εξαγορές πήρε και τις υποχρεώσεις αλλά και τις νομικές δεσμεύσεις των δύο άλλων τραπεζών, οι οποίες ήταν πολύ βαθιά μπλεγμένες με την αγοραπωλησία ασφαλίστρων ενυπόθηκων δανείων που «έσκασαν» στην αρχή της κρίσης και κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσαν τη βασική αιτία του ξεσπάσματός της.
1. Bank of America
Ποσό διακανονισμού: 16,65 δισ. δολάρια
Ο συμβιβασμός αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ μιας επιχείρησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν ότι η τράπεζα είχε «πακετάρει» ασφάλιστρα με εχέγγυο ενυπόθηκα δάνεια τα οποία ήταν εξαιρετικά επισφαλή, χωρίς να ενημερώσει τους επενδυτές. Πολλά από αυτά πουλήθηκαν από τράπεζες όπως οι Countrywide και Merrill Lynch πριν εξαγοραστούν από την BoA.