Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα
- 29/12/2016, 22:02
- SHARE
Τράπεζες, εταιρείες κολοσσοί, βιομηχανίες είναι ορισμένες περιπτώσεις που κυριάρχησαν φέτος στον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης.
Aπό τις offshore των Panama Papers μέχρι τη βραδυφλεγής βόμβα της Deutsche Bank, δείτε παρακάτω τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν και συζητήθηκαν σε όλον τον πλανήτη το 2016.
Johnson & Johnson
Η εταιρεία Johnson & Johnson κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 72 εκατομμύρια δολαρίων στην οικογένεια μίας γυναίκας, της οποίας ο θάνατος από καρκίνο των ωοθηκών συνδέεται με τη χρήση σκόνης με βάση το ταλκ που κυκλοφορεί από την εταιρεία εδώ και δεκαετίες. Η ετυμηγορία γνωστοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2016 και οι ένορκοι στο δικαστήριο του Σαιντ Λούις αποφάσισαν την καταβολή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματική ζημία που υπέστη η Ζακλίν Φοξ και η οικογένειά της και επιπλέον 62 εκατομμύρια δολάρια ως τιμωρητική αποζημίωση.
Panama Papers
Η δικηγορική εταιρεία, Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά, βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου των «εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση αρκετούς ηγέτες κρατών στον κόσμο και έχει ρίξει φως στον σκοτεινό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών. Σημειώνεται ότι στη λίστα των Panama Papers βρίσκονται 400 Έλληνες με 223 offshore εταιρείες.
Mitsubishi Motors Corp
Ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο έρχεται να ταράξει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η Mitsubishi Motors Corp παραδέχθηκε στις 20 Απριλίου του 2016 ότι χειραγώγησε τα τεστ ελέγχου των εκπομπών ρύπων. Η παραδοχή πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ζήτησε «συγγνώμη» για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εταιρείας των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Mitsubishi παραποίησε τα στοιχεία για περισσότερα από 625.000 οχήματα από τα μέσα του 2013.
Honest Company
Στα δικαστήρια «έτρεχε» τον περασμένο Μάιο η γνωστή σταρ Τζέσσικα Άλμπα, καθώς η εταιρεία της The Honest Company κατηγορήθηκε ότι το βιολογικό βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει 11 συνθετικές ουσίες, οι οποίες εν τέλει δεν επιτρέπονται να υπάρχουν στα βιολογικά προϊόντα.
Deutsche Bank
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ της επέβαλε πρόστιμο 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου, για την πώληση προβληματικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων λίγο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα, η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση – συγκεκριμένα στο μείον 92% από το ιστορικό υψηλό του 2007 και στο μείον 66% από τον Αύγουστο του 2015.
Wells Fargo
Η Wells Fargo, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας κατέληξε σε διακανονισμό 185 εκατ. δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές για ανοίγματα λογαριασμών, cross-selling προϊόντων και τακτικές πωλήσεων. Το γραφείο νομισματικού ελέγχου των ΗΠΑ, η υπηρεσία χρηματοοικονομικής προστασίας καταναλωτών και η εισαγγελία της πόλης του Λος Άντζελες, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε διακανονισμό με την τράπεζα.
Yahoo
Ο όμιλος διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo! ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυό του στα τέλη του 2014, από μια ομάδα χάκερ που “συνδέεται με κάποιο κράτος”. Στα δεδομένα που κλάπηκαν περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης, όχι όμως και ευάλωτοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ανέφερε η εταιρεία. Στην πορεία η Verizon ζήτησε από τη Yahoo έκπτωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στα 4.8 δισ. δολάρια της εξαγοράς της, ωστόσο τελευταίτα αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης του ποσού.
Samsung
Mόλις δυο εβδομάδες μετά την πρώτη κυκλοφορία του Galaxy Note 7 στην αγορά, η Samsung δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα στο πρεστίζ της. Έπειτα από διάφορα περιστατικά ανάφλεξης της μπαταρίας του «έξυπνου κινητού», η τεχνολογική εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή των Note 7, με τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 8%.
Audi
Άλλη μια είδηση για παράνομο λογισμικό σε αυτοκίνητα έρχεται να ταράξει τα νερά. Σύμφωνα με πηγές που επικαλέσθηκε το MarketWatch η αρμόδια αρχή California Air Resources Board (CARB) ανακάλυψε σε όχημα της Audi λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για να χειραγωγήσει τις δοκιμές και να δείξει συμμόρφωση βάσει των προτύπων και ορίων.
Τesco Bank
Η Tesco Bank «πάγωσε» όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της αφότου οι πελάτες της έπεσαν θύματα απάτης, ενώ δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους κατόχους 20.000 λογαριασμών που έχασαν χρήματα τον περασμένο μήνα. Ο Benny Higgins, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού βραχίονα της βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, ανέφερε πως η απόφαση να σταματήσουν οι διαδικτυακές συναλλαγές ήταν μια προσπάθεια να προστατευτούν οι πελάτες της, τονίζοντας πως 40.000 λογαριασμοί επηρεάστηκαν από την εν λόγω επίθεση και ότι από τους μισούς από αυτούς έγινε ανάληψη χρημάτων, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «διαδικτυακή εγκληματική δραστηριότητα».
Pfizer
Η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA) επέβαλε στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer πρόστιμο 107 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει ποτέ μέχρι σήμερα, με την κατηγορία ότι χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας. Σύμφωνα με την CMA, η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer πούλησε το φάρμακο το 2012 στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που το χρέωνε προηγουμένως, και η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της “καπέλο”. Από την πλευρά τους, Pfizer και Flynn Pharma αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί άδικων τιμών και υποστήριξαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.