Τι είπανε εκτός εργασίας οι σημαντικότεροι CEOs το 2013;
- 31/12/2013, 14:49
- SHARE
Το Fortune κατέγραψε τις πιο σημαντικές πολιτικές δηλώσεις των διευθυνόντων συμβούλων των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε γενικές γραμμές δεν δημιουργούν θόρυβο σχετικά με ζητήματα εκτός της εταιρείας τους. Οι παρακάτω CEOs όμως μίλησαν μέσα στο 2013 για πολιτικά θέματα, προσωπικά πάθη ή αμφιλεγόμενες εταιρικές πεποιθήσεις και προκάλεσαν σάλο στην επιχειρηματική σκηνή.
Τιμ Κουκ, CEO της Apple
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Apple πάλεψε για την προστασία των ομοφυλόφιλων στους χώρους εργασίας.
Είναι ήδη παράνομο για τους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την ηλικία ή την αναπηρία. Όμως πολλές πολιτείες δεν παρέχουν προστασία στους ομοφυλόφιλους στους χώρους εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ θέλει να σταματήσει αυτό.
Σε ένα άρθρο του στην Wall Street Journal το Νοέμβριο με τίτλο «Η ισότητα στο χώρο εργασίας είναι καλή για τις επιχειρήσεις,» ο Κουκ παρότρυνε τη θέσπιση ομοσπονδιακών νόμων για την προστασία των εργαζομένων με βάση τη σεξουαλική τους προτίμηση. Λίγο μετά το άρθρο του Κουκ η Γερουσία ψήφισε την έγκριση του Νόμου Κατά των Διακρίσεων για την Απασχόληση. Η νομοθεσία τώρα θα σταλεί για διαβούλευση.
Μούχταρ Κεντ, CEO της Coca-Cola
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola ζήτησε αλλαγές στους νόμους περί μετανάστευσης
O διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Μούχταρ Κεντ σκέφτεται σαν Aμερικάνος πρώτης γενιάς, αλλά και σαν επιχειρηματικός ηγέτης ότι η αλλαγή στους νόμους περί μετανάστευσης θα είναι καλή για τις επιχειρήσεις.
Ο Κεντ περιέγραψε το Φεβρουάριο στην εφημερίδα USA Today πόσο «τυχερός» αισθανόταν που μπόρεσε να φτιάξει τη ζωή του στις ΗΠΑ και εξέφρασε την άποψη ότι οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Ο διευθύνων σύμβουλος έγραψε ότι υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί μετανάστευσης, γιατί η μετανάστευση «είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ανάπτυξης για αυτή τη σπουδαία χώρα».
Γιάνγκ Γουάνκινγκ, CEO της Lenovo
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Lenovo μοιράστηκε το μπόνους του ύψους 3 εκατ. δολαρίων με τους εργαζομένους της εταιρείας
Καθώς οι αποδοχές των στελεχών στις ΗΠΑ αυξάνονται και το μισθολογικό χάσμα μεγαλώνει, είναι ωραίο να βλέπει κανείς έναν διευθύνοντα σύμβουλο που δε νοιάζεται μόνο για το μισθό του. Ο CEO της Lenovo Γιάνγκ Γουάνκινγκ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ότι θα μοιραζόταν τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια από το μπόνους του με τους περίπου 10.000 εργαζομένους της εταιρείας. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών την περασμένη χρονιά.
Μαρίσα Μάιερ, CEO της Yahoo
Θέση: η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo υπερασπίστηκε την απαγόρευση της εργασίας από το σπίτι
Λίγες αποφάσεις διευθυντικών στελεχών δημιούργησαν μεγαλύτερο θόρυβο από την απόφαση της Μαρίσα Μάιερ, διευθύνουσας συμβούλου της Yahoo, να απαγορεύσει την εργασία από το σπίτι. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και αναστάτωσε πολλούς ανθρώπους εξαιτίας της φαινομενικής έλλειψης ευελιξίας.
Παρά την κριτική, η Μάιερ υπερασπίστηκε την απόφασή της στο Fortune Απριλίου και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «κακώς γινόταν αντιληπτή σαν επαγγελματικό αφήγημα». Η Μάιερ είπε ότι ήθελε οι εργαζόμενοι να εργάζονται στον χώρο εργασίας για να ενισχύσει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κίνηση αυτή βοήθησε την εταιρεία: η μετοχή της έχει ανέβει περισσότερο από 100% από το 2012 που ανέλαβε καθήκοντα η Μάιερ.
Μπιλ Σάιμον, CEO και πρόεδρος της Wal-Mart U.S.
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Wal-Mart U.S. υποσχέθηκε να προσλάβει βετεράνους
Τον Ιανουάριο ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Wal-Mart U.S. Μπιλ Σάιμον υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα προσελάμβανε 100.000 βετεράνους τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον δήλωσε ότι θα προσέφερε εργασία σε κάθε αποστρατευμένο βετεράνο εντός 12 μηνών από την αποστράτευσή του.
«Η πρόσληψη ενός βετεράνου είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που λάβαμε και η Wal-Mart είναι περήφανη που έχει προσλάβει περισσότερους από 26.000 βετεράνους από τη μέρα που το ανακοινώσαμε», είπε ο Σάιμον στο Fortune. «Οι βετεράνοι έχουν εμπειρία από εργασία υπό πίεση και πάθος για εργασία, οπότε η απόφασή μας να τους προσλάβουμε και να τους υποστηρίξουμε είναι εύκολη».
Χάουαρντ Σουλτζ, CEO της Starbucks
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks ζήτησε τον τερματισμό του κλεισίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «κατέβασε ρολά» τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Χάουαρντ Σουλτζ δεν έμεινε άπραγος, ενώ όλες οι επιχειρήσεις υπέφεραν. Αντιθέτως έστειλε μια έκκληση στους συναδέλφους του ζητώντας τους να ασκήσουν πίεση στο Κογκρέσο για να υπάρξει συμφωνία.
«Συνομίλησα με αρκετούς επιχειρηματικούς ηγέτες, οι οποίοι ανησυχούν για τη σιωπή που επικρατεί και θέλουν να ασκήσουμε την επιρροή μας στην πολιτική ηγεσία εκ μέρους των πολιτών», έγραψε ο Σουλτζ σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας. Ο Σουλτζ δεν σταμάτησε εκεί όμως. Προσέφερε δωρεάν καφέ για μερικές ημέρες σε πελάτες που κερνούσαν κάποιον άλλο πελάτη καφέ. Ο Σουλτζ ήλπιζε ότι η προσπάθεια αυτή θα βοηθούσε τους ανθρώπους «να συνδεθούν μεταξύ τους, καθώς περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για τη χώρα».
Κρεγκ Τζέλινεκ, CEO της Costco
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Costco αρνήθηκε να ανοίξουν τα καταστήματα ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών
Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής όπως η Wal-Mart, η Target και η Kmart άνοιξαν τα καταστήματά τους ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από την εορταστική περίοδο αγορών. Όμως η Costco αρνήθηκε να ανοίξει τα καταστήματά της. Μάλιστα η Wal-Mart άνοιξε τα καταστήματά της δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό ωράριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος Κρεγκ Τζέλινεκ θεώρησε ότι το να δώσει μερικές μέρες άδειας στους υπαλλήλους του ήταν πιο σημαντικό από το να αυξήσει τις πωλήσεις της εταιρείας.
Τζον Μακέι, CEO της Whole Foods
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods μίλησε για «Ευσυνείδητο Καπιταλισμό»
Με την έκδοση του βιβλίου του Ευσυνείδητος Καπιταλισμός, ο διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods Τζον Μακέι έβαλε μια ιδέα προς σκέψη στους επιχειρηματικούς ηγέτες: οι εταιρείες δουλεύουν καλύτερα όταν παράγουν αξία σε όλους τους ενδιαφερόμενους – όχι μόνο τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον Μακέι, οι βασικοί ενδιαφερόμενοι είναι και οι πελάτες, οι υπάλληλοι, οι προμηθευτές, η κοινωνία και το περιβάλλον. Φέρνοντας παραδείγματα εταιρειών όπως η Costco, η Southwest Airlines και η Google, ο Μακέι καταδεικνύει ότι το να σκέφτεται κανείς σφαιρικά δημιουργεί ισχυρότερες και πιο αποδοτικές επιχειρήσεις. «Παρότι μπορεί να ακούγεται περίεργο, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσεις τα κέρδη μιας εταιρείας, είναι να μην τα θέτεις σαν πρωταρχικό στόχο», ανέφερε σε μια συνέντευξη μέσα στο έτος.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Facebook
Θέση: ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook ζήτησε αλλαγές στους νόμους περί μετανάστευσης
O Κεντ της Coca-Cola δεν ήταν ο μόνος που μίλησε το 2013 για τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας,» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ τον Αύγουστο. Ο Ζούκερμπεργκ βοήθησε επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα πίεσης για την μεταρρύθμιση στη νομοθεσία περί μετανάστευσης και την παιδεία που ονομάζεται FWD.us.
Δείτε ακόμη: Οι καλύτεροι και χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι του 2013