Τέσσερα deals «παράδειγμα προς αποφυγή» για το 2015
- 04/01/2015, 11:10
- SHARE
Παρ' ότι το 2014 ήταν γεμάτο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, δεν έλειψαν και κάποιες τραγικές επιλογές. Το Fortune παρουσιάζει τις χειρότερες.
Το 2014 ήταν ένα αρκετά «γεμάτο» έτος για τις επιχειρηματικές συμφωνίες, με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να αγγίζουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Alibaba συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της ιστορίας. Η Comcast συμφώνησε να πληρώσει 45 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Time Warner Cable, ενώ η AT&T είπε ότι θα εξαγοράσει την DirecTV για 48,5 δισ. δολάρια. Όπως είναι φυσικό, όμως, κάποιες από τις συμφωνίες δεν ήταν τόσο έξυπνες όσο οι παραπάνω…
Ιδού οι επιλογές του Fortune για τις πιο χαζές επιχειρηματικές συμφωνίες της χρονιάς που ολοκληρώθηκε.
Η Google πούλησε τη Motorola και έχασε δισεκατομμύρια
Η Google ακόμα δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι η εξαγορά του κλάδου κινητών τηλεφώνων της Motorola ήταν μια λανθασμένη κίνηση. Κάντε εσείς τις πράξεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η Google πλήρωσε 12,5 δισ. δολάρια για την κάποτε κυρίαρχη μάρκα κινητών τηλεφώνων. Τρία χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2014, η Google την πούλησε στη Lenovo για 2,9 δισ. δολάρια, διατηρώντας κάποιες πατέντες.
Όσοι υπερασπίζονται την αρχική εξαγορά λένε ότι σκοπός της ήταν η αγορά κάποιων πατεντών της Motorola για το Android της Google και η πώληση του υπόλοιπου τμήματος. Αυτό όμως δεν λέει όλη την αλήθεια. Η Google ξόδεψε τρία χρόνια και αρκετά δισεκατομμύρια προσπαθώντας να στήσει τη Motorola στα πόδια της, κι απέτυχε.
Το Facebook εξαγόρασε την WhatsApp
Ο χρόνος που μόλις έφυγε είχε και κάποιες περιπτώσεις ασύλληπτων αποτιμήσεων για σχετικά νέες εταιρείες τεχνολογίας που δεν είχαν ούτε ιδιαίτερα έσοδα ούτε κέρδη να επιδείξουν. Κλασικό παράδειγμα, η εξαγορά της WhatsApp από τη Facebook, που έκανε πολλούς αναλυτές να απορούν με το σκεπτικό της.
Τον Φεβρουάριο του 2014, η Facebook ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων σε μια συμφωνία η οποία, όταν έκλεισε, είχε αξία 22 δισ. δολάρια! 22 δισ. δολάρια -καλά διαβάσατε- για μια εταιρεία που το 2013 είχε έσοδα μόλις 10 εκατ. δολάρια, και έξοδα 150 εκατ. δολάρια. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 δολάριο που έμπαινε στην εταιρεία, χάνονταν 15! Δεν το λες και ορθολογικό επιχειρηματικό μοντέλο, το συγκεκριμένο…
Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας υπενθύμισαν ότι η WhatsApp είχε 450 εκατομμύρια χρήστες. Και πάλι, αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος ανά χρήστη ήταν 0,02 δολάρια…
Η Burger King εξαγόρασε την Tim Horton
Τον Αύγουστο ο αμερικανικό γίγαντας του fast-food, Burger King, συμφώνησε να εξαγοράσει την καναδική αλυσίδα ντόνατ Tim Horton και να μεταφέρει την έδρα της στον Καναδά. Η συμφωνία τροφοδότησε τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τις εξαγορές στις οποίες προβαίνουν αμερικανικές εταιρείες ώστε να αλλάξουν την έδρα τους και να αποφύγουν την αμερικανική φορολογία.
Τα ανώτερα στελέχη της Burger King, βεβαίως, αρνήθηκαν ότι κίνητρό τους πίσω απ’ τη συμφωνία ήταν η χαμηλότερη φορολογία. Δήλωσαν μάλιστα ότι ήδη καταφέρνουν να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους απ’ το συνηθισμένο. Αλλά αν η συμφωνία δεν είναι γι’ αυτό, τότε γιατί έγινε; Υπάρχουν συνέργειες ανάμεσα στην πώληση ντόνατ και στην πώληση χάμπουργκερ; Μήπως θα δημιουργηθούν ντόνατ-μπέργκερ; Αν η συμφωνία δεν αφορά τη φορολόγηση, τότε είναι απλώς χαζή.
MOL Global
Το 2014 γίναμε μάρτυρες πολλών επιτυχημένων αρχικών δημόσιων εγγραφών. Όμως, αυτή της MOL Global, της «μεγαλύτερης εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών της Νοτιοανατολικής Ασίας» σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, δεν πήγε και πολύ καλά.
Στο χειρότερο ντεμπούτο μετοχής εδώ και μια δεκαετία, η τιμή της μετοχής της MOL έπεσε κατά 35%. Τον Νοέμβριο, ένα μήνα μετά την αρχική δημόσια εγγραφή, παραιτήθηκε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Και από την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, η μετοχή έχει μειωθεί κατά 80%, ενώ οι μέτοχοι έχουν κάνει αγωγές προς την εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι αυτή είχε υπερβάλλει κατά πολύ τις πωλήσεις, την κερδοφορία και τις μελλοντικές προοπτικές της.