Το “φαινόμενο” WeWork: Έτσι κατάφερε να αξίζει 20 δισ. δολάρια
- 15/09/2017, 16:55
- SHARE
Δείτε πώς ένας αρχιτέκτονας και ένας επιχειρηματίας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η WeWork, μία startup εταιρεία που μισθώνει μοντέρνους χώρους γραφείων σε εταιρείες και επιχειρήσεις μόλις έγινε η έκτη πιο πολύτιμη startup εταιρεία στον κόσμο.
Μάλιστα, μέσα στο 2017, η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση πάνω από οκτώ δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 4,4 δισ. δολάρια τα έλαβε τον περασμένο Ιούλιο, και πλέον η αποτίμησή της αγγίζει 20 δισ. δολάρια. Σήμερα είναι η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, μετά την Uber και την Airbnb και η πρώτη στη Νέα Υόρκη.
Δείτε πώς ένας αρχιτέκτονας και ένας επιχειρηματίας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων:
Πώς γνωρίστηκαν οι ιδρυτές της WeWork;
O Adam Neumann μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 2001 και ίδρυσε την εταιρεία Krawlers, μία επιχείρηση που πωλούσε βρεφικά ενδύματα. «Εργαζόμουν στο ίδιο κτίριο με τον συνιδρυτή μου Miguel McKelvey, έναν σπουδαίο αρχιτέκτονα», δήλωσε ο Neumann στην Maya Kosoff του Business Insider το 2015. Ο Neumann είχε επίσης παρουσιάσει ενδιαφέρον και για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, είχε «βάλει στο μάτι» και μία κενή αποθήκη στην Water Street. Σε συνέντευξή του παλαιότερα δήλωσε ότι εκείνη την περίοδο πλησίασε τον ιδιοκτήτη και παρουσίασε το ενδιαφέρον του για το κτίριο. Ο ιδιοκτήτης τότε του είπε: «Ασχολείσαι με παιδικά ρούχα. Τι γνωρίζεις για τα ακίνητα;» και ο Neumann απάντησε: «Το κτίριό σας είναι άδειο. Τι γνωρίζετε για την ακίνητη περιουσία;». Στη συνέχεια, ο ίδιος μαζί με τον πλέον φίλο του McKelvey κατάφεραν κι έκαναν μια συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ακινήτων εκεί: Την Green Desk.
Από την Green Desk στη WeWork
Το 2008, η Green Desk έγινε μια πρώιμη ενσάρκωση της WeWork. Η εταιρεία προσέφερε χώρους εργασίας με ανακυκλώσιμα έπιπλα και αναλώσιμη γραφική ύλη. Οι πελάτες, που ονομάζονται “μέλη”, θα μπορούσαν να νοικιάσουν ένα γραφείο ή ένα ιδιωτικό χώρο με το μήνα. Γενικότερα η Green Desk πρόσφερε πράγματα που χρειάζονται τα άτομα και οι μικρές επιχειρήσεις: Πλήρως εξοπλισμένα γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εκτυπωτές και μια εξοπλισμένη κουζίνα.
Η αρχή της WeWork
Το 2010, πώλησαν το μερίδιό τους και ίδρυσαν την WeWork. Ο Neumann και ο McKelvey είχαν μόνο 300.000 δολάρια και κανένα κτίριο. Ωστόσο, έπεισαν έναν ιδιοκτήτη να τους νοικιάσει έναν όροφο ενός κτιρίου δοκιμαστικά. Η πρώτη τοποθεσία WeWork ήταν μόλις 3.000 τετραγωνικά πόδια σε ένα κτίριο σε στυλ σοφίτα στο SoHo της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια στο χώρο ξεκίνησαν να φιλοξενούν προγραμματιστές και επενδυτές προκειμένου να αναπτύξουν τη μάρκα WeWork.
Η ανάπτυξη της WeWork
Τα επόμενα δυο χρόνια η WeWork άνοιξε επιπλέον δυο τοποθεσίες, ενώ κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Benchmark, μιας κορυφαίας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που στοιχημάτισε σε εταιρείες όπως το Twitter και τη Uber, πριν καν ακόμη γίνουν γνωστές. Μάλιστα, η Benchmark προχώρησε σε ένα γύρο χρηματοδότησης αξίας 17 εκατ. δολαρίων δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της WeWork. Το 2014, η WeWork έφτασε τα 10,000 μέλη.
Από τη WeWork στη WeLive
Σήμερα η εταιρεία έχει 150,000 μέλη και 165 γραφεία σε 18 χώρες, ενώ το 2016 αποφάσισε να εισέλθει στα αστικά ακίνητα με τη WeLive, η οποία προσφέρει πλήρως επιπλωμένα μικροδιαμερίσματα, με παροχές όπως δωρεάν internet, καθαριότητα και νέους φίλους.
Η εμφάνιση της WeWork Wellness
Η εταιρεία παρουσίασε τη WeWork Wellness, η οποία σχεδιάζει μια σειρά από κέντρα γυμναστικής, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για το κοινό.
Η συνεργασία με τους κολοσσούς
Προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει γραφεία για μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η IBM, σε πόλεις όπου έχουν λιγότερους υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι η WeWork έχει ετήσια έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων για το 2017, αυξημένα κατά 88% από πέρυσι.
«Μια τεράστια ευκαιρία»
«Βλέπουμε τη WeLive ως μια τεράστια ευκαιρία, τόσο μεγάλη όσο η WeWork, σίγουρα», δήλωσε ο McKelvey στο Business Insider. «Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε μια καλή βάση όπου οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται και ενδιαφέρονται για το προϊόν».