Τα τεχνολογικά γεγονότα της δεκαετίας που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ
- 16/12/2019, 16:00
- SHARE
Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δέκα χρόνια. Για παράδειμα, την 1η Ιανουαρίου 2010 ο Στιβ Τζομπς ήταν ακόμα CEO της Apple, το Facebook ήταν ακόμα στις αρχές του, έχοντας μόλις περάσει σε κερδοφορία, η Uber δεν είχε ακόμα μπει σε ένα app store, ενώ το Tinder, το Twitch και το TikTok δεν υπήρχαν καν.
Παρακολουθώντας τα πράγματα από μια απόσταση, οι μεμονωμένες ιστορίες των τελευταίων δέκα χρόνων μπορούν συνοψιστούν σε μερικές μεγάλες τάσεις. Τα κοινωνικά δίκτυα εγκαθιδρύθηκαν και επεκτάθηκαν παγκοσμίως, φέρνοντας νέες ανησυχίες σχετικά με την πολιτική τους δύναμη. Απειλούμενες από την πειρατεία, οι εταιρείες παραγωγής περιεχομένου αντάλλαξαν τις πωλήσεις με μηνιαίες χρεώσεις streaming.
Αυτά είναι τα τεχνολογικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη δεκαετία.
Ιούνιος 2010: Το λανσάρισμα του iPhone 4
Μπορεί η άνοδος του smartphone να ξεκίνησε επίσημα με το πρώτο iPhone το 2007, αλλά στην ουσία ξεκίνησε με το iPhone 4 το 2010. Το smartphone εισήγαγε την κάμερα για selfie, μια υψηλής ευκρίνειας οθόνη και έγινε το πρώτο iPhone που ήταν διαθέσιμο στους μεγαλύτερους αμερικανικούς παρόχους. Το εν λόγω μοντέλο έδειξε στον κόσμο το πώς τα κινητά της νέας δεκαετίας θα έπρεπε να είναι.
Οκτώβριος 2011: Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς
Ο Στιβ Τζομπς ήταν μια κυρίαρχη φιγούρα στον κλάδο της τεχνολογίας, και ο θάνατός του χτύπησε την βιομηχανία σαν καταιγίδα. Μέσα στην Apple ο θάνατός του έμοιαζε αδιανόητος. Ο Τζομπς ενσάρκωνε όλα τα κακά και καλά στοιχεία της Apple: την τελειομανία της, την θέλησή της να ανατρέψει τα δεδομένα και την αυταρέσκειά της. Μετά τον θάνατο του Τζομπς, η εταιρεία, όμως, συνέχισε να εξελίσσεται, και να γίνεται όλο και πιο φιλόδοξη, επεκτεινόμενη στην τηλεόραση, στους προσωπικούς βοηθούς και στην παρακολούθηση της υγείας των χρηστών.
Σεπτέμβριος 2012: Λανσάρεται το Tinder
Είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια περίοδο πριν το «swipe right». Πέρα από το να φέρει τα πάνω- κάτω στον χώρο του dating, απενοχοποίησε και το online dating. Το Tinder δεν ήταν το πρώτο διαδικτυακό πρότζεκτ για dating, αλλά έθεσε ένα νέο πρότυπο για το τι ήθελαν πλέον οι χρήστες από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα πολύπλοκα ερωτηματολόγια ήταν παρελθόν και οι χρήστες θα έπρεπε πλέον να αποφασίσουν μόνο αν θα περνούσαν το δάχτυλό τους δεξιά ή αριστερά στην οθόνη για να ξεκινήσουν να μιλούν με κάποιον.
Ιούνιος 2013: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει το πρότζεκτ PRISM της NSA
Πριν από το PRISM, η ιδέα ότι η κυβέρνηση είχε κρυφή πρόσβαση στις τεχνολογικές εταιρείες ήταν μια ιστορία συνωμοσίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν το άλλαξε αυτό. Απόρρητα έγγραφα έδειχναν ένα συνεχές πρόγραμμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που έκλεβε δεδομένα από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου. Ένα πρόγραμμα με το κωδικό όνομα «PRISM». Διαγράμματα έδειχναν άμεση πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων των: Google, Apple, Facebook, Microsoft και AOL, εταιρειών που μέχρι και τότε επηρέαζαν πολύ κόσμο στο διαδίκτυο. Η Υπηρεσία προσπάθησε να δείξει ότι δεν είχε ιδέα για το πρόγραμμα, αλλά leaks που εμφανίστηκαν μετά αποδείκνυαν ότι η NSA είχε ενεργά χακάρει τα εσωτερικά δίκτυα των εταιρειών προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδομένα. Μετά το PRISM, ήταν δύσκολο για το κοινό να πιστέψει πως τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαν να παραμείνουν προσωπικά στο cloud.
Νοέμβριος 2014: Λανσάρεται το Amazon Echo
Το Echo κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015 και από τότε η δύναμή του ολοένα και αυξάνεται. Πλέον ο έλεγχος ηλεκτρονικών συσκευών με τη φωνή είναι παντού: στα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τις τηλεοράσεις μας, και το Echo έχει καταφέρει να πρωτοστατεί σε αυτή τη νέα τάση, χάρις εν μέρει στο φθηνότερο «αδελφάκι» του, το Echo Dot.
Δεκέμβριος 2015: Η SpaceX προσγειώνει έναν πύραυλο
Σε όλη την ιστορία των πτήσεων στο διάστημα, ο κάθε πύραυλος που απογειώθηκε οριζόντια καταστράφηκε όταν έφτασε στην ατμόσφαιρα. Με την SpaceX, ο Έλον Μασκ ήθελε να το αλλάξει αυτό, προγραμματίζοντας τον κάθε πύραυλο να ανάψει ξανά τις μηχανές του στην επιστροφή του, χαμηλώνοντας το ύψος του σταδιακά. Αυτό ήταν μια δύσκολη διαδικασία, και τελικά τον Δεκέμβριο του 2015 η SpaceX τα κατάφερε, και το Falcon 9 της εταιρείας προσγειώθηκε ασφαλώς στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Αυτή η πρωτοπορία της SpaceX σταδιακά έγινε μια συνηθισμένη τακτική.
Νοέμβριος 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ
Αυτό το αναπάντεχο αποτέλεσμα, αντέκρουσε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν λίγο πριν τις εκλογές ότι η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να κερδίσει. Ο θρίαμβος για τον 70χρονο Τραμπ, τηλεοπτικό αστέρα που δεν διέθετε καμία κυβερνητική εμπειρία, ήταν μια ισχυρή απόρριψη των παραδοσιακών δυνάμεων και τρόπων διαχείρισης των σύγχρονων προβλημάτων.
Μάρτιος 2017: Το σκάνδαλο Cambridge Analytica του Facebook
Όταν το Facebook αποφάσισε να μοιραστεί τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών με τρίτες εφαρμογές, οραματιζόταν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ήταν πιο συνδεδεμένοι και κοινωνικοί. Μάλλον δεν περίμενε να κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενδιαφερθούν ξαφνικά για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Αλλά αυτό ακριβώς έγινε όταν η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε την ιστορία για την ύποπτη συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία συνέλλεγε δεδομένα από εκατομμύρια ανυποψίαστους χρήστες του Facebook. Η εταιρεία εκμεταλλευόταν ένα «παραθυράκι» στο ΑΡΙ του Facebook για να στοχοποιεί χρήστες του Facebook και τους φίλους τους μέσα από ένα κουίζ, το οποίο ήταν σχεδιασμένο για να βοηθήσει την καμπάνια του Τραμπ να φτάσει τους πιθανούς ψηφοφόρους πιο αποτελεσματικά. Δεκάδες σκάνδαλα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα ακολούθησαν καθώς οι εταιρείες έμοιαζαν ανίκανες να διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους. Ήταν η αρχή του απολογισμού για το Facebook και γενικότερα της βιομηχανίας, η οποία αναγκάστηκε να ξανασκεφτεί το πώς διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών.
Σεπτέμβριος 2018: Ο Έλον Μασκ τουιτάρει ότι θα κάνει την Tesla ιδιωτική και μετά δεν το κάνει
«Σκέφτομαι να κάνω την Tesla ιδιωτική», δημοσίευσε ο Έλον Μασκ στις 7 Αυγούστου του 2018. «Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση». Αυτές οι λέξεις προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στο μέλλον της εταιρείας, και ο Έλον Μασκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία του στην Tesla και να πληρώσει ένα πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Μασκ δεν είχε καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, παρά το ότι είχε πολλές συναντήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξη της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Αυτό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ασταθούς ηγεσίας των τεχνολογικών εταιρειών. Η νοοτροπία αυτή των ιδρυτών τεχνολογικών εταιρειών έφτασε στο αποκορύφωμά της μέσα σε αυτή τη δεκαετία, και για κάποιες εταιρείες όπως η Theranos και η WeWork αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες. Ο Έλον μας έδειξε και τις δύο πλευρές αυτού του νέου τρόπου διακυβέρνησης των τεχνολογικών εταιρειών- τον οραματιστή και τον αυτοκαταστροφικό.
Δεκέμβριος 2019: Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν αποχωρούν από την Google
Μπορεί οι ιδρυτές της Google να αποχώρησαν μέσα στον Δεκέμβριο από την εταιρεία, αλλά ήταν για πολύ καιρό απόντες από αυτήν. Υπήρχε μια περίοδος που η απουσία των δύο ιδρυτών της εταιρείας φάνταζε αδιανόητη, αλλά τελικά η κίνηση αυτή αναγνωρίστηκε με ανακούφιση. Υπήρξε μια εσωτερική διαμάχη για τα κυβερνητικά συμβόλαια, η καθημερινή μάχη για τον έλεγχο της μεγαλύτερης πλατφόρμας βίντεο στον κόσμο και μια διαμάχη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πιτσάι θα χρειαζόταν πολλή βοήθεια και τύχη για να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά, και οι Πέιτζ και Μπριν θα λειτουργούσαν μόνο ως περισπασμοί. Ήταν καιρός η εταιρεία να αλλάξει. Η Google έχει ωριμάσει, όπως και η υπόλοιπη βιομηχανία και χρειάζεται περισσότερο έναν σοβαρό ηγέτη, παρά μια νεαρή ιδιοφυΐα.