Τα πιο σημαντικά επιχειρηματικά deals στην Ελλάδα το 2016
- 29/12/2016, 19:21
- SHARE
Οι εταιρικές συμφωνίες που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει.
Της Μαρίας Ακριβού
Ισχνό παρέμεινε το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών και επενδυτικών οίκων για επενδύσεις στη χώρα μας το 2016, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα – στην κατά τα άλλα «νεκρή» εγχώρια αγορά – παρέμειναν ίδια αφού ο κλήρος έπεσε στους Έλληνες επιχειρηματίες. Βασικοί πρωταγωνιστές, και φέτος, ήταν ο ξενοδοχειακός κλάδος και εκείνος των σούπερ μάρκετ, από τους οποίους σώθηκαν στο παρά πέντε ιστορικές επιχειρήσεις που αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, μοιράζοντας, εκ νέου, την τράπουλα στους υφιστάμενους παίχτες.
Έρευνα της ΕΥ με τίτλο «M&A Barometer H1 2016: Central and Southeast Europe» , η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδεικνύει ότι στο ά εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόλις 10 Συγχωνεύσεις και Εξαγορές συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 συμφωνιών αξίας 1,6 δις δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας μείωση κατά 50% και 87,5% αντίστοιχα. Επτά από τις δέκα συγχωνεύσεις και εξαγορές ήταν ενδοσυνοριακές, δυο προήλθαν από επενδυτές στις ΗΠΑ ενώ πραγματοποιήθηκε μόνο μία εξερχόμενη συναλλαγή.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιχειρηματικά deals που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει…
Hilton
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 μια σημαντική συμφωνία έλαβε «σάρκα και οστά» στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. ανακοίνωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Hilton (περίπου 97,3%) που κατείχε η Alpha Bank καταβάλλοντας 143,3 εκατομμύρια ευρώ.
Με την ανακοίνωση της οριστικής αυτής συμφωνίας αλλάζει ιδιοκτήτη ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 1963 αποτελώντας το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην πρωτεύουσα της χώρας.
Αστέρας Βουλιαγμένης
Η περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης απασχολεί την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία.
H AGC Equity Partners για λογαριασμό των εταιρειών Jermyn Street Real Estate Fundκαιτης Apollo Investment Hold, στην οποία μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης έναντι 444.000.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 18 μηνών και προβλέπει την ανακαίνιση των ξενοδοχείων “Αρίων” και “Ναυσικά”, των bungalows, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Επιπροσθέτως, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου “Αφροδίτη”.
Metro - Βερόπουλος
Το 2016 μπήκε με το «δεξί» για την Βερόπουλο αφού το Φεβρουάριο έπεσε και επισήμως η υπογραφή για τη διάσωση των 179 καταστημάτων της . Η απόκτηση της ιστορικής επιχείρησης από την Metro ΑΕΒΕ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα deals που έγιναν ποτέ στον κλάδο του λιανεμπορίου με την οικογένεια Παντελιάδη να προσβλέπει σε βάθος τριετίας στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη ύψους 45-50 εκατ. ευρώ και 10.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, για το 2017- 2018 προγραμματίζεται επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων.
Μαρινόπουλος
Αίσιο τέλος δόθηκε και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, η οποία σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην παρέμβαση της οικογένειας Σκλαβενίτη που απέτρεψε ένα νέο «κανόνι» στον ήδη βεβαρημένο κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η νέα, κοινή εταιρεία για τη λειτουργία και ανάπτυξη υπεραγορών σ’ όλη την Ελλάδα θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 υπεραγορών, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος, σε μεγάλα αστικά κέντρα και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. ευρώ περίπου.
Motor oil – Lukoil Cyprus
Τον Νοέμβριο η Lukoil Cyprus, 100% θυγατρική της Lukoil Europe Holdings, η οποία διαθέτει δίκτυο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κύπρο με 31 πρατήρια και μέσες ημερήσιες πωλήσεις 6,6 χιλιόλιτρων υγρών καυσίμων, περνά στα «χέρια» της Motor Oil έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Με την εν λόγω συμφωνία η Motor Oil αποκτά στην τοπική αγορά του νησιού της Αφροδίτης το μερίδιο της ρωσικών συμφερόντων Lukoil το οποίο ανέρχεται σε 11%, περίπου. Σημειώνεται ότι στην ίδια αγορά δραστηριοποιείται επίσης, από το 2002 η ΕΚΟ, θυγατρική του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Τα 94 πρατήρια της, είχε εξαγοράσει από τις εταιρείες ΒΡ και ExxonMοbil και σήμερα ελέγχει μερίδιο 32,5% της αγοράς της Κύπρου.
ΥΑLCO
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του συνολικού της δανεισμού και προκειμένου να επικεντρωθεί και να ενισχύσει την κύρια δραστηριότητα της στην Ελλάδα η διοίκηση της YALCO προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο σε κατά αρχήν συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της Yalcο Romania στη Ρουμανία. Έπειτα από 6 μήνες διαπραγματεύσεων με επενδυτές, το deal «κλείδωσε» στα 1,9 εκ. ευρώ, χρήματα από τα οποία 300 χιλ. ευρώ θα εισπράξει η Yalcο Σ.Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε., ενώ ο αγοραστής θα αναλάβει και την υποχρέωση αποπληρωμής 1,6 εκατ. ευρω δανειακών υποχρεώσεων της Yalcο Romania Srl.
Quest
Η τρέχουσα χρονιά επεφύλαξε εξελίξεις και για τη διοίκηση της «Quest Συμμετοχών» η οποία μέσα στον Δεκέμβριο προέβη σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ότι η κατά 55% θυγατρική της «Quest Ενεργειακή Κτηματική Α.Ε.Β.Ε.», η οποία είναι μέτοχος κατά 100% της εταιρείας «Quest Solar Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και της εταιρείας «Quest Solar Αλμυρού Α.Ε.» που κατέχουν φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 7,5 MW και 10 MW αντίστοιχα, προέβη στην πώληση και μεταβίβαση ολόκληρου του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο ανωτέρω θυγατρικών στην εταιρεία με την επωνυμία «FORMANO LIMITED». Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 25,197 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι η μεταβίβαση θα έχει ως επίδραση (στα προ φόρων ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 του Ομίλου Quest) κέρδη ύψους 11.5 εκατ. ευρώ.
Intralot
Βαθειά στην τσέπη έβαλε το χέρι της και η διοίκηση της Intralot αφού τον Ιούλιο προέβη μέσω της Bilot – θυγατρικής που διατηρεί στη Βουλγαρία – στην απόκτηση του 49% της Eurobet. Το τίμημα για την εταιρεία τυχερών παιγνίων που προσφέρει στη βουλγαρική αγορά αριθμοπαιχνίδια και ξυστά λαχεία, μέσω ενός δικτύου 1.100 σημείων πώλησης σ’ όλη τη χώρα ανήλθε σε 19,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot διαθέτει ήδη, ισχυρή παρουσία στη γειτονική χώρα, κατέχοντας από το 2002 μερίδιο 49% της Eurofootball – εταιρείας που προσφέρει ζωντανό στοίχημα και στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης μέσω ενός δικτύου 850 σημείων πώλησης.
Superfoods
Στην περίπτωση της Superfoods το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται πως ταιριάζει γάντι αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος του φαρμάκου. Οι όμιλοι ΠΑΦΑΡΜ και ΒΙΑΝΕΞ – συμφερόντων Κωνσταντίνου Παπάζογλου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου-, εισέρχονται δυναμικά στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής με την εξαγορά κατά 50% – 50% της Superfoods έναντι 6 εκατ. ευρώ . Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και νέων εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.