Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που «σόκαραν» τις αγορές το 2015
- 29/09/2015, 13:14
- SHARE
Το 2015 μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του, έχει αναδείξει όμως ήδη μία σειρά μεγάλων εταιρικών σκανδάλων.
Αν και τέτοιου είδους ανασκοπήσεις γίνονται συνήθως στο τέλος ενός έτους, το 2015 είχε τόσα πολλά και τόσα μεγάλα σκάνδαλα εταιρειών-κολοσσών σε όλον τον κόσμο (με πιο πρόσφατο αυτό της Volkswagen) που μπορεί κανείς ήδη να καταρτίσει τη λίστα με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του έτους.
Ας θυμηθούμε ποια ήταν αυτά!
1. Amazon
Η αποκάλυψη πως η Amazon αναγκάζει τους εργαζόμενους στις αποθήκες της να εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται έπληξε το εμπορικό σήμα της εταιρείας.
2. Bill Cosby
Για δεκαετίες, ο Bill Cosby ήταν πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους ως ηθοποιός, παραγωγός, επιχειρηματίας και κωμικός. Το brand name του συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο πολύτιμων στο Χόλιγουντ, όμως η αυτοκρατορία του έπεσε σαν χάρτινος πύργος, όταν δεκάδες γυναίκες τον κατηγόρησαν για κακοποίηση.
3. Comcast
Οι καταναλωτές μισούν τις εταιρείες καλωδιακής για τη σύγχυση που δημιουργείται κατά την εξυπηρέτηση των πελατών. Η Comcast, όμως, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, όταν άλλαξε το όνομα ενός πελάτης της από «Ρικάρντο» σε μία βρισιά.
4. The Duggars
Ο Josh Duggar, ο αρχηγός μίας πολυμελούς οικογένειας δημοφιλούς τηλεριάλιτι, αποκαλύφθηκε ότι είχε κακοποιήσει τις αδελφές του. Τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο, όταν η πορνοστάρ Ashley Madison αποκάλυψε ότι ο Josh Duggar είχε σχέση μαζί της.
5. FIFA
Με τόσα πολλά χρήματα να «παίζονται» στον επαγγελματικό αθλητισμό, ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια από αυτά «θα άλλαζαν χέρια» κάτω από το τραπέζι. Έτσι, 14 υπάλληλοι της FIFA κατηγορούνται για απάτη, εκβιασμούς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
6. McDonald's
Αντί να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της και να κάνει πλουσιότερους τους ιδιοκτήτες της, η εταιρεία αποφάσισε ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι το εμπορικό της σήμα χρειαζόταν ανανέωση. Το αποτέλεσμα ήταν μια αποτυχημένη εμπορική εκστρατεία.
7. Nestle
Δυστυχώς για την εταιρεία, μερικά από τα ψάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των προϊόντων της προήλθαν από πλοία σκλάβων, οι οποίοι ήταν αλυσοδεμένοι και ξυλοκοπούνταν. Η αντίθεση μεταξύ των σκλάβων εργατών και του συνθήματος της εταιρείας που είναι «Good Food, Good Life» ήταν τεράστια.
8. Turing Pharmaceuticals
Αντιμέτωπος με τη δημόσια κατακραυγή ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, Martin Shkreli, όταν αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS (το οποίο χρειάζεται ένα δολάριο για την παρασκευή του) από τα 13,50 στα 750 δολάρια για κάθε χάπι.
9.Volkswagen
Φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό: ένα αυτοκίνητο με φθηνά καύσιμα που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Ωστόσο, απεδείχθη πως η επιχείρηση «καθαρό ντίζελ» ήταν αποτέλεσμα πειραγμένου λογισμικού. Το αποτέλεσμα ήταν μαζική ανάκληση αυτοκινήτων, μηνύσεις, πλήγμα του εμπορικού σήματος και της αξιοπιστίας της εταιρείας, καθώς και περαιτέρω διερεύνηση των τακτικών της εταιρείας.
10. Yum!
Δύσκολο να κάνουν οι πελάτες σου «γιαμ, γιαμ» όταν αποκαλύπτεται πως σερβίρεις στους πελάτες σου μολυσμένο κρέας. Το πλήγμα για την εταιρεία ήταν τεράστιο για τα υποκαταστήματά του σε όλον τον κόσμο.