Τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα του 2015
- 30/12/2015, 11:55
- SHARE
Ο Άγιος Βασίλης δεν πήγε σ’ αυτούς τους CEO φέτος.
των Κρις Μάθιους και Στίβεν Γκάντελ
Από το «Ντίζελ-γκέιτ» της Volkswagen μέχρι τον Μάρτιν Σκρέλι και τον Σεπ Μπλάτερ, το 2015 δεν μας άφησε παραπονεμένους ως προς τα εταιρικά σκάνδαλα.
Ιδού, λοιπόν, οι μεγαλύτερες εταιρικές απάτες του έτους που μας αποχαιρετά:
1.Το σκάνδαλο εκπομπών αερίων της Volkswagen
Όταν η Volkswagen αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό σε εκατομμύρια οχήματα για να παραπλανά τις ρυθμιστικές αρχές ώστε αυτές να νομίζουν ότι τα αυτοκίνητα ήταν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, οι επενδυτές εγκατέλειψαν την εταιρεία.
Η Volkswagen έχασε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν ως προς το κόστος της αποζημίωσης προς τους πελάτες, στους οποίους πωλήθηκαν οχήματα τα οποία δεν ήταν συμβατά με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η εταιρεία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις αποζημιώσεις, αλλά και πιθανά πρόστιμα καθώς και το πλήγμα στη φήμη της.
2.Το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA
Το μόνο που προκαλεί έκπληξη σχετικά με το κατηγορητήριο του FBI εναντίον αξιωματούχων της FIFA για απάτη και άλλα αδικήματα ήταν το γεγονός ότι οι κατηγορίες προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η δημοφιλία του ποδοσφαίρου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι υποψίες ότι αξιωματούχοι της FIFA δωροδοκούνταν για να παραχωρούν δικαιώματα μετάδοσης και διοργάνωσης αγώνων υπήρχαν από καιρό, και οι κατηγορίες διαφθοράς δεν προκάλεσαν εντύπωση. Το FBI απήγγειλε κατηγορίες ταυτόχρονα και σε πέντε στελέχη αθλητικού μάρκετινγκ.
3.Το λογιστικό σκάνδαλο της Toshiba
Καμία λίστα εταιρικών φιάσκων δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς ένα καλό, παλιομοδίτικο λογιστικό σκάνδαλο. Τον Σεπτέμβριο, ο γίγαντας των ηλεκτρονικών Toshiba παραδέχθηκε ότι είχε υπερβάλλει ως προς τα κέρδη της κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος επτά ετών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χισάο Τανάκα, παραιτήθηκε και μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών βρήκε ότι «η Toshiba είχε μια εταιρική κουλτούρα εντός της οποίας οι αποφάσεις της διοίκησης δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν» κι ότι «οι εργαζόμενοι πιέζονταν να προβούν σε ακατάλληλους λογιστικούς υπολογισμούς μεταφέροντας κόστη σε επόμενα έτη».
4.Το μυστικό τμήμα της Valeant
Τον Οκτώβριο, ο πωλητής short Άντριου Λεφτ κατηγόρησε την φαρμακευτική εταιρεία Valeant ότι χρησιμοποίησε την εταιρεία πώλησης φαρμάκων Philidor για να αυξήσει τεχνητά τις πωλήσεις της. Η Valeant αρνήθηκε τις κατηγορίες. Όμως, το γεγονός ότι η Valeant δεν είχε συζητήσει ποτέ τις στενές σχέσεις της με την Philidor ήγειρε ερωτήματα ως προς τις πρακτικές πωλήσεων της Valeant και της Philidor. Παράλληλα, έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Πράγματι, φαίνεται ότι εργαζόμενοι της Valeant εργάστηκαν στη Philidor υποκρύπτοντας τις ταυτότητές τους. Και η Valeant πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για την εξασφάλιση προαίρεσης αγοράς της Philidor χωρίς την καταβολή περαιτέρω χρημάτων, οποτεδήποτε θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Πρακτικά, δηλαδή, η φαρμακοβιομηχανία Valeant ήταν ιδιοκτήτρια του διαδικτυακού φαρμακείου Philidor.
5.Ο Μάρτιν Σκρέλι και η Turing Pharmaceuticals
Ο Μάρτιν Σκρέλι έγινε γνωστός ως το κακό παιδί της φαρμακοβιομηχανίας αφότου η εταιρεία του, Turing, αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου για ασθενείς με HIV κατά 5.000%, στα 750 δολάρια το χάπι. Όμως, αυτό που μπορεί να τον οδηγήσει στη φυλακή είναι κάτι που έκανε νωρίτερα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέλαβε τον Σκρέλι με την κατηγορία της μετοχικής απάτης που σχετίζεται με την Retrophin, την εταιρεία που διοικούσε πριν την Turing. Ο πρώην διαχειριστής hedge fund κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τις μετοχές της Retrophin για να πληρώσει επενδυτές που είχαν χάσει χρήματα με ένα hedge fund που διαχειριζόταν στο παρελθόν.