Τα πιο ακριβά παλάτια του κόσμου
- 25/08/2022, 13:08
- SHARE
Τα ανάκτορα αποτελούν σύμβολα εξουσίας και πλούτου για αιώνες και αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική και κοινωνική αναπαράσταση της εποχής που χτίστηκαν. Τα παλαιότερα γνωστά ανάκτορα χρονολογούνται από την Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα, και κάθε κτίριο κατασκευάστηκε με ακριβά υλικά και περίπλοκη δουλειά που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου.
Τα περισσότερα ανάκτορα ήταν κατοικίες που χρησιμοποιούσαν οι βασιλικές οικογένειες, όμως καθώς ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το μοναρχικό σύστημα τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν γίνει μουσεία ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, που παραμένει η επίσημη και βασιλική κατοικία της Βασίλισσας της Αγγλίας, μέχρι το συγκρότημα Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, που έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ακριβά παλάτια στον κόσμο.
Πηγή: The Richest
10. Κάστρο του Ουίνδσορ, Μεγάλη Βρετανία
Κόστος: 236 εκατ. δολάρια
Το κάστρο του Ουίνδσορ χρονολογείται από τον 11ο αιώνα όταν κατασκευάστηκε για τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή. Σχεδιασμένο με αρχιτεκτονική γεωργιανού στιλ, το Ουίνδσορ διαθέτει διάφορα κρατικά διαμερίσματα και αμέτρητα αντικείμενα και συλλογές τέχνης. Έχει επίσης το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις εγκαταστάσεις του, τον χώρο για βασιλικούς γάμους, όπως σημειώνεται από το Cheat Sheet. Η βασίλισσα έχει κάνει το κάστρο τη νέα της μόνιμη κατοικία μετά την πανδημία της COVID-19.
9. Ακ Σαράι, Τουρκία
Κόστος: 663 εκατ. δολάρια
Το παλάτι Ακ Σαράι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και παραμένει ένα μεγάλο μνημείο από τη Μεσαιωνική περίοδο. Κάποτε μέρος της κατοικίας του Αμίρ Τιμούρ, το παλάτι κατασκευαζόταν για 24 χρόνια από το 1380. Ένα τμήμα του Παλατιού ανακαινίστηκε και παραμένει κεντρικό στοιχείο των πολιτιστικών φεστιβάλ.
8. Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, Τουρκία
Κόστος: 1,5 δισ. δολάρια
Το παλάτι Ντολμάμπαχτσε είναι το μεγαλύτερο παλάτι μονοκατοικιών στην Τουρκία, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται το 1843 υπό τον σουλτάνο Abdülmecit. Το κάστρο χτίστηκε για να καλύψει την οικονομική παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καλυμμένο με χρυσό και κρύσταλλο. Το Ντολμάμπαχτσε διαθέτει 285 δωμάτια, 68 τουαλέτες, έξι χαμάμ και 44 αίθουσες.
7. Ιστάνα Νουρούλ Ιμάν, Μπρουνέι
Κόστος: 3,9 δισ. δολάρια
Ο μεγαλύτερος εν ζωή κάτοικος ενός αρχηγού κράτους, το παλάτι Ιστάνα Νουρούλ Ιμάν, κατοικεί στις όχθες του ποταμού Μπρουνέι. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τη χρονιά που το Μπρουνέι κέρδισε την Ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1984. Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Leonardo V. Locsin και η κατασκευή μόνο κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο χώρος των 20.000 τετραγωνικών μέτρων έχει 1.788 δωμάτια, 250 μπάνια και πέντε πισίνες.
6. Χειμερινό Ανάκτορο, Ρωσία
Κόστος: 6,44 δισ. δολάρια
Το πιο διάσημο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη, το Χειμερινό Ανάκτορο, ήταν η πρώτη αυτοκρατορική κατοικία για τον Μέγα Πέτρο. Ο απόγονός του ανέθεσε στον Francesco Bartolomeo Rastrelli να επανασχεδιάσει το κάστρο, το οποίο υπέστη αρκετές μεταμορφώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Το 1917 έγινε Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και ορισμένα μέρη είναι ανοιχτά στο κοινό.
5. Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία
Κόστος: 7,2 δισ. δολάρια
Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ μετέτρεψε το σπίτι του Μπάκιγχαμ σε παλάτι τη δεκαετία του 1820 και από τότε λειτουργεί ως βασιλική κατοικία και διοικητικό στρατηγείο του μονάρχη. Με περισσότερα από 775 δωμάτια, διαθέτει 52 βασιλικά υπνοδωμάτια, ξενώνες και 92 γραφεία. Το παλάτι δέχεται περισσότερους από 50.000 επισκέπτες ετησίως και έχει γίνει χώρος πολιτικών και κοινωνικών δεξιώσεων.
4. Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο, Ιαπωνία
Κόστος: 12,25 δισ. δολάρια
Τοποθετημένο στα ερείπια του Κάστρου Έντο, το Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο ολοκληρώθηκε το 1888 και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως αργότερα χτίστηκε σε παρόμοιο στυλ. Σε αντίθεση με την Απαγορευμένη Πόλη, το Αυτοκρατορικό Παλάτι δεν είναι ανοιχτό για επισκέπτες εκτός από τις 2 Ιανουαρίου για τον χαιρετισμό της Πρωτοχρονιάς και στις 23 Φεβρουαρίου, για τα γενέθλια του Αυτοκράτορα.
3. Παλάτι του Λούβρου, Γαλλία
Κόστος: 45,5 δισ. δολάρια
Το 1546 το παλιό παρισινό κάστρο γκρεμίστηκε υπό τον Φραγκίσκο Α’ για να χτιστεί το Παλάτι του Λούβρου από τον Πιερ Λεσκότ. Ενώ ο βασιλιάς έφτιαξε μόνο ένα μικρό μέρος του Λούβρου όπως φαίνεται σήμερα, σημαντικές προσθήκες έγιναν τον 17ο αιώνα από τους μελλοντικούς μονάρχες, σύμφωνα με τη Britannica. Αφού ο Λουδοβίκος XIV μετέφερε τις κατοικίες του στις Βερσαλλίες το 1682, το παλάτι έπαψε να είναι βασιλική κατοικία και μετατράπηκε σε μουσείο την επόμενη δεκαετία.
2. Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία
Κόστος: 50,7 δισ. δολάρια
Η επιτομή της πολυτέλειας, το Παλάτι των Βερσαλλιών, είναι ένα από τα πιο πολυτελή παλάτια στον κόσμο, το οποίο χρησίμευε για πρώτη φορά ως κυνηγετικό καταφύγιο για τον Λουδοβίκο XIII. Το κάστρο έχει αρχιτεκτονική μπαρόκ και ροκοκό και διαθέτει μεγάλους κήπους και γλυπτά.
1. Απαγορευμένη Πόλη, Κίνα
Κόστος: 69,66 δισ. δολάρια
Τρεις φορές μεγαλύτερο από το Λούβρο, το συγκρότημα της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο. Όπως αναφέρει το CNN, αφού ο Zhu Di καθιέρωσε το Πεκίνο ως πρωτεύουσα της Κίνας, έχτισε την Απαγορευμένη Πόλη. Πάνω από 1 εκατομμύριο εργάτες και 100.000 τεχνίτες εργάστηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Το παλάτι, το οποίο ήταν το σπίτι περισσότερων από 24 αυτοκράτορες, η Απαγορευμένη Πόλη φέρεται να έχει 9.999½ δωμάτια, καθώς οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο Θεός του Ουρανού έχει 10.000 δωμάτια.