Τα εντυπωσιακότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια του κόσμου
- 17/11/2013, 16:09
- SHARE
Ξεχασμένα από το χρόνο, είναι πάντα κομμάτι της ιστορίας - Δείτε τις φωτογραφίες.
Οικονομική παρακμή, φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, πολλές είναι οι αιτίες για τις οποίες ένας τόπος ή ένα κτίριο εγκαταλείπονται. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν συγκεντρώσαμε μερικές από τα πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις που -ταυτόχρονα- έχουν και τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Νησί Hashima, Ιαπωνία
Από το 1890 μέχρι το 1974, στο μικροσκοπικό αυτό νησί έξω από τις ακτές του Ναγκασάκι ζούσαν 5.200 άνθρωποι. Ήταν οι εργαζόμενοι στο τοπικό ορυχείο μαζί με τις οικογένειές τους. Για χρόνια ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη «πόλη» στον κόσμο. Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έστεκε απλώς εγκαταλελειμμένο, ώσπου το 2009 άνοιξε για τους επισκέπτες.
Στους χώρους του γυρίστηκαν οι σκηνές του Skyfall στις οποίες ο Ντάνιελ Κρεγκ συναντά για πρώτη φορά τον Χαβιέ Μπαρδέμ, ενώ πρόσφατα φωτογραφήθηκε για το Street View της Google.
Δείτε το video του Google Maps
Craco, Ιταλία
Η πόλη αυτή της νότιας Ιταλίας κατοικούνταν από τον 6o αιώνα από Έλληνες αποίκους και γύρω στο 1500 είχε πάνω από 2.500 κατοίκους. Στον 20ο αιώνα, σεισμοί, κατολισθήσεις, αλλά και η φτώχεια στην περιοχή ανάγκασαν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν εντελώς ως το 1963, οι περισσότεροι μετακομίζοντας σε κοντινές πόλεις. Σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο.
Φουκουσίμα
Η πόλη εγκαταλείφθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα του ομώνυμου εργοστασίου τον Μάρτιο του 2011. Η ζώνη αποκλεισμού περιλαμβάνει 20 χλμ γύρω από τον τόπο της καταστροφής και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν από τις γύρω περιοχές. Οι κοντινές πόλεις παρουσιάζουν εικόνα σαν αυτή.
Hotel del Salto, Κολομβία
Χτισμένο το 1928 δίπλα στους καταρράκτες Tequendama, 30 χλμ έξω από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, έκλεισε τη δεκαετία του ’90 και έγινε ακόμα δημοφιλέστερο αξιοθέατο αφού η υγρασία και η πλήρης εγκατάλειψη τού έδωσαν την εικόνα και τη φήμη του στοιχειωμένου – βοήθησαν σε αυτό και μερικές αυτοκτονίες από τα μπαλκόνια του.
Από το καλοκαίρι του 2012 ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο.
Michigan Central Station, Ντιτρόιτ
H πόλη που πριν από λίγους μήνες κήρυξε χρεοκοπία βρίσκεται σε παρακμή εδώ και 60 χρόνια και έχει χάσει το 60% των κατοίκων της. Ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του κατήφορου του Ντιτρόιτ είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, που άνοιξε το 1913 και ήταν ο μεγαλύτερος στον πλανήτη. Η μείωση της σιδηροδρομικής κίνησης τον υποχρέωσε να υπολειτουργεί ήδη από την δεκαετία του ’60, ενώ έκλεισε οριστικά το 1988. Με συνολική επιφάνεια 46.000 τ.μ. είναι από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτίρια στον κόσμο.
Villa Epecuen, Αργεντινή
Δημοφιλέστατη λουτρόπολη στην περιοχή του Μπουένος Άιρες για δεκαετίες, είχε 1.800 κατοίκους και φιλοξενούσε 5.000 επισκέπτες. Σκεπάστηκε από τα νερά της παρακείμενης λίμνης σε μια μέρα τον Νοέμβριο του 1985, όταν υποχώρησε το φράγμα που την προστάτευε. Το 2009 τα νερά υποχώρησαν και η πόλη αποκαλύφθηκε ξανά. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια ανοικοδόμησης, ενώ σήμερα λειτουργεί ως αξιοθέατο.
Prypiat, Τσερνομπίλ
Η πόλη των εργαζομένων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ είχε 50.000 κατοίκους και εκκενώθηκε πλήρως μετά το ατύχημα του 1985. Από τότε τα κτίρια έχουν λεηλατηθεί από ανθρώπους, αλλά κι έχουν φθαρεί από τα καιρικά φαινόμενα. Η περιοχή είναι ανοιχτή στους τουρίστες με ειδική άδεια και συνοδεία.
Ciudad Valdeluz, Ισπανία
Το κατασκευαστικό boom στην Ισπανία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές του 2000 είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή δεκάδων οικισμών από εταιρείες development, τα σπίτια των οποίων ήλπιζαν να πουλήσουν εκμεταλλευόμενες την ιλιγγιώδη άνοδο του real estate στη χώρα. Όμως ήρθε η κρίση και χιλιάδες σπίτια μένουν άδεια και κλειστά. Η Valdeluz είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Six Flags Amusement Park, Νέα Ορλεάνη
Το μεγαλύτερο πάρκο διασκέδασης στη Λουϊζιάνα πλημμύρισε εντελώς την ημέρα της μεγάλης καταστροφής από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. Αν και τα νερά έχουν υποχωρήσει, το πάρκο ποτέ δεν ξαναλειτούργησε και όλη του η υποδομή και τα παιχνίδια στέκουν στο ίδιο σημείο.
Mansuell Forts, Αγγλία
Κατασκευάστηκαν το 1939 στις εκβολές του Τάμεση για να εμποδίσουν τυχόν θαλάσσια εισβολή των Γερμανών από τα ανατολικά απ’ ευθείας στο Λονδίνο. Βασικός ρόλος τους ήταν η έγκαιρη προειδοποίηση και, φυσικά, η άμυνα. Από το 1950 εγκαταλείφθηκαν και κατά τη δεκαετία του ’60 μεταφέρθηκαν κοντύτερα στην ακτή. Ένα από αυτά καταλήφθηκε το 1967 από τον Paddy Roy Bates που το ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Sealand. Σήμερα σε αυτό «βασιλεύει» ο γιος του.