Τζέφρι Χίντον: Ποιος είναι ο “νονός” της τεχνητής νοημοσύνης που στρέφεται εναντίον της
- 02/05/2023, 13:42
- SHARE
Ο πρωτοπόρος επιστήμονας της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, παραιτήθηκε από την Google με έναν ιδιαίτερα δραματικό τρόπο, δηλώνοντας πως τώρα μετανιώνει για τη δουλειά του και προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.
Ο 75χρονος Χίντον, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως «ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI)», ανέφερε στο BBC, ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ήταν «αρκετά τρομακτικοί». «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», κατέληξε.
Ποιος είναι όμως ο επιστήμονας που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόοδο και κατέληξε να προειδοποιεί για τους κινδύνους της;
Ποιος είναι ο Τζέφρι Χίντον
Ο Τζέφρι Χίντον γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1947 και έλαβε το διδακτορικό του στην τεχνητή νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1978.
Είναι δισέγγονος της μαθηματικού Μαίρη Έβερεστ Μπουλ και του επιστήμονα Τζορτζ Μπουλ, το έργο του οποίου έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών.
Από τις ΗΠΑ στον Καναδά
Ο Χίντον μετακόμισε από τις ΗΠΑ στον Καναδά εν μέρει λόγω απογοήτευσης από την πολιτική της εποχής του Ρόναλντ Ρίγκαν και αποδοκιμασίας της στρατιωτικής χρηματοδότησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Στον Καναδά συνίδρυσε το Vector Institute for Artificial Intelligence, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που επικεντρώνεται στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης
Το 2012 μαζί με δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που έβαλε τα θεμέλια για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Εκείνη την εποχή, ο Χίντον και οι δύο φοιτητές του δημιούργησαν μέσω μιας startup, της DNNresearch, ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και να μάθει να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα.
Η εξαγορά από την Google
H Google ξόδεψε 44 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την startup που δημιούργησε ο Χίντον, και πάνω στα θεμέλια αυτού του συστήματος, έχτισε όλο και πιο ισχυρές τεχνολογιές, όπως τα νέα chatbots, το «ChatGPT» και το «Google Bard».
"Το Νόμπελ της Πληροφορικής"
Το 2018 ο Χίντον και οι δύο συνεργάτες του έλαβαν το βραβείο «Turing», το οποίο συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», για το έργο τους πάνω στα νευρωνικά δίκτυα.
Είναι λάτρης της μουσικής
Ο Τζέφρι Χίντον, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική, παίζει σαξόφωνο σε μια τζαζ μπάντα.
Η πίστη στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο κορυφαίος επιστήμονας ήταν ως τώρα ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις οικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας το 2018 ότι «η φράση “τεχνητή γενική νοημοσύνη” εμπεριέχει το υπονοούμενο ότι αυτό το είδος του ενιαίου ρομπότ θα είναι ξαφνικά εξυπνότερο από εσάς. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι όλο και περισσότερα από τα πράγματα ρουτίνας που κάνουμε πρόκειται να αντικατασταθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης».
Ο Χίντον είχε επίσης υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο: «Η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον θα γνωρίζει πολλά από αυτά που πιθανώς θα θέλετε να κάνετε… Αλλά δεν πρόκειται να σας αντικαταστήσει».
Οι φόβοι για το δημιούργημά του
Ο Χίντον εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες, δηλώνοντας ότι «δεν είναι αδιανόητο» η τεχνητή νοημοσύνη να «εξαφανίσει την ανθρωπότητα». Ανησυχεί ότι εάν αναπτυχθούν και άλλο, τα συστήματα που είναι ικανά να λαμβάνουν πολύπλοκες αποφάσεις μπορεί να «δημιουργήσουν υπο-στόχους» που δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τα συμφέροντα των προγραμματιστών τους. Ο Χίντον υποστηρίζει ότι «πρέπει να σκεφτούμε πολύ για το πώς να ελέγξουμε» τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανά να αυτοβελτιώνονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Γιατί παραιτήθηκε από την Google
Ο Χίντον δήλωσε ότι υπήρχαν αρκετοί άλλοι λόγοι για να παραιτηθεί από την Google. «Ο ένας είναι ότι είμαι 75 χρονών. Άρα ήρθε η ώρα να αποσυρθώ. Ο άλλος είναι ότι πραγματικά θέλω να πω μερικά καλά πράγματα για την Google. Και είναι πιο αξιόπιστα αν δεν εργάζομαι για εκείνη.»
Τόνισε ότι δεν ήθελε να επικρίνει την εταιρεία και ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ήταν «πολύ υπεύθυνος».