Τα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2016
- 26/12/2016, 12:29
- SHARE
Εκλογές, δημοψηφίσματα, ρεκόρ, χωρισμοί. Τα πάντα είχε και αυτή η χρονιά.
Του Βασίλη Σαμούρκα
Το 2016 αφήνει πίσω του μια σειρά από ταραχώδη γεγονότα και πολυσυζητημένα πρόσωπα που επηρέασαν τον κόσμο και απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Αφήνει όμως και πολλές υποσχέσεις ότι τα παθήματα ίσως γίνουν μαθήματα.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το Brexit ήταν, φυσικά, τα χρονικά εκείνα σημεία που καθόρισαν πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Υπήρξαν όμως κι άλλες στιγμές και πρόσωπα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έστρεψαν εκατομμύρια βλέμματα πάνω τους.
Ας τα δούμε:
Ντόναλντ Τραμπ
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ακόμη να χωνέψουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Κλόουν», «γραφικός», «ρατσιστής» είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς του Αμερικανού μεγιστάνα ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με πάνω από 2 εκατ. λιγότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον. Πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει πώς ο αλλοπρόσαλλος αυτός πολιτικός θα πορευθεί έχοντας να διαχειριστεί την ηγεσία της ισχυρότερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης του κόσμου. Μακάρι να μη βγουν αληθινά όλα όσα έχει πει στις αμέτρητες δημόσιες εμφανίσεις του.
Νάιτζελ Φάρατζ
Ο άνθρωπος πίσω από το Brexit; Για κάποιους ναι· για άλλους πάλι ένα απλό γρανάζι στην προπαγάνδα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Όπως κι αν το δει κανείς, ο Βρετανός πρώην, νυν, (ξανά πρώην) και παντοτινός αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος UKIP κατάφερε να γίνει το επίκεντρο του πλανήτη και μαζί με τον φίλο του πρώην δήμαρχο Λονδίνου και νυν ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή της Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μπομπ Ντίλαν
Η θέση του διάσημου τραγουδοποιού, μουσικού και ποιητή σε αυτήν την λίστα δεν θα είχε εξασφαλιστεί εάν ο ίδιος δεν γινόταν ένα από τα πιο περίεργα πρόσωπα στη σύγχρονη ιστορία των νικητών του βραβείου Νόμπελ. Η σουηδική επιτροπή του απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, κι εκείνος έκανε μέρες για να δώσει σημεία ζωής ή έστω να δηλώσει εάν το αποδέχεται ή όχι. Τελικά, κι αφότου κουράστηκαν να τον αναζητούν, ο Ντίλαν είπε «ευχαριστώ» αλλά στην τελετή παραλαβής του βραβείου δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Το βραβείο, πάντως, το άξιζε και με το παραπάνω.
Ροντρίγκο Ντουτέρτε
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών είναι ίσως ο μόνος ηγέτης μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έχει χρησιμοποιήσει τέτοιο υβρεολόγιο κατά ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα «ομοφυλόφιλο πουτ… γιο» σε μια και μόνο δημόσια ομιλία του, ενώ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί «στολίζει» με άθλιους χαρακτηρισμούς τον Αμερικανό πρόεδρο. Όμως, ο Ντουτέρτε δεν έγινε «διάσημος» μόνο για τις ύβρεις του. Από τα τέλη του καλοκαιριού χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα του δολοφονούνται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τις αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο ενός πολέμου ενάντια στα καρτέλ ναρκωτικών που από την πρώτη του μέρα έχει πάρει τη μορφή μιας άνευ προηγουμένου σφαγής.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος έσωσε τη θέση του μέσω FaceTime όταν το βράδυ της 15ης Ιουλίου όλα έδειχναν ότι οι πραξικοπηματίες θα κέρδιζαν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, και μαζί την εξουσία στην Τουρκία. Με μια ρελάνς η οποία για κάποιους έδειξε ύποπτη εξ αρχής, ο Ερντογάν ανακατέλαβε το ίδιο βράδυ τους δρόμους των πόλεων καλώντας τους οπαδούς του να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε τολμούσε να αμφισβητήσει την δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση. Στους επόμενους μήνες ακολούθησε ένα πογκρόμ που όμοιό του δεν έχει δει ξανά η χώρα. Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και αμέτρητοι ακόμη πολίτες διώχθηκαν ως συνεργάτες του κινήματος του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται –κατά τον Ερντογάν- πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο πρόσφυγας
Για μήνες είδαμε στα σύνορά μας με την FYROM ένα δράμα που στην Ελλάδα δεν είχαμε βιώσει ξανά σε τέτοια έκταση για δεκαετίες. Χιλιάδες άνθρωποι στην Ειδομένη, οικογένειες με μωρά παιδιά, γέροι και ανάπηροι πολέμου από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο αυτοσχέδιο καταυλισμό στον οποίο οι συνθήκες ήταν άθλιες και η ζωή μέσα στο κρύο και τη λάσπη έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο φωτογράφων, εικονοληπτών αλλά και εθελοντών. Παρόμοιες εικόνες είδαμε και στα ελληνικά νησιά του βόρειου Αιγαίου, ενώ η ντροπή του σύγχρονου κόσμου «ολοκληρώθηκε» με την άθλια «Ζούγκλα του Καλαί» στη βόρεια Γαλλία. Μπορεί ο καταυλισμός της Ειδομένης και η«Ζούγκλα του Καλαί» να μην υπάρχουν πια, όμως η κατάσταση για όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από τους διεθνείς θεσμούς.
Φιντέλ Κάστρο
Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης έφυγε, τελικά, από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Πλήρης ημερών και όχι θύμα μιας από τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του, ο Κουβανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης έκανε όλο τον πλανήτη να μιλά για αυτόν μετά την είδηση του θανάτου του, είτε με καλά είτε με άσχημα λόγια. Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες απέφυγαν να παραστούν στην κηδεία του, ενώ ακόμη και θεσμικοί παράγοντες των ΗΠΑ και της ΕΕ τον χαρακτήρισαν «δικτάτορα». Πάντως, στη χώρα του, χιλιάδες Κουβανοί τον αποχαιρέτισαν στους δρόμους, ενώ ο ίδιος άφησε εντολή να μην δοθεί το όνομά του σε κανένα μνημείο, πλατεία ή δρόμο.
Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί
Όσο θεαματική ήταν η κοινή του διαβίωση, άλλο τόσο ήταν και ο χωρισμός τους. Μετά από μια σχέση 12 ετών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014 με το γάμο τους, το διασημότερο ζευγάρι του Χόλιγουντ χώρισε και τα διεθνή ειδησεογραφικά –και όχι μόνο- δίκτυα, διέκοψαν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν την είδηση. Απέκτησαν 6 παιδιά (τρία υιοθετημένα και τρία βιολογικά), θεωρήθηκαν πρότυπα, και τελικά έφτασαν στο σημείο να βλέπουν να κυκλοφορούν διάφορες διόλου κολακευτικές περιγραφές για την προσωπική τους ζωή, οι οποίες περιελάμβαναν προσβολές, ενδοοικογενειακή βία, καταχρήσεις, και λοιπές άσχημες καταστάσεις. Έτσι όμως δεν γίνεται συνήθως όταν ένα «βασιλικό» ζευγάρι χωρίζει;
Χίλαρι Κλίντον
Έφτασε πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στον Λευκό Οίκο. Τελικά, όμως, δεν τα κατάφερε, παρότι είχε σχεδόν σύσσωμη την παράταξη των Δημοκρατικών, το σύνολο των διασημότερων καλλιτεχνών και τα ισχυρότερα αμερικανικά και διεθνή οικονομικά λόμπι στο πλευρό της. Ίσως, το τελευταίο να ήταν και ο λόγος όπου η τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ απέτυχε να κερδίσει το μεγαλύτερο αουτσάιντερ στην ιστορία των εκλογών της χώρας. Τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μάικλ Φελπς
Ο υπεράνθρωπος των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε να τελειώσει την καριέρα του πάνω στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για 23η φορά. Ο κάτοχος 28, συνολικά, ολυμπιακών μεταλλίων στην ασύλληπτη καριέρα του, έδωσε μια τελευταία ολυμπιακή παράσταση στο Ρίο αφήνοντας για άλλη μια φορά τους υπόλοιπους συναγωνιστές του στην πισίνα να κοιτούν τον μεγαλύτερο κολυμβητή όλων των εποχών να πανηγυρίζει σαν να κέρδιζε το χρυσό για πρώτη φορά. Ο κόσμος θα θυμάται για πάντα τον Μάικλ Φελπς ως τον αθλητή με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και η απορία για το ποιος θα καταφέρει να τον ξεπεράσει, ίσως να μη λυθεί ποτέ.