Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά ψέματα του 2018
- 01/01/2019, 12:30
- SHARE
Είπαν πολλά, έκαναν λιγότερα, και τώρα πρέπει να δώσουν λόγο για όσα δεν αποκάλυψαν τη στιγμή που έπρεπε.
Ο τεχνολογικός κόσμος είπε αρκετά ψέματα το 2018, κι αυτά τα ψέματα έφεραν ορισμένες φορές σε πολύ δύσκολη θέση πάρα πολλούς ανθρώπους. Όχι μόνο από την τεχνολογική βιομηχανία, αλλά και απλούς πολίτες που νόμιζαν ότι ορισμένες σταθερές του 2017 θα συνεχίζονταν και τη χρονιά που έφυγε.
Παρότι ο όρος «ψέμα» πολλές φορές έχει διαφορετικές ερμηνείες, το αποτέλεσμα κάλπικων υποσχέσεων διαφέρει ελάχιστα από περίπτωση σε περίπτωση.
Η ιστοσελίδα Gizmodo συγκέντρωσε τα τεχνολογικά ψέματα που άφησαν το στίγμα τους μέσα στο 2018. Ας τα δούμε ξανά.
Τα κρυπτονομίσματα θα εκτοξευτούν το 2018
Δεν ήταν λίγα τα γιορτινά τραπέζια του 2017 στα οποία απλοί άνθρωποι συζητούσαν με μανία για τις ευκαιρίες των επενδύσεων στα ψηφιακά νομίσματα. Το bitcoin είχε φτάσει τις 20.000 δολάρια, άλλα διάσημα νομίσματα είχαν επιδείξει τρομακτικές ανόδους, και τα πάντα έμοιαζαν ρόδινα. Μεσαία στελέχη της Wall Street μοιράζονταν τον ίδιο ενθουσιασμό, και η κατάσταση λάμβανε μαζικές διαστάσεις. Όμως τίποτα δεν ήταν το ίδιο την επόμενη χρονιά. Ως το Δεκέμβριο του 2018 το bitcoin είχε χάσει το 80% της υψηλότερης τιμής του. Από τις κορυφαίες δημόσιες προσφορές κρυπτονοσμάτων, το 86% έπεσε κάτω από την αρχική της αξία. Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να μην έχουν «πεθάνει» αλλά οι υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη έπεσαν στο κενό.
Ήξερα τα πάντα με την περίεργη «υπόθεση Σόρος»
Το Νοέμβριο οι New York Times δημοσίευσαν μια σειρά από ντοκουμέντα τα οποία αφορούσαν την τεράστια εσωτερική διαμάχη στο Facebook για την υπόθεση των ρωσικών παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με εργαλείο την πλατφόρμα του. Η έρευνα έδειξε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός προσέλαβε μια εταιρεία διαχείρισης κρίσεων με την ονομασία Definers Public Affairs, με στόχο να αποκρούσει τις κακές ειδήσεις που έβγαιναν από πολλά μέσα ενημέρωσης όταν είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν οι διαμαρτυρίες για το πολύ λεπτό πολιτικό ζήτημα. Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν ο Τζορτζ Σόρος και τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα. Πολλές δυσφημιστικές ειδήσεις για τον διαβόητο επενδυτή προήλθαν από την εταιρεία που δούλευε για λογαριασμό του Facebook. Ως απάντηση, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι είχε τερματίσει τη συνεργασία με την Definers Public Affairs, με την Σέριλ Σάντμπεργκ να λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις παρεμβάσεις της εταιρείας αυτής. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η ίδια ήταν πίσω από την επιλογή αυτής της επιχείρησης για να ξεκινήσει «ανταρτοπόλεμο» κατά του Σόρος, αποκαλύφθηκαν τα όρια στα οποία μπορεί να ξεπεράσει ένα ανώτατο στέλεχος μιας εταιρείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Amazon θα χτίσει νέο στρατηγείο σε μια ακόμη τυχερή πόλη
Όταν το 2017 η Amazon ανακοίνωνε ότι αναζητεί «σπίτι» σε μια νέα αμερικανική πόλη για να στεγάσει το δεύτερο κεντρικό της γραφείο, έξω από τα κτίριά της στήθηκαν ουρές από τοπικούς παράγοντες που ήθελαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγο να στεγάζεις στα όρια της πόλης σου μια από τις πολυτιμότερες επιχειρήσεις του κόσμου. Έπειτα από έναν χρόνο στον οποίο η Amazon είχε την ευκαιρία να συγκεντρώσει τρομακτικές ποσότητες δεδομένων για δεκάδες αμερικανικές πόλεις, ανακοίνωσε ότι Νέα Υόρκη και Άρλινγκτον (Βιρτζίνια) θα αποκτήσουν τελικά τα πολυπόθητα γραφεία. Όμως οι υποσχέσεις της για τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας κόπηκαν για κάθε μια από τις δύο πόλεις στο μισό, ενώ όλοι σχεδόν γνώριζαν από την αρχή ότι αυτές ήταν οι επικρατέστερες.
Δεν θα βάλουμε ποτέ την τεχνητή νοημοσύνη κόντρα στο νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Google δεν τα πάει καλά με μεγάλο αριθμό εργαζομένων της εδώ και έναν χρόνο. Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ακούει στο όνομα Project Dragonfly. Ένα εμπιστευτικό πρόγραμμα το οποίο πιθανολογείται ότι θα δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης προσαρμοσμένη στην αυστηρή λογοκρισία της Κίνας. Η τεχνολογική εταιρεία δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι εργάζεται πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, όμως η ιστοσελίδα The Intercept αποκάλυψε ότι οι δημόσιες αρνήσεις για αυτήν την κίνηση από πλευράς Google, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μικρές καθυστερήσεις μέχρις ότου καταλαγιάσουν τα πράγματα για να ασχοληθεί εκ νέου. Κατά την ακρόαση του επικεφαλής της εταιρείας Sundar Pichai, στο αμερικανικό κογκρέσο, ο CEO της Google είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα σχέδιο επέκτασης στην Κίνα». Όπως ο γερουσιαστής David Cicilline έδειξε πώς το Dragonfly ήδη καταπατά μια σειρά από εταιρικές αρχές όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Βρήκα τα λεφτά!
Το 2018 δεν ήταν η χρονιά του Έλον Μασκ. Ο επικεφαλής της Tesla είχε γράψει στο Twitter ότι σκέφτεται να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, και για αυτό έχει εξασφαλίσει το ποσό των 420 δολαρίων ανά μετοχή. Στην αρχή κάποιοι δεν τον πήραν στα σοβαρά, αλλά εκείνος δεν έκανε πλάκα. Τελικά καμία χρηματοδότηση δεν υπήρξε ποτέ εξασφαλισμένη, ο Μασκ μπήκε στο στόχαστρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, και στο τέλος αναγκάστηκε να πληρώσει 20 εκατ. δολάρια πρόστιμο και να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της εταιρείας.
Δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε εγκαίρως
Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Το Facebook υπήρξε ο μεγαλύτερος τεχνολογικός ψεύτης του 2018. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε τέτοιο αριθμό δημοσιευμάτων με τα προβλήματά του τη χρονιά που πέρασε, όπου πολλές εφημερίδες στις ΗΠΑ έψαχναν νέο κόσμο για να διαχειριστεί τις απανωτές αποκαλύψεις! Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό για να δώσει τη γενική εικόνα της κατάστασης μέσα σε έναν χρόνο, όμως αυτό το οποίο ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από όλα είναι το «δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε εγκαίρως». Η εταιρεία χρησιμοποίησε πάρα πολλές φορές αυτό το επιχείρημα για να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεταν τα ΜΜΕ, οι κυβερνητικοί, αλλά και ο κόσμος. Το να γνωρίζει ότι τρίτες εφαρμογές έχουν πρόσβαση εδώ και χρόνια στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών αλλά να μην κάνεις τίποτα, δεν είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει με την ταχύτητα της αντίδρασης. Είναι μια υπόθεση απροθυμίας να παρέμβεις. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρέπει να κάνει πάρα πολλά μέσα στο 2019 για να αποδείξει πως όταν έλεγε ότι ο απώτερος στόχος του είναι να κάνει τον κόσμο καλύτερο, ήταν πραγματικά ειλικρινής.