Η «τέλεια επιχείρηση διάσωσης» του Costa Concordia
- 17/09/2013, 19:00
- SHARE
Ποια είναι τα βασικά στάδια της μεγαλύτερης επιχείρησης ανέλκυσης πλοίου στην ιστορία.
«Ήταν μια τέλεια επιχείρηση, οφείλω να το ομολογήσω», δήλωσε για την επιχείρηση «διάσωσης» του Costa Concordia ο επικεφαλής της τεχνικής ομάδας της Costa Cruises, Φράνκο Πορτσελάκια. «Νομίζω ότι όλη η ομάδα είναι υπερήφανη γιατί καταφέραμε αυτό που πάρα πολλοί έλεγαν πως είναι ανέφικτο», είπε ο Νικ Σλόουν, επικεφαλής της επιχείρησης ανόρθωσης του μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου που ναυάγησε ποτέ…
Από τις 13 Ιανουαρίου 2012, όταν το Costa Concordia ναυάγησε στο νησί, οδηγώντας 32 από τους επιβαίνοντες στον θάνατο, ξεκίνησε μία «τιτάνια» επιχείρηση γεμάτη ρίσκο και λεπτομερείς υπολογισμούς, ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός του πλοίου από τα βράχια όπου παρέμενε μισοβυθισμένο και η ρυμούλκηση του.
Αυτά είναι τα βασικά στάδια της μεγαλύτερης επιχείρησης «διάσωσης» που στήθηκε ποτέ στην ιστορία
Ένας σύγχρονος «Τιτανικός»
Το Costa Concordia ναυπηγήθηκε το 2006. Κόστισε 450.000.000 ευρώ! Με μήκος 290 μέτρα, βάρος 114.500 τόνους, 13 καταστρώματα και 1500 καμπίνες, το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο θεωρείτο από πολλούς ένα πραγματικό πλωτό παλάτι. Πολλοί το παρομοίασαν με τον σύγχρονο «Τιτανικό», αν και το κρουαζιερόπλοιο της Costa Cruises είχε το διπλάσιο εκτόπισμα.
Τη μοιραία νύχτα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2012 το Costa Concordia έγινε το μεγαλύτερο πλοίο που ναυάγησε ποτέ. Στο τελευταίο του ταξίδι μετέφερε 3.200 επιβάτες και πάνω από 1000 άτομα πλήρωμα. Συνολικά 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι σωροί δύο εξ αυτών δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Η μεγάλη ελπίδα των διασωστών είναι πως θα καταφέρουν να εντοπίσουν τα άψυχα σώματα των δύο αγνοουμένων μετά την επιτυχή ανέλκυση του πλοίου.
Στα βράχια της νήσου Τζίλιο
Στις 21.42 της 13ης Ιανουαρίου 2012, το Costa Concordia προσέκρουσε στον γνωστό, χαρτογραφημένο ύφαλο Λε Σκόλε, σε βάθος οκτώ μέτρων και μόλις μισό μίλι από το νησί Τζίλιο, στο Τοσκανικό Πέλαγος.
Το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν έκτοτε καθηλωμένο με μία κλίση 70 περίπου μοιρών στα βράχια της Ακτής Γκαμπιανάρα της νήσου Τζίλιο, σε νερά βάθους 20 μέτρων. Από την πρόσκρουση δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 70 μέτρων, ενώ ολόκληρο κομμάτι του βράχου είχε σφηνωθεί στα ύφαλα του πλοίου. Οι παραμορφωμένες λαμαρίνες που κατέληξαν στο βυθό ξεπερνούσαν τα 90 μέτρα.
Η διάσωση του «ασθενή»
Η επιχείρηση ανέλκυσης του πλοίου σχεδιάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο και το κόστος της υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από ατελείωτους υπολογισμούς, οι μηχανικοί της αμερικανικής εταιρείας Titan Salvage και της ιταλικής Micoperi που συνεργάζονται στην επιχείρηση ανέλκυσης, επέλεξαν να ανασηκώσουν το πλοίο με τη μέθοδο «parbuckling» που περιλαμβάνει την περιστροφή και ανόρθωση του πλοίου.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης, Νικ Σλόουν, παρομοίασε το Costa Concordia με «ασθενή ο οποίος έχει βλάβη στη σπονδυλική στήλη», γι’αυτό και «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή «στο κεφάλι και στα πόδια του», δηλαδή την πρύμνη και την πλώρη του καραβιού.
Η μέθοδος «parbuckling»
Το πρώτο μέλημα των περισσότερων από 500 εργατών της ομάδας του Νικ Σλόουν ήταν το κλείσιμο του πλαïνού ρήγματος στο κύτος του πλοίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν 18.000 τόνους τσιμέντο για να κατασκευάσουν μια επίπεδη επιφάνεια κάτω από το σημείο στο οποίο είχε προσαράξει το πλοίο, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπάσει στα δύο κατά την επιχείρηση ανέλκυσής του.
Στην αριστερή πλευρά του σκάφους, πάνω από την επιφάνεια των υδάτων τοποθετήθηκαν 11 τεράστια κιβώτια από ατσάλι, στα οποία τοποθετήθηκαν 11 μεταλλικές άγκυρες που σταθεροποίησαν το πλοίο ώστε να μη γλιστρήσει περισσότερο στα βαθειά νερά του Τζίλιο.
Κάτω από την επιφάνεια των υδάτων, κατασκευάστηκαν έξι πλατφόρμες μεγέθους μεγαλύτερου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, η καθεμία από τις οποίες στηρίζει αυτή τη στιγμή το πλοίο.
Η ανόρθωση του Costa Concordia
(Φωτογραφία: BBC)
Από χθες το πρωί, ατσάλινα σύρματα από περισσότερους από 70 γερανούς τράβηξαν με εξαιρετικά αργή ταχύτητα το πλοίο για να το ευθυγραμμίσουν. Τα μεταλλικά κιβώτια στην αριστερή πλευρά είχαν γεμίσει με νερό, έτσι ώστε να αυξήσουν το βάρος της και να κάνουν εφικτή την περιστροφή του πλοίου.
Έπειτα από την ανόρθωση του Costa Concordia, οι μηχανικοί πρόσθεσαν άλλα 4 κιβώτια με νερό στην αριστερή πλευρά ώστε να το κρατήσουν σε ίσια θέση και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγκατάστασης 15 ισοβαρών κιβωτίων στη δεξιά πλευρά του πλοίου που μέχρι σήμερα παρέμενε κάτω από το νερό.
Διαβάστε ακόμη: Costa Concordia: Ή τώρα ή ποτέ!
Επιθεώρηση των ζημιών
«Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
Οι μηχανικοί τώρα πια θα προχωρήσουν στην επιθεώρηση του κρουαζιερόπλοιου για να αποκαταστήσουν τυχόν ρήγματα στα ύφαλα και το πλάι και να επιβεβαιώσουν πως το πλοίο βρίσκεται σε θέση να αντέξει το ταξίδι της ρυμούλκησης.
Η αναζήτηση ξεκινά
Εδώ και ένα χρόνο οι δύτες του ιταλικού Λιμενικού Σώματος δεν επιχειρούσαν καταδύσεις στο Costa Concordia, καθώς υπήρχαν φόβοι για την ασφάλειά τους. Τώρα που το πλοίο βρέθηκε σε ορθή θέση, αναμένεται να ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση από τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό των σωρών των δύο αγνοουμένων, ενώ θα ξεκινήσει και μία επιχείρηση συλλογής πειστηρίων και αντικειμένων από τη γέφυρα και το υπόλοιπο εσωτερικό του πλοίου.
Το πλοίο βρισκόταν εν πλω μόλις τρεις ώρες όταν συνέβη το δυστύχημα και πολλοί από τους επιβάτες δεν είχαν προλάβει να αδειάσουν τις βαλίτσες τους. Μετά το ναυάγιο, δύτες ανέσυραν βαλίτσες και αρκετά άλλα αντικείμενα από τον βυθό. Μία βαλίτσα μάλιστα εντοπίστηκε στο νησί Έλμπα κοντά στο Τζίλιο εννιά μήνες αργότερα και επεστράφη στον ιδιοκτήτη της…
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Costa Cruises έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στους επιβάτες του πλοίου τα προσωπικά τους αντικείμενα, βρεγμένα ή όχι. Χιλιάδες φωτογραφικές μηχανές, iPads, φορητοί υπολογιστές και κοσμήματα πρόκειται να συλλεγούν από τις καμπίνες του κρουαζιερόπλοιου, ενώ οι ιδιοκτήτες επιθυμούν και την ανεύρεση των αντικειμένων αξίας από τα gift-shops του πλοίου.
To τελευταίο ταξίδι του Concordia
Η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου πρόκειται να ξεκινήσει -εάν όλα πάνε καλά και το επιτρέψει ο καιρός- την ερχόμενη άνοιξη.
Τα μεταλλικά κιβώτια στα πλευρά του καραβιού θα αδειάσουν από νερό και θα χρησιμοποιηθούν ως «μπαλόνια», ώστε μέσω της άνωσης το πλοίο να καταφέρει να επιπλέει και να ρυμουλκηθεί ως το λιμάνι της Τσιβιταβέκια που βρίσκεται σε απόσταση 45 περίπου λεπτών από τη Ρώμη. Εκεί το πλοίο θα θα διαλυθεί και θα μετατραπεί σε σκραπ.
Από την «υπόκλιση» στη φυλακή
Πολλοί αποδίδουν το ατύχημα στην πρόθεση του κυβερνήτη Φραντσέσκο Σκετίνο να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη «υπόκλιση», δηλαδή το πέρασμα κοντά στην ακτή με το φωταγωγημένο πλοίο. Πρόκειται για παλιά ναυτική παράδοση κατά την οποία οι καπετάνιοι των πλοίων χαιρετούν τη στεριά, κάτι που, όπως αποκαλύφθηκε, ο Σκετίνο δεν έκανε για πρώτη φορά.
Πέντε μέλη του πληρώματος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ 18 και 34 μηνών για το ρόλο τους στο ναυάγιο, ωστόσο αναμένεται να εκτίσουν την ποινή τους σε κατ’οίκον περιορισμό.
Ο κυβερνήτης Σκετίνο αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, πρόκλησης ναυτικού δυστηχήματος και εγκατάλειψης πλοίου, και η δίκη του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.