Τι ξέρετε για το Νταβός; Τα «μυστικά» του συνεδρίου των ισχυρών
- 13/01/2016, 19:10
- SHARE
Ποιος είναι ο σκοπός του συνεδρίου, ποιοι συμμετέχουν, πόσα πληρώνουν, τι συζητούν.
Ηγέτες, επιχειρηματίες, ακόμα και διάσημοι celebrities συναντώνται κάθε χρόνο στο Νταβός για να συζητήσουν τα προβλήματα του πλανήτη• από την οικονομική κρίση και το περιβάλλον μέχρι τις μελλοντικές τάσεις και τα πολιτικά ζητήματα.
Είναι το πιο «κλειστό» υψηλού επιπέδου συνέδριο στον κόσμο, κανείς δεν φτάνει χωρίς πρόσκληση και θεωρείται από τα επιδραστικά meeting, αφού πουθενά αλλού δεν συναντώνται τόσοι άνθρωποι με τόση εξουσία και τόσα χρήματα γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Φέτος υπολογίζεται ότι δίνουν ραντεβού εκεί 40 αρχηγοί κρατών και 1.500 επιχειρηματίας με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. To παρόν αναμένεται να δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Νταβός.
Το μέγεθος
Περίπου 2.500 συμμετέχοντες από 140 κράτη, στην πλειονότητά τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, μαζί με 40 αρχηγούς κρατών, εφευρέτες, social entrepreneurs, φιλάνθρωπους και, φυσικά, δημοσιογράφους.
Ο τόπος
Το Νταβός βρίσκεται σε ύψος 1.560 μέτρων στις Ελβετικές Άλπεις, ψηλότερα από κάθε άλλο δήμο στην Ευρώπη (ψηλότερα βρίσκονται μόνο μικρές αγροτικές κοινότητες). Έχει πληθυσμό 11.000 και η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -5 βαθμοί.
Γιατί γίνεται;
Εκατοντάδες meetings, συζητήσεις επίσημες και ανεπίσημες, σε αίθουσες ή στο δρόμο, σε επίσημα events ή σε ένα μπαρ είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους να συζητήσουν τα πάντα χωρίς προαπαιτούμενα. Οτιδήποτε λέγεται στο βουνό (πλην των επίσημων ομιλιών, φυσικά) μένει εκεί και κανείς δεν ξέρει πόσες και ποιες σημαντικές αποφάσεις γεννήθηκαν ή συμφωνήθηκαν πίσω από τις κλειστές αυτές πόρτες.
Γιατί σε μια μικρή πόλη στο βουνό;
Οι διοργανωτές επικαλούνται την παράδοση, αλλά πρακτικά είναι πολύ ευκολότερο να «οχυρώσεις» μια μικρή απομακρυσμένη πόλη ανάμεσα στις πλαγιές, παρά μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Ειδικά όταν έχεις να διαχειριστείς την ασφάλεια 40 αρχηγών κρατών και εκατοντάδων πάμπλουτων επιχειρηματιών.
Η ασφάλεια
Φυσικά, οι διοργανωτές δεν ανακοινώνουν λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο προστασίας των επισκεπτών και της πόλης. Υπολογίζεται όμως πώς περίπου 5.000 Ελβετοί αστυνομικοί, στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας φρουρούν κάθε σπιθαμή.
Είναι ακριβό
Για να προσκληθεί κάποιος στο World Economic Forum πρέπει καταρχάς να είναι μέλος του ($52.000), ενώ το ίδιο το εισιτήριο κοστίζει άλλα $20.000. Για να συμμετάσχει σε πιο exclusive συναντήσεις το αντίστοιχο συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 156.000. Αυτά για ένα άτομο. Όποιος θέλει και έναν συνεργάτη πληρώνει έως και 300.000 δολάρια. Μια τυπική συμμετοχή που περιλαμβάνει τον CEO και πέντε άτομα κοστίζει 622.000 δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται έξοδα μετάβασης και διαμονής που υπερδιπλασιάζουν το ποσό. Οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες -ακόμα και κρατών που θεωρούνται «παρίες» όπως του Ιράν (φωτ.)-, οι επιφανείς ακαδημαϊκοί, τα υψηλόβαθμα μέλη διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και οι αστέρες της δημοσιογραφίας προσκαλούνται και συμμετέχουν δωρεάν.
Και ξαφνικά έγινε ακόμα πιο ακριβό
Πέρυσι η άνοδος της τιμής του ελβετικού φράγκου σε σχέση με όλα τα άλλα νομίσματα εκτόξευσε το κόστος των αντιπροσωπειών κατά περίπου 15%. Το συνέδριο αναμένεται να κοστίσει έως και 90.000 δολάρια περισσότερο σε κάθε επιχείρηση που συμμετέχει.
Επιπλέον, έχουν ανεβεί και οι τιμές. 50 δολάρια το άτομο για ένα μάλλον οικονομικό γεύμα (από 40 πέρσι) και 700 δολάρια ένα δωμάτιο ξενοδοχείου (από 600).
Είναι «πράσινο», αλλά όχι και τόσο.
Η φράση που διακινείται αυτές τις μέρες είναι πως «χιλιάδες ζάπλουτοι πετούν με ιδιωτικά ενεργοβόρα τζετ και ελικόπτερα στο βουνό για να συζητήσουν πώς να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη». Το ότι η πόλη μείωσε κατά 30% τις εκπομπές άνθρακα κατά τις μέρες του συνεδρίου με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας, δεν βοηθά και τόσο στο να αμβλυνθεί η ειρωνία.