Τι έκαναν οι σημερινοί ηγέτες της τεχνολογίας στα 25 τους
- 01/04/2016, 18:30
- SHARE
Ποια ήταν τα πρώτα τους βήματα πριν γίνουν δισεκατομμυριούχοι.
Τί έκαναν οι τεχνολογικοί ηγέτες όταν ήταν 25 ετών; Εκείνη την εποχή, πολλοί ήταν ήδη ιδρυτές των εταιρειών τους ή έκλειναν συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις εκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένοι απλά έκαναν όνειρα τα οποία στο τέλος έγιναν και πραγματικότητα.
Η ζωή του κάθε ηγέτη της τεχνολογίας διαφέρει, ωστόσο για όλους ένας ήταν ο δρόμος της επιτυχίας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τον κάθε έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και τί ακριβώς έκανε ο κάθε ένας ξεχωριστά σε ηλικία 25 ετών;
Στιβ Τζομπς
Το Δεκέμβριο του 1980, η Apple είχε αξία 1,2 δισ. δολαρίων, καθιστώντας τους ιδρυτές της απίστευτα πλούσιους. Ο Τζομπς ήταν ένας από αυτούς και μάλιστα σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο ίδιος, σύμφωνα με τον Walter Isaacson ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του Τζομπς, υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει τα χρήματα να του καταστρέψουν τη ζωή.
Λάρι Έλισον
Ο ιδρυτής της Oracle, όταν μετακόμισε στο Berkeley της Καλιφόρνιας σε ηλικία 22 ετών, εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο και διδάχθηκε μόνος του τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Fireman’s Fund, Wells Fargo και AMPEX, μέχρι που προσλήφθηκε από την Amdahl Corporation, όπου και εργάστηκε στο πρώτο IBM συμβατό σύστημα mainframe.
Τζεφ Μπέζος
Σε ηλικία 24 ετών, ο ιδρυτής και CEO της Amazon ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Bankers Trust, αναπτύσσοντας ένα εξελιγμένο λογισμικό για τα τραπεζικά ιδρύματα. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μπέζος έγινε ο νεότερος Αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Έλον Μασκ
Λίγο πριν γίνει 25 ετών, ο Έλον Μασκ εγκατέλειψε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Stanford για να ξεκινήσει την πρώτη του διαδικτυακή εταιρεία με τίτλο «Zip2», η οποία παρείχε επιχειρηματικές συμβουλές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Compaq αγόρασε την εταιρεία του Μασκ για 307 εκατ. δολάρια και ο ίδιος ξεκίνησε το επόμενο εγχείρημα, το PayPal.
Μαρίσα Μάγιερ
Όταν ήταν 24 ετών, η Μαρίσα Μάγιερ ήταν η 20η υπάλληλος της Google και η πρώτη γυναίκα μηχανικός της εταιρείας. Στην τεχνολογική εταιρεία παρέμεινε συνολικά για 13 χρόνια.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
O Ζούκερμπεργκ εργαζόταν σκληρά επί πέντε χρόνια για το Facebook. Όταν έφτασε σε ηλικία 25 ετών, το 2009, η εταιρεία άγγιξε τους 300 εκατ. χρήστες. Το επόμενο έτος ο ίδιος ονομάστηκε ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time.
Eric Schmidt
O Schmidt σπούδασε έξι χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, κερδίζοντας ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό σε ηλικία 27 ετών για το πρώιμο έργο του στη δικτύωση υπολογιστών και τη διαχείριση ανάπτυξης λογισμικού. Τα καλοκαίρια εκείνα μάλιστα εργαζόταν στο φημισμένο εργαστήριο της Xerox PARC, όπου συνέβαλε στη δημιουργία του σταθμού εργασίας του υπολογιστή. Εκεί συνάντησε τον ιδρυτή της Sun Microsystems, στην οποία και εργάστηκε.
Μπιλ Γκέιτς
Σε ηλικία 21 ετών, ο Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft με τον Πωλ Άλεν. Μεγάλη επιχειρηματική επιτυχία εκείνη την περίοδο ήταν και η συμφωνία με την IBM: Το 1980 η IBM χρειάστηκε ένα λειτουργικό σύστημα για τον επερχόμενο υπολογιστή της και για το λόγο αυτό συγχωνεύτηκε με τη Microsoft. Αντί να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα, ο 25χρονος τότε Γκέιτς αποφάσισε να χορηγήσει άδεια εκμετάλλευσης στην IBM.
Λάρι Πέιτζ - Σέργκει Μπριν
Σε ηλικία 25 ετών, το 1998, οι Λάρι Πέιτζ και Σέργκει Μπριν ίδρυσαν τη Google. Οι δυο τους ήταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Stanford και δέχθηκαν την πρώτη τους επένδυση των 100.000 δολαρίων από τον συνιδρυτή της Sun Microsystem Andy Bechtolsheim.
Michael Dell
Σε ηλικία 19 ετών, ο Michael Dell ξεκίνησε να πουλά εξαρτήματα υπολογιστών από το δωμάτιο της εστίας του στο Πανεπιστήμιο. Έπειτα από ένα χρόνο αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του για να αφιερωθεί αποκλειστικά στην PC Limited, η οποία μετονομάστηκε σε Dell Computer Corporation. Το 1988, όταν ο Dell ήταν 23 ετών, η εταιρεία του βγήκε στην αγορά και είχε αξία 30 εκατ. δολάρια.
Τζακ Ντόρσεϊ
Όταν ο Τζακ Ντόρσεϊ ήταν 20 χρονών ξεκίνησε να εργάζεται στην Dispatch Management Services, μια υπηρεσία ταχυμεταφορών με ιδρυτή τον Greg Kidd. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ντόρσεϊ εντάχθηκε στη LiveJournal και δημιούργησε το Twitter.