Ταινίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα
- 18/04/2014, 15:12
- SHARE
Στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη με έμπνευση τα θεία πάθη. Μιούζικαλ και υπερπαραγωγές εποχής, κάποιες αρκούντως ασεβείς.
Τα πάθη του Χριστού και η Μεγάλη Εβδομάδα έχουν αποτελέσει έμπνευση για αμέτρητες μεταφορές των ευαγγελίων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τις τεράστιες παραγωγές στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ μέχρι τις σχετικά πρόσφατες ταινίες, η ζωή του Ιησού προσφέρει πάντα υλικό για δημιουργία.
Ας δούμε τις χαρακτηριστικότερες.
Μπεν Χουρ (1959)
Το δεύτερο εμπορικότερο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και βραβευμένο με 11 Όσκαρ διηγείται τις περιπέτειες ενός πλούσιου Εβραίου εμπόρου (Τσάρλτον Ίστον) που κατηγορείται άδικα, φυλακίζεται και εξορίζεται για να καταλήξει κάποια στιγμή πίσω στην Ιερουσαλήμ, όπου γίνεται μάρτυρας της σταύρωσης του Ιησού. Μόνο η διάσημη σκηνή της αρματοδρομίας χρειάστηκε πέντε εβδομάδες για να γυριστεί, με κόστος 1 εκατ. δολάρια της εποχής.
Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)
Η μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη από τον Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνιστές τον Βίλεμ Νταφόε, τον Χάρβεϊ Καϊτέλ και -έκπληξη- τον Ντέιβιντ Μπόουϊ, ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις σε (μεταξύ άλλων) Ελλάδα και Γαλλία, με τα πλήθη να προκαλούν ζημιές σε κινηματογράφους. Είναι όμως μια καταπληκτική απεικόνιση του έργου του συγγραφέα που τονίζει την ανθρώπινη φύση του Ιησού και τις προσπάθειες του Σατανά να τον παρασύρει, παρουσιάζοντάς του ακόμα και μια εναλλακτική εκδοχή της ζωής του, όπου είναι παντρεμένος και κοινός θνητός.
Τα Πάθη του Χριστού (2004)
Το αμφιλεγόμενο αριστούργημα του Μελ Γκίμπσον -κυρίως λόγω των σκηνών βίας που περιέχει- με τον Τζιμ Καβίζελ να περνάει κυριολεκτικά τα πάθη του Χριστού στα γυρίσματα, ήταν από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα $600 εκατ.
Jesus Christ Superstar (1973)
Tα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας με τραγούδια και μπαλέτα των ’70s. Η τόλμη των Άντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις να φτιάξουν αυτήν την ροκ όπερα απέδωσε και είναι ως σήμερα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαφορετικές εκδοχές του Ευαγγελίου.
The Greatest Story Ever Told (1965)
Ο Σουηδός Μαξ φον Σίντοφ στον πρώτο αγγλόφωνο ρόλο της καριέρας του υποδύθηκε τον Ιησού, ο Τσάρλτον Ίστον τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και ο Τέλι Σαβάλας τον Πόντιο Πιλάτο. Η ταινία διηγείται τη ζωή του Χριστού από τη γέννηση ως την ανάσταση, κόστισε 20 εκατ. δολάρια της εποχής (142 εκατ. σε σημερινές τιμές) και ήταν η ακριβότερη παραγωγή έως τότε. Η απόλυτη εμπορική της αποτυχία σήμανε το τέλος των επικών βιβλικών ταινιών.
Life of Brian (1979)
Η θεότρελη κωμωδία των Μόντι Πάιθον διηγείται την ιστορία ενός νέου που γεννήθηκε στη διπλανή σπηλιά από εκείνη του Ιησού και από τότε όλοι τον νομίζουν Μεσσία. Αμέτρητα τα αστεία περιστατικά, κορυφαία η στιγμή του τραγουδιού πάνω στο σταυρό.
Ο Χιτώνας (1953)
Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ω Ρωμαίος αξιωματικός είναι επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος που σταυρώνει τον Ιησού και γίνεται κάτοχος του χιτώνα του. Μετανιώνει και επιστρέφει στην Παλαιστίνη για να ερευνήσει ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλούν Μεσσία.
Easter Parade (1948)
Ο Φρεντ Αστέρ και η Τζούντι Γκάρλαντ ως δίδυμο του Μπρόντγουεϊ σε μια πασχαλινή ιστορία που ξεκινά ως άσκηση ζήλειας για να καταλήξει -πού αλλού;- σε έναν μεγάλο έρωτα.
Οι Δέκα Εντολές (1956)
Ο Γιουλ Μπρίνερ ως Ραμσής και ο Τσάρλτον Ίστον ως Μωυσής φτιάχνουν ένα καταπληκτικό δίδυμο που το συναγωνίζονται μόνο οι επικές σκηνές των επτά πληγών του Φαραώ και ο χωρισμός της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι η 7η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών.
Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι -που έχουμε όλοι μας μάθει απ’ έξω από την προβολή του στην TV αδιαλείπτως κάθε Πάσχα εδώ και δεκαετίες- ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στις Γραφές και στο χολιγουντιανό σκηνικό. Οι κορυφαίοι ηθοποιοί (Λόρενς Ολίβιε, Αν Μπάνκροφτ, Ροντ Στάιγκερ, Πίτερ Ουστίνοφ κ.ά) συμπληρώνουν τη λάμψη.