Θα δίνατε 60 εκατομμύρια για ένα βιβλίο; – Οι 10 ακριβότερες αγορές στην Ιστορία
- 17/01/2024, 17:00
- SHARE
Σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το ποσό που έχει δαπανηθεί στην Ιστορία για την αγορά ενός και μόνο βιβλίου, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού εκδοτικού οίκου TCK Publishing.
Στη λίστα του Top 10 των ακριβότερων βιβλίων που έχουν αγοραστεί ποτέ υπάρχουν εξαιρετικά σπάνια βιβλία και αλλά και σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.
Σημειώνεται πως η λίστα περιέχει τις αρχικές τιμές πώλησης των βιβλίων και το ποσό που θα χρειαζόταν να δαπανηθεί για την αγορά τους σε σημερινές τιμές, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό του 2024.
10. Canterbury Tales του Τζέφρι Τσώσερ
Αρχική τιμή: 7,5 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 13,6 εκατομμύρια δολάρια
Το 1998, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ, αγόρασε μια εξαιρετικά σπάνια πρώτη έκδοση του 1477 των Canterbury Tales του Τζέφρι Τσώσερ έναντι 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μόνο 12 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν.
9. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου
Αρχική τιμή: 5,4 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 13,9 εκατ. δολάρια
Ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο που τυπώθηκε με κινητά γράμματα, με την τυπογραφική μηχανή του Γιοχάνες Γουτεμβέργιου το 1455.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 49 Βίβλοι του Γουτεμβέργιου, αλλά μόνο 21 είναι πλήρεις.
Δεδομένου ότι δεν υπήρχε Βίβλος του Γουτεμβέργιου στην Ιαπωνία το 1987, ένας Ιάπωνας βιβλιοπώλης, η εταιρεία Maruzen, αγόρασε ένα ατελές αντίγραφο για 5,4 εκατομμύρια δολάρια.
8. Birds of America του Τζον Τζέιμς Όντουμπον
Αρχική τιμή: 11,5 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 15,5 εκατ. δολάρια
Ο ορνιθολόγος και ζωγράφος Τζον Τζέιμς Όντουμπον ταξίδεψε σε όλες τις ΗΠΑ μελετώντας τα ενδημικά είδη πουλιών και άλλα είδη άγριας ζωής, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του και δημιουργώντας εντυπωσιακές εικονογραφήσεις στην πορεία.
Το «Birds of America» είναι ένα τετράτομο αριστούργημα με μόλις 119 αντίτυπα που υπάρχουν, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε βιβλιοθήκες και μουσεία. Η συλλογή είναι σεβαστή τόσο από φυσιοδίφες όσο και από επιστήμονες, με πολλά από τα ονόματα των ειδών να χρησιμοποιούνται ακόμη από τους ερευνητές.
Το 2010, η υψηλότερη προσφορά για ένα αντίτυπο του Birds of America ήταν 11,5 εκατομμύρια δολάρια.
7. Το Προσευχητάριο των Ρότσιλντ
Αρχική τιμή: 13,6 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 16,8 εκατ. δολάρια
Το Προσευχητάριο των Ρότσιλντ είναι ένα φλαμανδικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα, επενδεδυμένο με χρυσό και γεμάτο με πίνακες και εικονογραφήσεις κορυφαίων καλλιτεχνών της Αναγέννησης.
Πήρε το όνομά του από την πλούσια οικογένεια Ρότσιλντ κάποια στιγμή μετά το 1868.
Το βιβλίο εκλάπη από τους Ναζί το 1938. Ο Χίτλερ το έδωσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης το 1942, αλλά όταν τελείωσε ο πόλεμος η βιβλιοθήκη αρνήθηκε να το επιστρέψει στους Ρότσιλντ.
Τελικά επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του το 1999 και πωλήθηκε το 2014 στον δισεκατομμυριούχο Αυστραλό επιχειρηματία Κέρι Στόουκς έναντι 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
6. Bay Psalm Book
Αρχική τιμή: 14,2 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 17,8 εκατ. δολάρια
Το Bay Psalm Book ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη βρετανική Βόρεια Αμερική. Εκδόθηκε το 1640, είκοσι χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων προσκυνητών στο Plymouth Rock.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν έντεκα αντίτυπα. Το 2013, ο Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν αγόρασε ένα από αυτά για 14,2 εκατομμύρια δολάρια.
5. Το Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ
Αρχική τιμή: 14 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 18,3 εκατ. δολάρια
Το Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ, το παλαιότερο σωζόμενο ευρωπαϊκό βιβλίο, αγοράστηκε το 2012 από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έναντι 14 εκατομμυρίων δολαρίων.Είχε θαφτεί μαζί με τον συγγραφέα του, τον Άγιο Κάθμπερτ, το 687. Ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1104, όταν τα λείψανα του μεταφέρθηκαν από έναν τάφο σε ιερό.
Το βιβλίο ανήκε σε ιδιώτη για αρκετούς αιώνες μέχρι που έγινε δωρεά σε μια κοινότητα Ιησουιτών στο Βέλγιο, όπου παρέμεινε για 250 χρόνια.
4. Η Μάγκνα Κάρτα
Αρχική τιμή: 21,3 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 30,1 εκατ. δολάρια
Η Μάγκνα Κάρτα εκδόθηκε το 1215 και είναι ένας βασιλικός χάρτης δικαιωμάτων που υπογράφηκε από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας. Ήταν το πρώτο έγγραφο που δήλωνε επίσημα ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεν ήταν υπεράνω του νόμου.
Σκοπός της ήταν να αποτρέψει τις μοναρχίες από το να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους και να θέσει όρια στη βασιλική εξουσία.
Ο Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν, συνιδρυτής του ομίλου Carlyle, κατέβαλε 21,3 εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι μια έκδοση του ιστορικού εγγράφου του 1297 θα παρέμενε στις ΗΠΑ, των οποίων η διακυβέρνηση επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές που διατυπώνονται στον χάρτη.
3. Τα Ευαγγέλια του Ερρίκου του Λέοντα
Αρχική τιμή: 11,7 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 34,4 εκατ. δολάρια
Τα Ευαγγέλια του Ερρίκου του Λέοντα προοριζόταν από τον δούκα της Σαξονίας, για τον βωμό της Παναγίας στον καθεδρικό ναό του Μπράουνσβαϊκ.
Θεωρείται ένα αριστούργημα της εποχτής του ρομαντισμού και πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 1188.
Πωλήθηκε σε δημοπρασία το 1983 σε μια ομάδα πλειοδοτών που περιελάμβανε τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλους ιδιώτες δωρητές.
2. Το Βιβλίο του Μόρμον
Αρχική τιμή: 35 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 41,8 εκατ. δολάρια
Το Βιβλίο του Μόρμον κατέχει το σημερινό ρεκόρ για το πιο ακριβό θρησκευτικό κείμενο που έχει πωληθεί ποτέ.
Το 2017, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών δαπάνησε 35 εκατομμύρια δολάρια για ένα χειρόγραφο τυπογραφικό χειρόγραφο που γράφτηκε το 1830.
Το κείμενο αυτό χρησιμοποιήθηκε για την εκτύπωση των πρώτων αντιτύπων του Βιβλίου του Μόρμον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
1. 1. Κώδικας Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Αρχική τιμή: 30,8 εκατομμύρια δολάρια – Τιμή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό: 60,8 εκατ. δολάρια
Το πιο ακριβό βιβλίο που πωλήθηκε ποτέ ήταν ο Κώδικας Leicester, ο οποίος αγοράστηκε από τον Μπιλ Γκέιτς το 1994 έναντι 30,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Κώδικας ήταν ουσιαστικά το επιστημονικό ημερολόγιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Δημιουργήθηκε το 1510 και περιέχει σχέδια, θεωρίες και παρατηρήσεις του ντα Βίντσι για πράγματα όπως η κίνηση του νερού, η φωτεινότητα του φεγγαριού και γιατί απολιθώματα θαλάσσιων πλασμάτων βρίσκονται σε βουνά.
Μετά την αγορά του, ο Γκέιτς σάρωσε ψηφιακά τον Κώδικα και στη συνέχεια κυκλοφόρησε μερικές από τις εικόνες ως προφύλαξη οθόνης και ταπετσαρία για τα Windows 98 Plus.