Το «Who is Who» της συριακής κρίσης
- 05/09/2013, 18:47
- SHARE
«Πρωταγωνιστές», «κομπάρσοι» και... guest star στο πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη.
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Η κρίση υπέβοσκε εδώ και χρόνια στη Συρία, όπου το προσωποπαγές μπααθικό (κοσμικό) καθεστώς των Άσαντ -μέλη της μειονότητας των αλαουιτών- κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή την σουνιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία, ενώ ο «ομφάλιος λώρος» με την Τεχεράνη και η άτυπη εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ (από τον πόλεμο του 1967) αποτελούσε μόνιμη πηγή έντασης με τη Δύση.
Την θρυαλλίδα του εμφυλίου άναψε η Αραβική Άνοιξη. Τον Μάρτιο του 2011, οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ντεραά και στην Χαμά, στον νότο, «πνίγηκαν» από το συριακό καθεστώς στο αίμα. Έκτοτε, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία.
Μέσα σε λίγους μήνες, η αντιπολίτευση σχημάτισε τον δικό της πολιτικό βραχίονα, που πλέον αναγνωρίζεται από τις περισσότερες δυτικές και αραβικές χώρες ως ο μοναδικός πολιτικός εκπρόσωπος των Σύρων. Σχημάτισε τον δικό της στρατό με πλείστους όσους λιποτάκτες, που πλέον εξοπλίζονται κι επίσημα από τη Δύση. Ενώ στη χώρα άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιάτρια εξτρεμιστικές ομάδες σαλαφιστών, δίκην… franchise της αλ-Κάιντα, προσελκύοντας στις τάξεις τους τζιχαντιστές ακόμη και από την Ευρώπη!
Μέχρι σήμερα, τρεις μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό -μία του ΟΗΕ, μία του Αραβικού Συνδέσμου και μία υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη- ενώ όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταγγελθεί για ωμότητες και χρήση χημικών όπλων, με τα «μαύρα» πρωτεία να έχει το καθεστώς Άσαντ.
Στα δυόμιση χρόνια του εμφυλίου, εν τω μεταξύ, πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους 5.833 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, ενώ το 1/3 του πληθυσμού είναι πια πρόσφυγες: πέντε εκατομμύρια στο εσωτερικό της χώρας και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σε όμορα κράτη, εκ των οποίων χιλιάδες αναζητούν τώρα δίοδο διαφυγής προς την Ευρώπη.
Αυτοί είναι οι «πρωταγωνιστές» του πιο «θερμού» μετώπου στον κόσμο σήμερα.
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Τον Αύγουστο του 2012, ο Νομπελίστας Ειρήνης Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, προσπαθεί να πείσει το Κονγκρέσο και την κοινή γνώμη στη χώρα του ότι ήλθε ο καιρός να την διασχίσει, χρησιμοποιώντας ως πολεμικο-διπλωματικό μπούσουλα τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις στο Κόσοβο και στη Λιβύη…
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Γεωστρατηγικός ετέρος της Τεχεράνης και της Δαμασκού, ο Ρώσος πρόεδρος πιέζει για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης, στοχεύοντας στη διατήρηση και του παρεμβατικού ρόλου της Μόσχας στην ενεργειακά πλούσια Μέση Ανατολή, και -φυσικά- της ναυτικής βάσης στο συριακό λιμάνι της Ταρσούς: την μοναδική άμεση πρόσβαση που διαθέτει σήμερα η Ρωσία στην -επίσης… ζάμπλουτη ενεργειακά- περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Έχοντας ήδη πάρει τον «αέρα» των στρατιωτικών επεμβάσεων στο αφρικανικό Μάλι, ο Σοσιαλιστής προέδρος της Γαλλίας είναι σήμερα ο προθυμότερος δυτικός σύμμαχος των ΗΠΑ για μία ακόμη επέμβαση σε μία πρώην γαλλική αποικία: τη Συρία. Η δεξιά αντιπολίτευση και η κοινή γνώμη στη χώρα του δεν έχουν την ίδια γνώμη. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς Ευρωπαίους ετέρους του, που αντιδρούν σε μία στρατιωτική επέμβαση χωρίς την νομιμοποίηση του ΟΗΕ.
ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ-ΑΣΑΝΤ
Όταν το 2000 διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χαφέζ, στην εξουσία της Συρίας, εμφανίστηκε με τον αέρα του μεταρρυθμιστή, χωρίς, όμως, ιδιαίτερο πρακτικό αντίκρυσμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στη διεθνή θέση της χώρας του. Μέχρι και σήμερα, η πιο στέρεη λαϊκή βάση του είναι οι ομόθρησκοί του αλαουίτες, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού, ενώ στο παρελθόν οι χριστιανικές κοινότητες στήριζαν το κοσμικό καθεστώς του, έναντι του πολιτικού Ισλάμ.
ΧΑΣΑΝ ΝΑΣΡΑΛΑ
Στρατηγικός σύμμαχος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, η σιιτική οργάνωσή του, Χεζμπολάχ, έχει μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε κράτος εν κράτει, συνιστώντας ανοιχτή απειλή για τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ (με το οποίο έχουν εμπλακεί και σε πόλεμο το 2006). Υπολογίζεται ότι σήμερα περί τους 4.000-5.000 μαχητές της Χεζμπολάχ πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ, στη Συρία, με αποκορύφωμα την ανακατάληψη του στρατηγικού Κουσάιρ.
ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΪ
Επικεφαλής του θεοκρατικού σιιτικού καθεστώτος της Τεχεράνης -που τώρα έχει έναν εν δυνάμει μεταρρυθμιστή πρόεδρο, τον Χασάν Ροχανί– ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν έχει τώρα μπροστά του δύο σημαντικότατες προκλήσεις. Από τη μία είναι η διατήρηση του σιιτικού «τόξου» στη Μέση Ανατολή -Ιράκ, Συρία, Χεζμπολάχ- ως ανάχωμα στις αμερικανικές και ισραηλινές επιδιώξεις. Από την άλλη, είναι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που αποφασίστηκε προ λίγων ημέρων και ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου, στη Βιέννη.
ΑΧΜΑΝΤ ΤΖΑΡΜΠΑ
Πρώην πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος Άσαντ, είναι από τον περασμένο Ιούλιο ο νέος -τρίτος μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών- πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, κύριου φορέα της σουνιτικής αντιπολίτευσης στη Συρία. Εξελέγη με την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, με την μοναρχία της οποίας έχει στενούς δεσμούς, μέσα και από την ισχυρή φυλή Σαμάρ της οποίας ηγείται.
ΑΜΠΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛ-ΓΚΟΛΑΝΙ
Γνωστός μόνον με αυτό το nom de guerre, είναι ο ηγέτης του εξτρεμιστικού σαλαφιστικού Μετώπου αλ-Νούσρα, το οποίο διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, δραστηριοποιείται έντονα πια στη Συρία κι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμάται ότι κατάγεται από τα -υπό ισραηλινή κατοχή- Υψίπεδα του Γκολάν, όπως φαίνεται από το τελευταίο συνθετικού του πολεμικού ονόματός του (al-Golani).
ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κρατά λεπτές ισορροπίες, αφενός αφήνοντας να «πέσουν κάτω» οι βαριές, δημόσιες κατηγορίες του Μπαράκ Ομπάμα για την αναποτελεσματικότητα του διεθνούς οργανισμού του στη συριακή κρίση, αφετέρου καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βρει μια κοινή φόρμουλα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, δεδομένου του ρωσικού και κινεζικού βέτο στο Συβούλιο Ασφαλείας σε οποιοδήποτε καταδικαστικό για την Δαμασκό ψήφισμα, που θα εξουσιοδοτούσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
Για τον Κινέζο πρόεδρο, και μόνον η άνοδος της τιμής του πετρελαίου από μία στρατιωτική επέμβαση αποτελεί «κόκκινο πανί», δεδομένης της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της Κίνας. Μέχρι και σήμερα, άλλωστε, η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν για το Πεκίνο στρατηγικούς εταίρους στην εξασφάλιση πρόσβασης στην ενεργειακή «δεξαμενή» της Μέσης Ανατολής. Επίσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ουδόλως ενθουσιάζεται με την ιδέα των ξένων «ανθρωπιστικών επεμβάσεων», την ώρα που έχει το ίδιο ανοιχτά ανάλογα μέτωπα στο Θιβέτ, στην Ταϊβάν και μέσα στην ίδια την Κίνα.
ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του -κουρδικό, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δημοτικές και προεδρικές εκλογές του 2014- και δεδομένων των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ακροβατεί σε τεντωμένο πολιτικά σχοινί. Μετά πάντως την πρόσφατη, θεαματική διπλωματική «καλωτούμπα» του -όταν αποκήρυξε δημόσια τον άλλοτε στενό του σύμμαχο, Μπασάρ αλ-Άσαντ κι έδωσε «στέγη» στη συριακή αντιπολίτευση- δηλώνει πρόθυμος κι έτοιμος να συνδράμει στον πόλεμο κατά της Δαμασκού.
ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Από τις αρχές του 2013 η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα βομβάρδισε με μαχητικά μία «ύποπτη στρατιωτική θέση» εντός του συριακού εδάφους. Έκτοτε, έχει αποτραβηχτεί στο διπλωματικό παρασκήνιο όσον αφορά το συριακό. Τώρα προετοιμάζεται στρατιωτικά για τυχόν αντίποινα από το σιιτικό «τρίπτυχο» Συρία-Ιράν-Χεζμπολάχ, μετά την επέμβαση της Δύσης.
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ
Το ουαχαµπιστικό και «βουτηγμένο» στο πετρέλαιο βασίλειό του στον Περσικό αποτελεί παραδοσιακά το Νο1 σουνιτινό αντίπαλο δέος στην θεοκρατική ισλαμική δημοκρατία του σιιτικού Ιράν. Με βαθιά επιρροή -ένεκα και των πετροδολαρίων- στο μέτωπο κατά του Άσαντ, ο Οίκος των Σαούντ φέρεται να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί αδρά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, μεταξύ αυτών και τους σαλαφιστές που μάχονται στην χώρα.
ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΤΑΜΙΜ ΜΠΙΝ ΧΑΛΙΦΑ ΑΛ-ΘΑΝΙ
Νο1 εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, το πλούσιο εμιράτο του έχει επίσης εμπλακεί άμεσα στον συριακό εμφύλιο, στηρίζοντας ενεργά την αντιπολίτευση -λέγεται ότι έχει «ρίξει» πάνω από τρία δισ. δολάρια στα μέτωπα του πολέμου. Πέρα από το γεωπολιτικό στοίχημα έναντι του Ιράν, το Κατάρ ποντάρει σε μία καθεστωτική αλλαγή στη Δαμασκό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την αθρώα εξαγωγή του φυσικού αερίου του εμιράτου του προς την -ενεργειακά ακόμη εξαρτώμενη από την Ρωσία- Ευρώπη.