Τα επτά online «θανάσιμα αμαρτήματα»
- 18/11/2014, 15:34
- SHARE
Μικρές «ατιμίες» τις οποίες διαπράττουμε καθημερινά στο ίντερνετ.
Άλλοτε το γνωρίζουμε, άλλοτε όχι. Κάποιες φορές είναι θέμα νόμου, σε κάποιες άλλες υπάρχουν όροι και συμβάσεις ή, απλώς, είναι θέμα καλής συμπεριφοράς. Η ουσία είναι πως κάθε φορά που είμαστε online υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κάνουμε κάτι που θεωρείται λάθος.
Ας δούμε τα επτά online αμαρτήματα!
1. Κατεβάζουμε ταινίες και σειρές
Είναι παράνομο και το ξέρουμε, αλλά είναι τόσο εύκολο που κανείς δεν αντιστέκεται στον πειρασμό. Τα στούντιο δηλώνουν ότι χάνουν εκατομμύρια, οι downloaders απαντούν πως για τις περισσότερες δεν θα πήγαιναν σινεμά έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, ο αριθμός εισιτηρίων κινηματογράφου στις ΗΠΑ είναι σχεδόν σταθερός εδώ και 20 χρόνια και η τηλεόραση περνά την καλύτερη εποχή της. Μυστήριο…
2. Συνδεόμαστε σε ανοιχτά Wi-Fi
Το να βρούμε ανοιχτό το Wi-Fi του γείτονα είναι σαν βρίσκουμε ανοιχτή την πόρτα του. Η σαφής παράλειψή του να κλειδώσει και τα δύο δεν σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να μπούμε. Με άλλα λόγια το «ανοιχτό» δεν σημαίνει «περάστε».
3. Εργαζόμαστε από το εξωτερικό χωρίς άδεια
Βρίσκεστε σε ταξίδι στις ΗΠΑ και έχετε μαζί σας το λάπτοπ. Αν έχετε πάρει δουλειά μαζί σας στο ταξίδι και στείλετε πίσω οτιδήποτε, τότε έχετε εργαστεί στις ΗΠΑ χωρίς βίζα εργασίας και έχετε παραβεί τον σχετικό νόμο. Επιπλέον, έχετε εργαστεί στο εξωτερικό ενώ αμείβεστε στην Ελλάδα, η ελληνική εφορία τι λέει για αυτό; Τίποτα δεν λέει. Είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν οι περιπτώσεις αυτές ώστε κανείς δεν ασχολείται.
4. Χρησιμοποιούμε proxies για να δούμε Netflix
Το Netflix είναι μια καταπληκτική συνδρομητική υπηρεσία streaming video με υψηλού επιπέδου σειρές και ταινίες που φτάνουν στην τηλεόρασή σας (ή στον υπολογιστή) μέσω Internet. Ακόμα και αν θέλουμε να πληρώσουμε, όμως, δεν μπορούμε να γίνουμε συνδρομητές, η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Κάποιοι «ξεγελούν» το σύστημα αναγνώρισης κάνοντάς το να νομίζει πως ο υπολογιστής τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. Απαγορεύεται, αλλά πελάτες είμαστε, έχουμε πάντα δίκιο!
5. Μοιραζόμαστε passwords
Δεν θέλουμε να πληρώνουμε και οι δύο συνδρομή στην ίδια εφημερίδα ή την πρόσβαση στην ίδια μουσική υπηρεσία. Μοιραζόμαστε το password και το κόστος κι ας απαγορεύεται από τους όρους χρήσης και από τη σύμβαση που αποδεχτήκαμε για να γίνουμε πελάτες. Ναι, ξέρουμε, η γνώση πρέπει να μοιράζεται.
6. Φτιάχνουμε parody accounts
Οι όροι του Twitter απαγορεύουν να φτιάξουμε account που, με το όνομα και τη φωτογραφία του, να παραπέμπει σε υπαρκτό πρόσωπο (άλλο από το δικό μας, εννοείται) εκτός αν αναφέρουμε ρητά πως το κάνουμε για σάτιρα. Στο ελληνικό Internet έχουν εμφανιστεί λογαριασμοί που παρωδούν τους πολιτικούς Χρήστο Παπουτσή και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον ηθοποιό Χριστόφορο Παπακαλιάτη, την γνωστή περσόνα Ελένη Λουκά κ.ά. χωρίς να αναφέρουν πως πρόκειται για fake accounts. Έχουν όμως τόση πολλή πλάκα που κανείς δεν τους καταγγέλλει.
7. Βλέπουμε αθλητικά με live streaming
Όπως απαγορεύεται να βλέπουμε συνδρομητική ή δορυφορική τηλεόραση χωρίς συνδρομή, έτσι απαγορεύεται να συνδεόμαστε σε διάφορες «πειρατικές» μεταδόσεις των επίσημων καναλιών και να βλέπουμε αγώνες. Όχι, το «αφού δεν μεταδίδονται τα δοκιμαστικά του Σαββάτου της F1 στην ελεύθερη TV» δεν είναι δικαιολογία.