Ξενοδοχεία στο έλεος του χρόνου
- 19/01/2014, 14:50
- SHARE
Κάποτε έσφυζαν από ζωή και χαρούμενους τουρίστες, σήμερα καταστρέφονται από την εγκατάλειψη.
Πολυτελή ξενοδοχεία και ολόκληρα resorts, σε δημοφιλείς και εξωτικούς προορισμούς, στην Ελλάδα και τον κόσμο, υποδέχονταν για χρόνια χαρούμενους τουρίστες που χαίρονταν τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φύση, μέχρι που οικονομικές δυσκολίες, ο πόλεμος ή μια φυσική καταστροφή τα άφησε ρημάζουν εγκαταλελειμμένα.
Ας δούμε μερικά από αυτά.
Ξενία Πάρνηθας
Χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 στη θέση ενός παλιού σανατορίου που είχε ανοίξει το 1912. Αν και ήταν σε υψόμετρο 1.000 μ. δεν είχε την παραμικρή θέα και δεν μπορούσε με τίποτα να ανταγωνιστεί το Mont Parnes που βρίσκεται 3 χλμ μακριά. Έκλεισε λίγα χρόνια αργότερα και λειτούργησε ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων μέχρι το 1984 οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά. Από τότε ο εξοπλισμός του λεηλατήθηκε εξολοκλήρου.
Ξενία Άνδρου
Χτίστηκε το 1958 και λειτούργησε έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οπότε και εγκαταλείφθηκε, όπως και τα περισσότερα Ξενία. Αν και σε προνομιακό σημείο στη χώρα της Άνδρου, η συνεχής έκθεσή του στη θάλασσα και τον άνεμο απαιτούσε αυξημένα έξοδα συντήρησης και έτσι η λειτουργία του ήταν αντιοικονομική. Μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια για πώληση ή αξιοποίησή του έχει πέσει στο κενό.
Sheraton Rarotonga, Νησιά Κουκ
Το πολυτελές τετράστερο θέρετρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1990, αλλά μια σειρά δικαστικών περιπετειών του κατασκευαστή και η διακοπή της χρηματοδότησης σταμάτησαν την κατασκευή του ενώ ήταν έτοιμο κατά 80%. Είχαν ήδη τοποθετηθεί χαλιά, κλιματισμός και ηλεκτρικό δίκτυο. Δεν φιλοξένησε ποτέ ούτε έναν τουρίστα και το οικονομικό βάρος των δανείων έπεσε στους ώμους του μικρού αυτού κράτους φέρνοντάς το στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα κατοικείται μόνο από άστεγους και τοπικές συμμορίες. Το μέλλον του είναι αβέβαιο.
Lee Plaza, Ντιτρόιτ
Ένα από τα πολλά δείγματα της παρακμής της πάλαι ποτέ δυναμικότερης και πλουσιότερης πόλης των ΗΠΑ. Διατηρητέο από το 1981 και εγκαταλελειμμένο από το 1992, το άριστο αυτό δείγμα art deco αρχιτεκτονικής χρησιμεύει πια μόνο ως υπενθύμιση του παρελθόντος στο σημερινό μετα-αποκαλυπτικό τοπίο.
Ryugyong Hotel, Βόρεια Κορέα
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1987 ως μέρος του οράματος του τότε ηγέτη της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ όχι τόσο να μετατρέψει την Πιονγιάνγκ σε τουριστικό προορισμό, αλλά να αποδείξει ότι η χώρα του μπορεί να κατασκευάσει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Στο ημιτελές τεράστιο κτίσμα ύψους 330 μ., 3.000 δωματίων και 105 ορόφων δεν έχει μείνει μέχρι σήμερα ούτε ένας τουρίστας ενώ η αλυσίδα Kempinski υποχώρησε από τη συμφωνία που είχε συνάψει για τη λειτουργία του από το 2014 καθώς δεν διέκρινε καμία οικονομική προοπτική• οι δυτικοί επισκέπτες στη χώρα είναι λιγότεροι ετησίως από τα δωμάτιά του.
Hotel Renakse, Καμπότζη
Ακριβώς απέναντι από το βασιλικό παλάτι της Πνομ Πενχ και στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ, το αποικιακού ρυθμού ξενοδοχείο αποτελούσε πάντα ένα από τα σύμβολα της πόλης. Το 1979 στεγάστηκε σε αυτό η πρώτη κυβέρνηση της χώρας μετά την τραγωδία του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ και σήμερα, αφού έχει αλλάξει ιδιοκτησία, στέκει αναξιοποίητο και με το μέλλον του αβέβαιο.
Βαρώσια, Κύπρος
Αγαπημένη θέρετρο των Κυπρίων, αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων -λέγεται ότι εδώ ήταν ο αγαπημένος τόπος διακοπών της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και της Μπριζίτ Μπαρντό-, και ένα από τα διασημότερα στον κόσμο, εγκαταλείφθηκε απότομα και οριστικά την ημέρα της τουρκική εισβολής το 1974. Από τότε αποτελεί μέρος της «νεκρής ζώνης» του νησιού. Τα σπίτια στέκουν όπως τότε με την οικοσκευή τους μέσα, αυτοκίνητα της εποχής είναι ακόμα στις βιτρίνες των αντιπροσωπειών και ξενοδοχεία που έσφυζαν από ζωή καταρρέουν σταδιακά. Έχοντας περάσει 40 χρόνια χωρίς την παραμικρή συντήρηση, ο οικισμός θεωρείται οριστικά κατεστραμμένος και τυχόν προσπάθεια ανοικοδόμησης στο μέλλον θα απαιτήσει την εξολοκλήρου κατεδάφισή του.
Igloo City, Αλάσκα
Με την πρώτη ματιά μοιάζει με πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ήταν ξενοδοχείο που λειτούργησε κατά τη δεκαετία του ’70, βαθιά στην ενδοχώρα, μέσα σε προστατευόμενο πάρκο, και ήταν παράλληλα πρατήριο βενζίνης και κατάστημα σουβενίρ. Εγκαταλείφθηκε περίπου το 2005 και από τότε ρημάζει, παρά τα σχέδια που ακούγονται κατά καιρούς για ανακαίνιση και εν νέου αξιοποίησή του.
Hotel Polissya, Πριπιάτ, Ουκρανία
Το σχεδόν καινούριο, πολυτελές -για τα μέτρα της ΕΣΣΔ- ξενοδοχείο εκκενώθηκε μέσα σε λίγες ώρες μαζί με ολόκληρη την πόλη μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ το 1986. Το οκταώροφο κτήριο είναι από τα ψηλότερα στην περιοχή και είναι ένα από τα σύμβολα της εγκατάλειψης και της καταστροφής εκείνης της ημέρας. Η ταράτσα του είναι ένας από τους απαραίτητους σταθμούς για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, προκειμένου να δουν την πανοραμική, απόκοσμη θέα.
Sanzhi UFO Houses, Ταϊβάν
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως θέρετρο αξιωματικών κατά τη δεκαετία του ’70, αλλά μια σειρά ατυχημάτων κατά την ανοικοδόμηση καθώς και φήμες ότι το πρότζεκτ είναι «καταραμένο» επειδή χρειάστηκε να μετακινηθεί ένα ιερό άγαλμα, το καταδίκασαν σε μαρασμό. Το θέρετρο δεν λειτούργησε ποτέ και έστεκε έτσι για σχεδόν 30 χρόνια μέχρι που το 2008 κατεδαφίστηκε ολόκληρο. Σχέδια και αιτήματα για τη διατήρηση έστω ενός από τα UFO pods, όπως τα αποκαλούσαν, δεν εισακούστηκαν.