Ζει το ελληνικό ντιζάιν;
- 14/12/2013, 18:53
- SHARE
Μία νέα γενιά δημιουργικών μυαλών αποτελούν την ελπίδα για μία πιο όμορφα σχεδιασμένη Ελλάδα.
Το να αποτολμήσεις να καταγράψεις σταθμούς του ελληνικού design μέσα σε ένα κείμενο προλόγου είναι ότι πιο παρακινδυνευμένο μπορεί να πράξεις. Όλο και κάποιον θα ξεχάσεις όλο και κάποιον θα αδικήσεις. Σημασία έχει ότι η καρδιά του χτυπάει δυνατά πάνω από 2.500 χρόνια. Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και τα στοιχεία που αποτελούν ακόμη και σήμερα σήμα κατατεθέν του Δυτικού Πολιτισμού , μέχρι τον 20ο αιώνα του Αλεκ Ισσιγόνη (σχεδιαστή του Mini και άλλων δύο από τα πέντε πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας) και την σημερινή εποχή που τα δημιουργικά γραφεία της Ελλάδας διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η πορεία είναι αξιοζήλευτη.
Το θετικό είναι ότι η νέα γενιά σχεδιαστών δίνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα. Όσοι παραβρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στην έκθεση Greek Design = Good Desing, πήραν μία μεγάλη δόση αισιόδοξης Ελλάδας.
Η έκθεση ήταν πρώτη προσπάθεια του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – του οργανισμού που πρέπει να περάσουν όλοι οι δημιουργοί για κατοχύρωση των ιδεών τους εάν δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων στην συνέχεια – να προωθήσει και να προβάλει το ελληνικό design.
Εμείς – αδικώντας πολλούς από τους συμμετέχοντες – παρουσιάζουμε ελάχιστες από τις εντυπωσιακές δημιουργίες νέων, ή μη ιδιαίτερα προβλεβλημένων, Ελλήνων σχεδιαστών από τους τομείς του ενδύματος, του κοσμήματος, του επίπλου, της συσκευασίας, των καθημερινών αντικειμένων. Κάποιες δημιουργίες, αυτές που δεν έχουν μείνει σε επίπεδο project – ίσως αποτελέσουν και ιδέες για πρωτότυπα δώρα αυτές τις Γιορτές.
Blanc M.
– Κωνσταντινία Βαφειάδου
Το Blanc M είναι ένα από τα σχέδια της σειράς χειροποίητων καπέλων Blanc. Είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά στο χέρι, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές πιλοποιίας με σύγχρονο design. H καινοτομία του σχεδίου έγκειται στα ενσωματωμένα ακουστικά, που επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα του χρήστη μέσω υποδοχής mini jack, με το iphone, ipod ή οποιαδήποτε συσκευή mp3.
To Blanc M είναι χειμερινό καπέλο κατασκευασμένο από μάλλινο πίλημα, βαμβακερό βελούδο και συνθετική γούνα. Δείτε άλλες ενδιαφέρουσες δουλειές της Κωνσταντινίας εδώ
Citylights
– Chris Basias
O Chris Basias, ένα πολύ δημιουργικό άτομο, πάντρεψε τις ρίζες του από την Θεσσαλία και καθημερινά αντικείμενα με το design για να βγει τελικά κάτι πολύ φωτεινό. Φωτιστικά δαπέδου, επιτοίχια οροφής, φτιαγμένα από υλικά όπως σίτες, μαγκούρες, παλιές κορνίζες, ακτινογραφίες και βελόνες πλεξίματος παίρνουν ξανά ζωή μέσα την διάθεση, την φαντασία και την έμπνευση της στιγμής του Chris.
Αρκετές από τις πρώτες του δουλειές , φιλοξενούνται και διατίθενται από το Homad.
Doll eye ring
– Νάντια Σωτηροπούλου
Η Νάντια ή αλλιώς «Πολύχρωμη Πινέζα», ζει στο Ναύπλιο όπου έχει στήσει ένα μικρό εργαστήριο. Η διαδικασία της δημιουργίας δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του εργαστηρίου αλλά αντικείμενα του περιβάλλοντα χώρου συνεχώς εμπνέουν και δίνουν ιδέες για νέα κοσμήματα. «Όπως έγινε και με το μάτι κούκλας που βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο στο Παρίσι.
Με το μάτι αυτό δημιούργησα ένα δαχτυλίδι από οξειδωμένο ασήμι, με σταυρωτή γάμπα που ενώνετε με το μάτι με τέσσερις βίδες. Αυτό παραπέμπει σε κάτι βιομηχανικό και μηχανικό όπως και η κίνηση του ματιού». Με αυτό το κόσμημα η Νάντια προκρίθηκε στις 8 καλύτερες συμμετοχές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού κοσμήματος «Young Designer’s Corner», ο οποίος γίνεται στα πλαίσια της μεγάλης εμπορικής έκθεσης «The Munich Show».
Όλες οι τελευταίες της δημιουργίες εδώ
Κεραμικό ποτιστήρι με δυνατότητα δύο τρόπων ποτίσματος
– Αριστοτέλης Μπαράκος
Το αντικείμενο έχει στόχο να συνδυάσει την χρηστικότητα και τις αισθητικές αξίες σε ένα καθημερινό τελετουργικό όπως είναι η περιποίηση των φυτών στο σπίτι. Οι εργονομικές προδιαγραφές του αντικειμένου αντιμετωπίστηκαν με γλυπτική διάθεση, ενσωματώνοντας με απαλές οργανικές φόρμες, τις χρηστικές ανάγκες ενός δοχείου ποτίσματος.
Ο χρήστης έχει την δυνατότητα δύο τρόπων ποτίσματος, την συνεχή ροή από την μία πλευρά και την βροχούλα από την άλλη που έχουν ανάγκη ορισμένα είδη φυτών. Τον Αριστοτέλη μπορείτε να τον βρείτε εδώ.
Δείτε το βίντεο εδώ
TANGRAM 1
– Κίκα Καράμπελα
Εμπνευσμένο από τη γεωμετρική και συνδυαστική λογική του κινέζικου puzzle «Tangram» , το πολυμορφικό αυτό ένδυμα έχει τη δυνατότητα να «μεταλλαχτεί» σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη ρούχων ( π.χ. παντελόνα , φούστα, φόρεμα, κιμονό, ζακετάκια κλπ.), με το συνδυασμό τεσσάρων διαχωριζόμενων φερμουάρ μεταξύ τους και την προσθήκη αποσπώμενων τιραντών.
Είναι δυνατόν να κατασκευαστεί από όλων των ειδών τα υφάσματα .Αποτελεί το πρώτο δείγμα σε μια σειρά conceptual ρούχων βασισμένων σε αυτή τη λογική . Έχει πατενταριστεί σε Ελλάδα , πανευρωπαϊκά και στην Κίνα. Την Κίκα μπορείτε να την βρείτε εδώ .
Σταφιδένιος
– Matadog
Μπορεί η Matadog και ο Αντρέας Κιόρογλου να βρέθηκαν στην έκθεση με τις επίσης εντυπωσιακές και πολυβραβευμένες συσκευασίες του V-CUBE, του ελληνικού παιχνιδιού που έχει κατακτήσει τον κόσμο, τα βλέμματα όμως έκλεψε η συσκευασία του Σταφιδένιου που φέτος τον Ιούνιο βρέθηκε στις Κάννες στους φιναλίστ για την διεκδίκηση του Χρυσού Λέοντα της συσκευασίας.
Ένα κουτάκι σταφίδες μεταμορφώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε ένα παιχνίδι χωρίς να χρησιμοποιήσεις ψαλίδι ή κόλλα. Δείτε άλλες δουλειές της Matadog εδώ
Burbuja
– Ανδριάνα Νάσσου – Αγγελίνα Γραμματικάκη
Οι δύο απόφοιτες του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Σύρο δημιούργησαν ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό ποδήλατο που θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε αρκετά από τα προβλήματα της εποχής μας, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά, χωρίς να παραβλέπει την άνεση και την ασφάλεια όσων αποφασίσουν να το αγοράσουν εφόσον ενδιαφερθεί κάποιος να το παράξει μαζικά.
Δείτε εδώ μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά των δύο σχεδιαστριών και μάθετε περισσότερα για την Ανδριάνα και το Burbuja εδώ
Tetris Bookshelf
– Ελευθέριος Αμπατζής
Μπορεί πολλοί να έχουν δει ή και να έχουν χρησιμοποιήσει την ανταλλακτική βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, λίγοι όμως ξέρουν ότι είναι από τις πολλές εμπνευσμένες δουλειές του Λευτέρη Αμπατζή. Στην έκθεση ήταν παρόν με μία πιο «παιχδιάρικη» διάθεση για να μας δείξει το Jenga Tower αλλά και το Tetris Bookself. Δείτε και άλλες εντυπωσιακές δουλειές και εμπνεύσεις του Λευτέρη εδώ.
Flambian
– Νικολέτα Τερζίδη, Ϊδα – Μίνα Σπυροπούλου
Ένα παγκάκι, το οποίο, με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διαθέτει πάνελ που απορροφά την ηλιακή ενέργεια και μετατρέπει σε ηλεκτρική. Η ενέργεια που παράγεται από τα πάνελ αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Τους χειμερινούς μήνες θερμός αέρας εξέρχεται από τις διάτρητες επιφάνειες της πλάτης και του καθίσματος ενώ το καλοκαίρι ο αέρας απλώς εξέρχεται δροσερός.
Το Flambian, με την ενέργεια που αποθηκεύει λειτουργεί και ως μία αστική πρίζα, καθώς διαθέτει και πρίζες για την φόρτιση κινητών, laptop, tablet.