Τα εντυπωσιακότερα κτήρια με… τρύπες
- 19/03/2014, 14:51
- SHARE
Στρογγυλά, τετράγωνα ή ακανόνιστα ανοίγματα, τραβούν την προσοχή και κάνουν τις κατασκευές να ξεχωρίζουν. Φυσικά, είναι και χρήσιμα.
Με την πρώτη ματιά, νομίζεις πως οι αρχιτέκτονες κάτι ξέχασαν, γιατί σε όλα αυτά τα κτήρια χάσκει και από ένα τεράστιο άνοιγμα. Όμως πάντα υπάρχει ένας λόγος για όλα. Συνήθως τα ανοίγματα χρησιμεύουν για να περνάει φως και να κυκλοφορεί ο άνεμος, ή απλώς για να αλλάζουν την εμπειρία των ενοίκων. Αλλά υπάρχει πάντα και το στοιχείο του εντυπωσιασμού, οι τρύπες είναι ο τρόπος που έχουν για να ξεχωρίζουν από τις τριγύρω κατασκευές.
Ας τα δούμε.
Ξενοδοχείο Sheraton Huzhou, Κίνα
Στις όχθες της λίμνης Taihu, κοντά στη Σαγκάη, αυτό το τεράστιο κτίσμα με σχήμα πηνίου «δανείζεται» στοιχεία από τις παραδοσιακές τοξωτές γέφυρες της περιοχής. Έχει ύψος 27 ορόφων και ουσιαστικά πρόκειται για δύο κτήρια που ενώνονται με μια αψίδα-γέφυρα στην κορυφή.
Axel Springer HQ, Βερολίνο
Η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία ΜΜΕ της Ευρώπης -στην ιδιοκτησία της είναι, μεταξύ πολλών άλλων, η εφημερίδα Bild- επιθυμεί να χτίσει τα νέα της κεντρικά γραφεία και αυτή είναι η πρόταση του γραφείου Büro Ole Scheeren. Σύμφωνα με τα λόγια των αρχιτεκτόνων «το κενό στη μέση οριοθετεί έναν οπτικό άξονα ανάμεσα στο παλιό ανατολικό και το παλιό δυτικό τμήμα της πόλης και εμφανίζεται ως ένα σύμβολο διαφάνειας και ιστορικής μνήμης».
Opus Office Tower, Αμπού Ντάμπι
Το δημιούργημα της Ζάχα Χαντίντ, τη μέρα θα φαίνεται σαν συμπαγής και πλήρης κύβος χάρη στην ανακλαστική του πρόσοψη. Όμως τη νύχτα ειδικά φώτα θα γεμίζουν το κενό με φως, σαν κάποιος να έσπρωξε το κεντρικό κομμάτι.
Κέντρο Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Γνώσης, Ταϊπέι
Σε αυτόν τον κύβο τα ανοίγματα είναι είσοδοι για τους επισκέπτες και σχηματίζουν σκάλες που οδηγούν στο roof garden που διαθέτει χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχεία και αίθουσες συνεδρίων.
Κέντρο Τηλεόρασης (CCTV) Πεκίνο
Ο Ρεμ Κούλχαας σχεδίασε δύο πύργους που γέρνουν ο ένας προς τον άλλον και ενώνονται στην κορυφή τους από δύο παραλληλόγραμμα, κάθετα μεταξύ τους τμήματα «πάχους» εννέα ορόφων. Οι ντόπιοι το αποκαλούν big boxer shorts.
The Mirador, Μαδρίτη
Mirador στα ισπανικά σημαίνει μπαλκόνι και το κτήριο ονομάστηκε έτσι γιατί στον 12 όροφο το κενό δημιουργεί μια μεγάλη βεράντα με εμβαδό 580 τ.μ. Οι ένοικοι έχουν στη διάθεσή τους μια πλατεία σε ύψος σχεδόν 40 μ. από το έδαφος, που προσφέρει υπέροχη θέα και άπλετο κοινόχρηστο χώρο για όλους.
The Gate of the East Building, Κίνα
Έχει ύψος πάνω από 300 μέτρα και το κόστος του θα ξεπεράσει τα $700 εκ. Θα στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα.
Κέντρο Επιστημών, Αμβούργο
Μόνο σχέδιο προς το παρόν -και πολύ αμφίβολο αν θα κατασκευαστεί ποτέ- θυμίζει τουβλάκια Tetris ή Jenga που κάποιος τα έριξε τυχαία και ήταν η πρόταση της ολλανδικής φίρμας ΟΜΑ στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του λιμανιού της πόλης σε πόλο πολιτισμού και τουρισμού.
World Financial Centre, Σαγκάη
Στην αρχή το κενό στην κορυφή είχε σχεδιαστεί κυκλικό. Αλλά οι Κινέζοι είχαν την άποψη πως μοιάζει υπέρ του δέοντος με τη σημαία της Ιαπωνίας και έτσι οι αρχιτέκτονες άλλαξαν τα σχέδια ώστε να το κάνουν τραπεζοειδές. Το αποτέλεσμα ήταν οι ντόπιοι να το αποκαλούν πια «ανοιχτήρι».