Ζολώτας: H ιστορία πίσω από τα ελληνικά κοσμήματα του παγκόσμιου τζετ- σετ
- 15/05/2019, 13:22
- SHARE
Τα κοσμήματα Ζολώτας αγκαλιάζουν ξανά το πνεύμα της εποχής. Μετά από μία δεκαετία στροφής στα μπιζού, τώρα οι γυναίκες επιστρέφουν στην λάμψη του αληθινού. «Ακούω ακόμα τα λόγια του Karl Lagerfeld όταν ανοίξαμε τη μπουτίκ μας στο Παρίσι το 2016: «Αχ, Zolotas! Είστε τυχεροί, κρατάτε τον νεωτερισμό της αρχαιότητας!», θυμάται η πρόεδρος της εταιρείας Marianne Le Clere-Papalexis, που κρατάει τα ηνία του οίκου από το 2004.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με τη μόδα. Οι δημιουργίες μας είναι αμέτρητες, θα μπορούσαν να είναι από το 1960, από το 1990 ή από χθες. Τα κοσμήματά μας δεν είναι εμπνευσμένα από κανένα άλλο εμπορικό σήμα, αλλά από την κληρονομιά μας», συνεχίζει η πρόεδρος του οίκου σε ένα αφιέρωμα που κάνει η γαλλική Madame Figaro για τον οίκο κοσμημάτων Ζολώτας.
Στο αφιέρωμα γίνεται μία αναδρομή στην ιστορία του οίκου από τότε που πρωτοξεκίνησε το 1895, μέχρι τις «χρυσές» δεκαετίες του 1960 έως σήμερα. Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί του οίκου Zolotas.
1. Η δημιουργία του οίκου
Αθήνα, 1895. Ο Ευθύμιος Ζολώτας επιστρέφει στην πατρίδα του αφού έμαθε το επάγγελμα του κοσμηματοπώλη στο Παρίσι. Ο γιος του, ο Ξενοφών, γεννημένος το 1904, αν και δεν προορίζονταν να συνεχίσει την επιχείρηση διαδέχεται τον πατέρα του, σχεδόν κατά τύχη.
2. Ο Ξενοφών Ζολώτας
Ήταν οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε τρεις φορές διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργός και ήταν αυτός που έδωσε «φτερά» στο ελληνικό κόσμημα.
3. Η διάσημη πελατεία του οίκου
Ο εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος προσφέρουν στις συζύγους τους «Ζολώτα» και η ελληνική τέχνη γίνεται πάθος για το σύνολο του Παρισιού και του τζετ σετ. Διάσημες προσωπικότητες των τεχνών όπως η Λιζ Τέιλορ, η Τζάκι Ωνάσση, η Μελίνα Μερκούρη και η Ρόμι Σνάιντερ επιλέγουν κοσμήματα «Ζολώτας» για τις εμφανίσεις τους, κάτι το οποίο στηρίζει τον μύθο του οίκου.
4. Η δημιουργία των ελληνικών κοσμημάτων
Ο οίκος κοσμημάτων γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στη δεκαετία του 1960 μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οι πελάτες συνωστίζονταν στα καταστήματα. Δεν ακολουθήσε το «κύμα» του μάρκετινγκ. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «ελληνικά κοσμήματα», δηλαδή τα χρυσά χειροποίητα κοσμήματα που βασίζονταν στην αρχαιοελληνική τέχνη και παράδοση.
5. Στον κύκλο των «Καλών Τεχνών»
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο ήδη παγκόσμια καταξιωμένος οίκος εγκαθίσταται και στο Παρίσι. Μεγάλοι δημιουργοί από διάφορους καλλιτεχνικούς ορίζοντες εμπνέονται από τη φιλοσοφία της νέας ελληνικής κοσμηματοποιίας και συνασπίζονται γύρω από το όραμά της. Ο χώρος των εικαστικών τεχνών ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό σ’ αυτό το νέο ρεύμα, και οι δημιουργίες των ιδιαίτερων «μαγνητικών κοσμημάτων» του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Τάκη. Μια ακόμη εμβληματική συνεργασία αυτής της περιόδου προσθέτει στις συλλογές του οίκου τις λεπτές δημιουργίες της γλύπτριας Κλωντ Λαλάν. Η ανερχόμενη σχεδιάστρια Παλόμα Πικάσο, κόρη του μεγάλου Πάμπλο, δημιουργεί μια περιορισμένη συλλογή από μοναδικά περιδέραια και βραχιόλια στο σχήμα πετάλων μαργαρίτας καθώς και βραχιόλια με τις διαφορετικές όψεις της σελήνης.
6. Η εποχή του Ρόναλντ Μακ Νάμερ
Η συνεργασία με το Νεοϋορκέζο σχεδιαστή Ρόναλντ Μακ Νάμερ ανέτρεψε τα δεδομένα της σύγχρονης κοσμηματοποιίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Μακ Νάμερ- που μέχρι πρότινως σχεδίαζε για τον οίκο Tiffany’s- αποδέχεται την πρόσκληση του Ζολώτα να γίνει ο βασικός εμπνευστής της νέας συλλογής. Τοποθετώντας τον όγκο και τη φόρμα στο κέντρο των αναζητήσεών του, ο Αμερικάνος επινοεί κοσμήματα αρχιτεκτονικής έμπνευσης, βασισμένα στα χαρακτηριστικά των τριών βασικών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαίας Ελλάδας: δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού. Ο μαίανδρος και η σπείρα ξαναβρίσκουν ένα σύγχρονο νήμα πλαστικότητας προσαρμόζοντας τα αρχέγονα μοτίβα τους σε λαμπρές δημιουργίες από χρυσό 22 καρατίων, συχνά σφυρήλατο.
7. Οι νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα
Ο 21ος αιώνας βρίσκει τον οίκο Zolotas στο κατώφλι νέων προκλήσεων. Η παγκοσμιοποίηση φέρνει νέες εμπνεύσεις και το σύγχρονο κόσμημα φέρει καινοτόμα χαρακτηριστικά. Σύγχρονες συλλογές, όπως η ENTASIS- με κοσμήματα εμπνευσμένα από το δωρικό ρυθμό σε ματ χρυσό 18 καρατίων, με ή χωρίς διαμάντια -, εξακολουθούν να ενσαρκώνουν απόλυτα αυτή τη διαχρονική τεχνική και αισθητική απαίτηση.
8. Η ελληνική κρίση
Λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα σε τέσσερα χρόνια όλο και περισσότερα καταστήματα της εταιρείας κλείνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πανεπιστημίου.
9. Η νέα εποχή του οίκου
Μετά το πέρασμα της κρίσης, η Ελλάδα φαίνεται να αναγεννιέται από τις στάχτες της. Τα καταστήματα πολυτελών ειδών ξανανοίγουν στην Αθήνα και η νέα εποχή του οίκου ξεκινά με τον Γιώργο Παπαλέξη, ο οποίος έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στην κοσμηματοποιία στο Παρίσι, το 2009 ο αναλαμβάνει το ρόλο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, αντλώντας έμπνευση από την πορεία και την προσωπικότητα του ιδρυτή του οίκου. Δεν υπολείπεται ιδεών για να επαναφέρει τη χλιδή του οίκου κοσμημάτων. Επεκτείνει την γκάμα των κοσμημάτων και προτείνει πιο οικονομικές δημιουργίες.
10. Η επιστροφή στο Παρίσι
Το 2016 ο «Ζολώτας» επιστρέφει στο Παρίσι με ένα νέο κατάστημα στη Rue de Miromesnil 3, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπαλέξη. «Είμαστε ευτυχείς που οι πελάτες είναι πιστοί στο ραντεβού μας. Ο στόχος μας τώρα είναι να μπούμε δυναμικά στην αγορά. Ψάχνω για τον νέο σχεδιαστή που θα μπορεί να δημιουργήσει θαύματα αληθινά για την κληρονομιά μας», σημειώνει ο ίδιος.